Så väljer du smart bland indexfonder

Fondkommentar Spartrenden för indexfonder är stark, men det gäller att välja rätt. Placeras Pär Ståhl sorterar bland äpplen och päron.

Sedan 2010 har 85 miljarder kronor nettosparats i indexfonder, samtidigt som aktiefonder överlag sett nettouttag på 11 miljarder. Som resultat har indexfondernas andel av den totala förmögenheten i aktiefonder stigit från 6 till 13 procent, enligt Fondbolagens förening.

Det ökande inflödet har flera förklaringar. Indexfonderna har blivit fler och billigare till följd av ökad konkurrens. Att aktivt förvaltade fonder haft svårt att generera avkastning till betydligt högre avgifter spelar också in.

Index är oftast kapitalviktade, vilket innebär att större bolag har större andel i fonden. En indexfond med Sverigeinriktning investerar exempelvis mest i Hennes & Mauritz, Stockholmsbörsens största bolag , även om olika företag väger olika tungt beroende på index.

Fördelarna med indexförvaltning är flera. Man slipper till exempel lägga dyra resurser på djuplodande företagsanalyser och kan genom det ta ut en lägre förvaltningsavgift.

Att som sparare tänka på förvaltningsavgiften är viktigt när man väljer indexfond, liksom fondens inriktning och omfång.  

Placera har delat in svenska indexfonder i tre kategorier efter de populäraste indexen. Skillnaderna är större än man kanske kan tro.

Den första kategorin följer Stockholmsbörsens 30 största bolag genom OMXS30 och SIX30. De senaste tre åren har dessa index genererat en genomsnittlig avkastning på 8 procent per år – lägst bland valda index (se graf). I denna kategori står Avanza Zero ut. Fonden är avgiftsfri vilket höjer avkastningen i förhållande till konkurrenterna.

Nästa kategori är indexfonderna som följer utvecklingen i Stockholmsbörsens 80-100 största företag, där även ett antal medelstora företag ingår. Det vanligaste indexet är OMXSB som följer fler bolag och därmed ger bra riskspridning.

Detta index har haft en genomsnittlig årlig avkastning på 10,5 procent över de senaste tre åren. Med andra ord har de medelstora bolagen gått bra och hjälpt till att skapa mer klirr i kassan. SPP Aktiefond Sverige, som tar ut låga 0,2 procent i årlig avgift, kan vara ett bra val i den här kategorin. Nordnet Superfonden Sverige är visserligen billigare – likt Avanza Zero är den avgiftsfri – men SPP har visat bättre resultat.

Fonden följer Storebrand-koncernens standard för hållbara investeringar, vilket innebär att den inte investerar i företag som bidrar till människorättskränkningar, korruption och klimatpåverkan.

Slutligen finns ett antal indexfonder som följer Stockholmsbörsens samtliga företag. Det vanligaste indexet att följa i denna kategori är SIXRX, där andelen stora bolag faller till 60 procent, medelstora bolag utgör 30 procent och småbolagen resten. Här har de största företagens representation sjunkit med omkring en tredjedel jämfört med första kategorin.

Indexet har stigit med 11,8 procent i snitt de senaste tre åren, vilket återigen speglar de mindre företagens positiva utveckling under perioden. SEB Sverige Indexfond med en årlig avgift på 0,4 procent rekommenderas (korrigerar tidigare uppgift).

Sammanfattningsvis är det alltså viktigt att undersöka vilket index fonden följer. Trots att samtliga fonder ovan är Sverigefonder följer de helt olika index med olika avkastning som följd.

Skillnader i avgift påverkar resultatet i större utsträckning än vid aktiv förvaltning. Välj den fond som har lägst avgift!

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -