RBA sänker till rekordlåg ränta

Ränta Australiens centralbank, RBA, sänkte på tisdagen sin styrränta till en ny rekordlåg nivå.

RBA sänkte på tisdagen sin styrränta med 25 punkter till rekordlåga 1,75 procent (2,00). I Bloomberg News prognosenkät bland 27 bedömare väntade sig 15 att räntan skulle lämnas oförändrad, medan 12 spådde en sänkning med 25 punkter.

Senaste gången Australiens centralbank ändrade styrräntan var den 5 maj 2015, då den sänktes med 25 punkter till 2,00 procent.

Centralbankschefen Glenn Stevens sade i ett uttalande att räntesänkningen kommer efter att information visat på att inflationstrycket är lägre än tidigare väntat.

"Inflationen har varit ganska låg under en tid och enligt den senaste statistiken oväntat låg. Även om kvartalsvisa data innehåller en del temporära faktorer pekar dessa resultat, tillsammans med en mycket dämpad ökning av arbetskraftskostnader och mycket lågt kostnadstryck på annat håll i världen, mot lägre utsikter för inflationen än tidigare prognos", sade han.

Han tillade att den globala ekonomin fortsätter att växa, om än i lite lägre takt än tidigare väntat, och att det fortsatt finns stora osäkerheter om de globala utsikterna även om sentimentet på finansmarknaderna förbättrats.

I Australien har BNP-tillväxten växlat upp under slutet av 2015 och arbetsmarknaden förbättrats. Indikatorerna pekar mot en fortsatt tillväxt 2016, om än i något lugnare takt. Indikatorer från arbetsmarknaden har varit blandade på sistone.

Glen Stevens sade att RBA:s direktion i dagens beslut tagit noggrann hänsyn till utvecklingen på bostadsmarknaden, där det finns indikationer på att effekterna av övervakning leder till tuffare lånekrav och att pristrycket avtar.

"För närvarande är de potentiella riskerna av lägre räntor på detta område mindre än de var för ett år sedan", sade han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -