Full avkastning till halv risk

Fondanalys En fond som levererat samma avkastning som börsen till halva risken borde tilltala många. Placera har hittat en som passar den långsiktige pensionsspararen.

Pensionssparande uppfattas ofta som tråkigt och komplicerat. Att göra rätt val är svårt även för proffsen. Marknaden svänger, ibland häftigt. Många är de sparare som hellre ägnar åt annant än att se om sina pensionspengar i tid och otid.

En blandfond kan vara en enkel och hållbar lösning för den som har svårt att få tiden att räcka till.

Enter Pension A, som startades i mars 2014, är en aktivt förvaltad blandfond med friare placeringsregler som förvaltas av de erfarna aktie- respektive ränteförvaltarna John Bornstein och Anders Wilson.

Fonden, i skrivande stund en så kallad specialfond, omvandlas till en värdepappersfond i juli och kommer sannolikt in i premiepensionssystemet under hösten.

Frihetsgraderna är stora: Enter Pension A kan investera upp till 70 procent i aktier och fondens exponering mot aktiemarknaden kalibreras aktivt. Förvaltarna använder sig av en egenutvecklad modell, där fokus skiftar mellan aktier och ränteinvesteringar. Aktieexponeringen finjusteras ytterligare med hjälp av derivat.

Fonden placerar i räntor och aktier i Sverige och, i viss utsträckning, andra nordiska länder. Investeringsprocessen är analysdriven; tyngdpunkten ligger på bolag med stabil intjäning, hög direktavkastning och aktier med låg volatilitet.

Enter Pension A investerar för närvarande en fjärdedel av det förvaltade kapitalet i stora bolag, en tredjedel i medelstora bolag och resten i småbolag. Antalet innehav i fonden uppgår till 33 aktier och 13 räntebärande papper.

Industrisektorn står för omkring 30 procent av det totala värdet och drygt 80 procent av fondens kapital är placerat i Sverige.

Sedan starten har andelen aktier stort – mellan 15 procent och 65 procent på bara drygt två år (snittet ligger på 55 procent). Nyligen har aktieandelen minskats till omkring 45 procent i takt med att oron på marknaden tilltagit.

Den aktiva förvaltningen av båda aktie- och räntedelen har burit frukt. Sedan mars 2014 har fonden stigit med knappt 20 procent, i nivå med Stockholmsbörsens breda index.

Risken, mätt som standardavvikelse, är 7,5 - att jämföra med Stockholmsbörsens 15. Risken halveras alltså.

Att den begränsade risknivån inte lett till utebliven avkastning är anmärkningsvärt och får förvaltningsavgiften på 1,4 procent att framstå som attraktiv. Placera rekommenderar köp på Enter Pension A.

Fonden är visserligen liten: kapitalet uppgår till cirka 220 miljoner kronor. Men det bör inte avskräcka fondsparare. Som del i större familjen Enter fonder, som grundades 1999 och idag förvaltar runt 11 miljarder kronor, har Enter Pension A potential att uppvisa kontinuerligt goda resultat.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Enter Preserve A Köp 1 205,23 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -