Här pekar signalen på köp

Teknisk analys Börsen är inne i en statistiskt stark period och insiders är positiva, men den tekniska analysen av index är inte lika positiv. Köpsignaler har däremot löst ut i tre olika aktier.

OMX Stockholm PI

OMX Stockholm PI ligger i en fallande trendkanal på medellång sikt och har fått en svag reaktion upp från stödet vid 464 punkter. Motstånd finns vid 500 punkter. På lång sikt har indexet pendlat kring golvet av en stigande trendkanal och ligger nu strax utanför trendkanalen vilket ger signaler om en kommande sidledes utveckling.

Sett till Investtechs forskning kring årstidsvariationer är vi inne i en statistiskt stark period på Stockholmsbörsen. Hela våren och fram till och med maj visas en genomsnittligt positiv utveckling. Årstidsvariationerna kommer understödja eventuella reaktioner upp vilket signalerar att dessa kan bli kraftiga. Läs mer om Investtechs forskning kring årstidsvariationer.

Investtechs kortsiktiga hausseindex ligger på 50 punkter vilket signalerar en jämvikt av optimister och pessimister på kort sikt. Det långsiktiga ligger på 56 punkter vilket signalerar en övervikt av optimister på lång sikt.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 75 procent, enligt Investtechs insiderbarometer. Det signalerar att flera insiders anser att aktierna är billiga baserat på fundamentala värderingar. Andelen insiderköp för det senaste året ligger på 65 procent.

Stockholmsbörsen har sedan 1987 uppvisat en genomsnittlig utveckling på 0,8 procent i maj och -0,3 procent i juni.

Investtechs rekommendation: Neutral

Lindab International

Lindab International ligger i en stigande trendkanal på kort sikt och en fortsatt uppgång indikeras. Vid reaktioner tillbaka finns det stöd vid 61,60-65,50 kronor.

På medellång sikt har aktien tilldelats flera köpsignaler från kursformationer varav den senaste från en inverterad huvudskuldra-formation vilken indikerar att aktien står inför en fortsatt positiv utveckling. Vid ett brott upp genom 69,27 kronor kommer aktien tilldelas en köpsignal från en rektangelformation på lång sikt.

Aktien är samlat tekniskt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Köp

Melker Schörling

Melker Schörling ligger i en stigande trendkanal på medellång till lång sikt vilket indikerar att optimismen bland investerare är stadigt ökande. Fortsatt positiv utveckling innanför trendkanalen indikeras.

Kursen har brutit upp genom ett tidigare motstånd vid 533 kronor och det finns nu stöd på denna nivå. Det finns lite motstånd över dagens nivå vilket indikerar att uppsidan är stor.

På lång sikt ligger aktien innanför en rektangelformation och en kurs över cirka 561,50 kronor kommer utlösa en köpsignal.

Aktien är samlat tekniskt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Köp.

East Capital Explorer

East Capital Explorer har haft en stark utveckling innanför en stigande trendkanal efter att aktien tilldelats en köpsignal från en inverterad huvudskuldra-formation i mitten av mars. Fortsatt positiv utveckling innanför trendkanalen indikeras.

I samband med att bolaget redovisat en delårsrapport den 19 maj har aktien stigit på hög volym och nått en ny högstakurs. Det finns därmed lite motstånd över dagens nivå vilket indikerar att uppsidan är stor. Vid reaktioner tillbaka finns det stöd vid 61,60 kronor.

På lång sikt har aktien tilldelats en köpsignal från en inverterad huvudskuldra-formation vilken indikerar att optimismen är ökande och att den långsiktigt horisontella trenden är klar och att en stigande trend kan inledas.

Aktien stärks kortsiktigt av positiv volymbalans vilket innebär att aktien stiger på hög volym och faller på låg volym.

Insiderhandeln är svagt positiv efter att Jacob Grapengiesser utökat sitt innehav med sju procent i slutet av april. Aktien är samlat tekniskt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Köp.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Här får du veta mer om hur teknisk analys tolkas.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -