Nya pusselbitar på plats för Respiratorius

Cision Promoted Flera värdehöjande milstolpar har präglat Respiratorius första kvartal. Ett patentgodkännande i USA, positiva resultat från en interimsanalys samt förstärkt styrelse har nyligen kommunicerats.

”Ny teknologi introduceras vanligtvis i USA, därför är det vår viktigaste marknad.”, säger Johan Drott, vd för Respiratorius.

Life science-bolaget som fokuserar främst på respiratoriska sjukdomar grundades 1999 i Lund. Från starten stod KOL och astma på behandlingslistan men sedan dess har en biomarkör för diagnostik av kardiovaskulära sjukdomar samt en förbehandling för kemoterapi tillkommit. Johan Drott klev in som vd 2013. Hans bolag, Valcuria, blev förvärvat av Respiratorius 2012. När bolaget succesivt la störst fokus på cancerförbehandlingen VAL001, vilket Valcuria utvecklade, blev det ett naturligt steg för Johan Drott att gå från projektledare till vd.

”Den strategiska utgångspunkten var att bredda Respiratorious portfölj och inte enkom fokusera på respiratoriska sjukdomar. Med VAL001 var det nära till kliniskt användande och låg risk på grund av baserandet på redan godkända formuleringar. Därför förvärvade man Valcuria.”, förklarar vd:n.

Under årets första kvartal har man kommunicerat flera verksamhetsrelevanta nyheter. Bland annat visar resultaten för interimanalysen av VAL001 på god överlevnadsnivå hos patienterna, men med brasklappen att det är ett litet patientunderlag.

”Totalt ingår runt 30 personer i fas IIb-studien av VAL001. I interimresultaten lyfter vi fram de personer som har kommit tillräckligt långt i processen.”, säger Johan Drott.

Kompletterande styrelsemedlemmar

Under måndagen, den 2 maj, valdes två nya medlemmar in i styrelsen: Anders Månsson, affärsutvecklingschef på danska Leo Pharma, och Sara Fredriksson, styrelseordförande i Genovis. Den tidigare styrelsen var runt tio år gammal, så Johan Drott och de övriga i valberedningen ansåg att det var dags att komplettera de befintliga ledamöterna med ny kompetens.

”I den fas vi nu befinner oss i med våra olika projekt kommer Anders och Sara in mycket väl. Sara har gedigen erfarenhet av imaging, alltså avbildning, vilket berör området för vår biomarkör för kardiovaskulära sjukdomar (RESP3000-serien).”

I en färsk Redeye-analys pekas ett tunt nyhetsflöde ut som en riskfaktor för aktiekursens utveckling framöver. Johan Drott bekräftar att nyhetsflödet kring den pågående fas IIb-studien för VAL001 tordes bli tunn då studien behöver fortlöpa innan mer data kan presenteras, men det finns annan verksamhet i bolaget som kan bli viktigt för bolaget punkter under 2016.

”Dels har vi att se fram emot utslag för våra patentansökningar för VAL-projektet som är långt gångna. Dessutom fortsätter utvecklingen inom  både RESP3000 liksom RESP1000-projekten.”

Resultat från studier är den viktigaste informationen ett life science-bolag kan kommunicera, som understryks i dialog med de stora läkemedelsbolagen. Men då marknadslogiken är minst sagt oförutsägbar är goda resultat ingen garanti för värderingen av bolaget.

”Vad som är en värdehöjande information är alltid svårt att sia om som noterat bolag.”, säger Johan Drott.

Partnerskap eller emission

När det kommer till kvartalsrapporten för Respiratorius första kvartal följer den mönstret för life science-bolag i utvecklingsfas. Inga intäkter, en tydlig plan över kostnaderna och spenderingen sker på patent och studier. Som intäktskälla har Respiratorius två val. Antingen kan de driva produkter vidare till marknad eller utlicensera till läkemedelsbolag. Bolagets uttalade affärsmodell är den sistnämnda.

I den ovannämnda Redeye-analysen nämns också att bolaget inte har finansiering för en full fas IIb-studie och att ”en kapitalinjektion behövs”. Johan Drott bekräftar detta, men om så sker genom partnerskap eller emission är inte klart ännu.

”Vi genomförde en riktad nyemission i slutet av 2015 som bekostar planeringen av en fas IIb-studie. I planeringsstadiet är just var vi befinner oss och vi skall se över finansieringen när vi vet mer, till exempel hur många patienter vi behöver inkludera.”

Men tillsvidare har patentansökningen för en ny formulering av VAL001 samt de goda interimanalys-resultaten gett bolaget vind i seglen.

”Det ger projektet en annan tyngd. Vi har klinisk data att visa upp.”, säger Johan Drott.

/Emelie Lundgren

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -