På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Varnar för prisfall på bostäder

Bostad De exceptionellt låga räntorna innebär en förhöjd risk för prisfall, anser Finansinspektionen.

Den snabba ökningen av bostadspriserna de senaste åren i kombination med de exceptionellt låga räntorna gör det svårt att nu bedöma vad som är en hållbar prisnivå, men Finansinspektionen (FI) bedömer åtminstone att risken för en prisnedgång på bostadsmarknaden är "förhöjd" jämfört med ett normalläge.

Det skriver FI i sin finansiella stabilitetsrapport på torsdagen.

"Om störningar skulle drabba den svenska ekonomin kan bostadspriserna sjunka betydligt. Exempel på störningar som skulle kunna leda till en nedgång kan vara en oväntad ränteuppgång, en kraftig konjunkturförsvagning eller att förutsättningarna för att köpa en bostad förändras så att betalningsviljan minskar", skriver FI.

Enligt FI är det svårt att bedöma hur stor en eventuell nedgång i bostadspriserna kan bli; få spekulativa köp och bostadsbrist är faktorer som talar för att en eventuell prisnedgång inte borde bli allt för dramatisk.

De flesta hushåll väntar sig dock att bostadspriserna ska fortsätta att stiga, och det är svårt att avgöra hur de reagerar om förväntningarna inte uppfylls.

"Om bostadspriserna börjar gå ner går det därför inte att utesluta att en negativ cykel inleds och att priserna sjunker betydligt", skriver FI.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -