Tungt för SKF

Aktieanalys Efterfrågan från flertalet av SKF:s kundgrupper är fortsatt svag och någon snar ljusning syns inte. Konkurrensen är hård och trots kraftiga besparingar faller lönsamheten.

Kullagertillverkaren SKF gladde aktiemarknaden med en oväntat optimistisk prognos för efterfrågeutvecklingen de närmaste månaderna i sin rapport för det första kvartalet.

De flesta analytikerna hade väntat sig att SKF skulle tala om en oförändrad efterfrågan jämfört med det nyss avslutade kvartalet. Bolaget sade sig dock räkna med en något högre efterfrågan vilket så klart var en trevlig överraskning.

Glädjen blev dock relativt kortvarig då vd Alrik Danielsson var snabb med att påpeka att det egentligen inte döljer sig någon underliggande förbättring av marknaderna bakom prognosen. Istället är det kortvariga fluktuationer i jämförelsetalen och en normalisering av efterfrågeläget som väntas under det innevarande kvartalet.

Övergripande säger sig dock Alrik Danielsson känna att efterfrågeläget förhoppningsvis har planat ut för SKF:s del. Utplaningen sker på en låg nivå vilket bjuder in till priskonkurrens mellan aktörerna och enligt vd:n är det köparens marknad. Så kommer det sannolikt att förbli till dess att konjunkturläget förbättras.

SKF genererar cirka 40 procent av sin omsättning i Europa, varav 32 procent i Västeuropa. Nordamerika och Asien står vardera för drygt 25 procent och Latinamerika för dryga 5 procent av omsättningen.

Europamarknaden har sedan en tid tillbaka stabiliserats för SKF:s del och under fjolåret noterade bolaget mer eller mindre oförändrad försäljning räknat i lokala valutor. Den trenden stod sig även under första kvartalet i år då en stark efterfrågan från kunder inom fordonsindustrin balanserade upp låg efterfrågan från industrin och särskilt från kunder relaterade till oljeindustrin. Organiskt föll omsättningen i Europa med -1,9 procent i första kvartalet jämfört med året innan.

Redan i fjol noterade SKF en vikande efterfrågan i Nordamerika och Asien. Den trenden har dessvärre också bestått under inledningen av 2016. I Nordamerika minskade försäljningen kraftigt inom i stort sett alla kundsegment medan den i Asien åtminstone fick lite draghjälp från kunder inom fordonsindustrin. De nordamerikanska fordonskunderna minskade sin efterfrågan kraftigt jämfört med samma period i fjol, både på personbils och lastbilssidan.

Den organiska försäljningen föll med -11 procent i Nordamerika under första kvartalet medan den var ned -9 procent i Asien, driver främst av en svag Kinamarknad.

Av SKF:s affärsområden var det Automotive som klarade sig bäst i kvartalet. Automotive säljer som namnet antyder till kunder inom fordonsindustrin och med undantag från Nordamerika är efterfrågan bra. Organiskt noterade dock området ett säljtapp på -0,2 procent.

Absolut jobbigast marknadsläge har området Industrial Market. Slutkunderna inom industrin ligger lågt på alla de stora marknaderna och organiskt föll omsättningen för området med -9,3 procent. Affärsområdet Specialty Business säljer bland annat en hel del till flygindustrin som går hyggligt. Det räddade utvecklingen för området som noterade en organisk tillväxt på -3,3 procent i kvartalet.

SKF beslutade för en tid sedan att snäva in verksamheten till bara de områden som kan betecknas som kärnverksamhet. Det har inneburit att ett par verksamheter har sålts av under kvartalet. Lägg därtill negativa valutaeffekter på motsvarande -2,0 procent av fjolårets försäljning och facit för det första kvartalet blev ett säljtapp på -8,9 procent.

Den rapporterade försäljningen var lägre än väntat men justerat för engångsposter var utfallet på sista raden i linje med snittprognosen i SME Direkts sammanställning inför rapporten.

Med svag efterfrågan och hård konkurrens gäller det för SKF att vara så effektiva som möjligt och att hålla kostnaderna i schack. Bolaget har också de senaste åren jobbat hårt med att få ned kostnaderna och att få upp rörelsemarginalen mot målnivån 15 procent.

Besparingsprogrammen har avlöst varandra och kostnadsnivån har kommit ned. Med fjärde kvartalet 2014 som utgångsnivå har de fasta kostnaderna minskats med 6 procent enligt SKF:s egna beräkningar. 700 anställda har fått lämna under den tiden.

Av SKF:s tre affärsområden förbättrade Automotive och Specialty Business sina justerade rörelsemarginaler. Industrial Market tappade däremot. Sammantaget rapporterade SKF en justerad rörelsemarginal på 11,1 procent, ned från 12,2 procent i fjol. Analytikerna hade väntat sig en marginal på 10,7 procent.

Arbetet med att sänka kostnader och öka effektiviteten fortsätter. Som ett led i detta har SKF infört en ny organisation där ett lager med chefer kapas bort. Verksamheten kommer hädanefter att delas in i fyra nya affärsområden.

De analytiker som bevakar SKF räknar i snitt med att bolaget i år rapporterar -3,5 procent lägre intäkter än i fjol enligt SME Direkt. Den underliggande rörelsemarginalen väntas också backa, till 11,1 procent från 11,4 i fjol. Vinsten per aktie väntas uppgå till 10,38 kronor.

För nästa år väntas en återhämtning i både omsättning och rörelsemarginal. Snittprognosen för vinst per aktie ligger på 11,39 kronor. De prognoserna innebär p/e-tal på 14,1 respektive 12,8.

Prognoserna för de kommande årens utdelningar ger direktavkastningar på 3,9 procent respektive 4,1 procent.

Vinstprognoserna har befunnit sig i utförsbacke för SKF:s del det senaste året. Den envist svaga efterfrågan från framför allt industrikunderna har tillsammans med negativa effekter från valutor och försäljning av verksamhet pressat estimaten. Det är svårt att utifrån avgöra hur mycket av den tröga försäljningen som får tillskrivas konjunkturen och hur mycket som är ökad konkurrens från exempelvis Asien.

Vinstprognoser och aktiekurs har stabiliserats under våren men någon förbättring av den underliggande efterfrågan syns inte direkt på horisonten. I nuvarande tröga marknad är konkurrensläget extra tufft vilket sätter press på SKF:s marginaler. Trots alla besparingar som genomförts faller rörelsemarginalen tillbaka i första kvartalet.

SKF-aktien värderas inte särskilt högt jämfört med mycket annat i verkstadssektorn. Det första kvartalet var dock överlag svagt och vi har svårt att se vad som ska få aktien att lyfta den närmaste tiden. Vi behåller därför en Neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SKF B Neutral 140,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -