Swedol köper Grolls

Handel Swedol förvärvar Björnkläder Intressenter, "Grolls", från Litorina Kapital och ledningen i Grolls. Efter Köpet vill Swedol göra en nyemission.

Swedol betalar en kontant köpeskilling samt löser befintliga lån. Det totala beloppet uppgår per 4 maj till cirka 790 miljoner kronor och är föremål för vissa justeringsmekanismer och fastställs slutligt vid tillträdet.

Förvärvet av Grolls kommer att finansieras genom lån. Swedols styrelse avser också att under det tredje kvartalet genomföra en företrädesemission på cirka 300 miljoner kronor.

Grolls är en "ledande specialist inom personligt skydd och arbetskläder i Norden för den professionella användaren". Grolls omsättning 2015 uppgick till 1.012 miljoner kronor med ett rörelseresultat om 83 miljoner justerat för engångsposter. Vid utgången av 2015 hade Grolls 48 egna butiker och cirka 365 anställda.

Tillsammans har Swedol och Grolls 97 butiker och omkring 870 anställda. Proforma 2015 har det gemensamma bolaget en omsättning om 2,5 miljarder kronor med ett rörelseresultat om cirka 165 miljoner kronor justerat för engångsposter och före synergier.

Om genomförandet av förvärvet hade skett vid utgången av första kvartalet skulle soliditeten efter förvärvet ha uppgått till strax under 30 procent.

"Den ökade skuldsättningen är förenlig med Swedols åtaganden i förhållande till dess långivare och styrelsen anser även i övrigt att den är fullt acceptabel, även om den tillfälligt kommer medföra att det finansiella målet om en soliditet om minst 40 procent underskrids. Ingen ytterligare kapitalanskaffning är således nödvändig för genomförandet av förvärvet av Grolls eller de integrationsåtgärder som är planerade efter förvärvet", skriver bolaget.

Det är för att kunna tillvarata framtida affärsmöjligheter och reducera bolagets skulder som styrelsen vill att en extrastämma ska godkänna företrädesemissionen om cirka 300 miljoner kronor.

Swedols huvudägare Nordstjernan (29,9 procent av kapital och röster) och Zelda (21,5 procent av kapital och 29,7 procent av rösterna) har förklarat att de har för avsikt att teckna sina respektive andelar av en sådan emission.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -