Mer rök än eld i Dometic

Aktieanalys En klasstalan mot bolaget för bränder blev en kalldusch för Dometics aktie. Det lär ligga som en våt filt över aktien en period framöver. Samtidigt kan denna typ av osäkerhet vara ett bra köpläge.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 18 den 2 maj. Läs mer om Börsveckan.

Dometics rapport för årets första kvartal hamnade lite i skymundan efter nyheten om att en grupptalan mot bolaget lämnats i Kalifornien. Däri påstås att Dometics gasdrivna absorptionskylskåp är defekta, något som tillbakavisas av bolaget.

Nu är det givetvis så att ett bolag oaktat sakförhållanden förmodligen aldrig direkt skulle erkänna fel, men Dometics avfärdande av talan inger ändå lite förtroende, inte minst som denna grupptalan faktiskt bara omfattar fem (!) enskilda käranden. Ett systematiskt fel torde rimligtvis ha resulterat i fler fall. Nu kan det tillkomma fall, inte minst då en grupptalan öppnar för fler klagomål, och i grupptalan hänvisas till sammanlagt 3 000 incidenter sedan 1997.

Men för att sätta detta i proportion så bör man ha i åtanke att Dometic har levererat 381 200 enheter till amerikanska husbilar bara de senaste tolv månaderna. Då framstår fem käranden som lågt.

Icke desto mindre är det ett osäkerhetsmoment och börsen avskyr som bekant osäkerhet vilket resulterat i att aktien straffats hårt. Efter nyheten om grupptalan sjönk aktien från 61 kronor till att handlas kring 55 kronor, motsvarande ett ras i börsvärde på 1,8 miljarder. Det är helt klart i överkant baserat på grupptalan allena. Så då återstår att syna kvartalsrapporten för att se om det finns fog för en dylik nedgång.

Rörelseresultatet för årets första kvartal blev 400 Mkr vilket var strax över konsensusprognosen på 396 Mkr och försäljningen var i linje med förväntningarna. Dock så var den organiska tillväxten lägre än väntat, på 5,1 procent, att jämföra med förväntningar kring 6,9 procent. Det var också lägre än den organiska tillväxten för helåret 2015 som var 7,7 procent.

Enligt bolaget så finns en hel del variation under enstaka kvartal och därför bör man inte ta alltför hårt på denna siffra. Likväl var den i underkant av vad man gärna sett i ljuset av den fina utvecklingen under fjolåret. Och den organiska tillväxten framstår som den svagaste punkten i rapporten som i övrigt var solid. Det är också glädjande att balansräkningen ser allt bättre ut.

Nettoskulden har minskat till 2,4 gånger rörelseresultatet före avskrivningar (EBITDA) från 5,1 gånger EBITDA motsvarande period i fjol. Med en krympande nettoskuld har också fönstret öppnats för utdelning och bolaget har som mål att dela ut 40 procent av vinsten, vilket skulle ge en direktavkastning på 2,9 procent, givet konsensusprognoserna.

Ser man till de olika regionerna så växer försäljningen snabbast i EMEA och APAC, med Amerika på tredjeplats (sett till valutajusterad omsättningstillväxt) vilket är något förvånande givet den starka ekonomiska utvecklingen i USA.

Bolaget menar att det finns en lagg på USA-marknaden med hänvisning till produktmix och liknande och det återstår att se om tempot ökar kommande kvartal. För Dometic är det alltså EMEA som agerar draglok med en fulltecknad orderbok.

Om man istället ser till rörelseresultatet så har det varit störst vinstlyft i Amerika där bland annat integrationen av förvärvade Atwood bidragit till att lyfta rörelsemarginalen från 10,3 procent till 13,0 procent. För koncernen som helhet steg rörelseresultatet med 9,3 procent.

Ser man till utvecklingen på den underliggande marknaden borde förutsättningarna vara bra för i synnerhet husbilar (RV:s) men även för båtar då bränslekostnaderna är låga liksom räntorna. För kapitalvaror är det mumma och denna situation lär bestå åtminstone året ut, om inte längre. Risken är givetvis att det är lätt att skjuta på inköp av denna typ av produkter om de ekonomiska utsikterna försämras.

För innevarande år och nästa väntas, enligt konsensusprognoserna, rörelseresultatet förbättras till 13,5 procent och 14,5 procent för 2016 respektive 2017.  Givet en försäljningstillväxt i år på 3,2 procent och 3,9 procent under 2017 skulle det resultera i en vinst per aktie på 4 kronor i år och 4,5 kronor under 2017.

Till en aktiekurs på 54,6 kronor motsvarar det p/e-tal på 13,7 och 12,2 för 2016 respektive 2017. Justerat för nettoskulden värderas rörelsen till 12 gånger årets förväntade rörelseresultat. Det är lågt och vår bedömning är att kursraset är ett bra tillfälle att kliva på aktien, inte minst nu när utdelning finns på horisonten. Rådet blir köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Dometic Group Köp 54,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -