Efterlängtad revansch för BRIC

Fondanalys Tillväxtmarknaderna fick luft under vingarna i mars. BRIC-länderna – Brasilien, Ryssland, Indien och Kina – börjar bli heta igen. Placera har hittat en fondfavorit som vi tror har framtiden för sig.

Bric breddare
Bric-länder Fotomontage

MSCI Emerging Markets index steg med 13,3 procent i mars. BRIC-fonderna gick ännu starkare. MSCI BRIC index steg knappt 15 procent.

BRIC-fonderna har haft några dystra år. Viktiga råvarupriser har sjunkit som en sten. Politisk turbulens, svag tillväxt och hög inflation har förvärrat situationen på flera håll, däribland Brasilien (15,5 procent av index) och Ryssland (8,9 procent).

Kinas omställning från en investeringsdriven till konsumtionsdriven ekonomi har skapat ytterligare oro på världsmarknaderna.

Tuffa omständigheter till trots finns det flera faktorer som talar för det att det kan vara dags att investera i Bric-fonder. Råvarupriserna är på väg uppåt. I Kina, som utgör 56,5 procent av MSCI-index,  har konjunkturdatan har överraskat positivt. Särskilt utrikeshandel, detaljhandel och industriproduktion går bra. Det spär på optimismen.

Därtill ser Bric-börsernas värderingar och förväntade vinsttillväxt mer lovande ut än dem i utvecklade ekonomier och övriga tillväxtmarknader. MSCIs p/e-talsprognos för BRIC-länderna 2016 är 10,7 – att jämföra med 11,9 för tillväxtmarknaderna som helhet, 14,8 för Europa och 17,1 för USA. Alltså fördel BRIC.

Fortsatt positiva konjunktursignaler och optimistiska investerare kan mycket väl ge BRIC-fonderna extra skjuts.

Aktivt förvaltade BRIC-fonder är få till antalet. Placera har emellertid hittat en intressant fond för den som vill investera långsiktigt.

HSBC GIF BRIC Markets Equity AC, ledd av Nick Timberlake, har lyckat bra med avkastningen de senaste tre åren. Fonden investerar huvudsakligen i stora bolag (knappt 90 procent av kapitalet). Ytterligare 7 procent är placerat i medelstora bolag och 3 procent utgörs av småbolag.

Investeringarna är koncentrerade till ett relativt litet antal aktier - 66 stycken totalt – en klar avvikelse från kategorisnittet på 468 aktier. Inget innehav väger mer än 5,9 procent. De tio största bolagen står för 34,5 procent av portföljens kapital.

Den geografiska riskspridningen avviker också från index. Fonden är överviktad Brasilien (26 procent), Indien (20 procent) och Ryssland (25,5 procent). Kina får stå tillbaka.

HSBC GIF BRIC Markets Equity AC har därtill en övervikt i finansbolag (33,3 procent), råvaror (9,3) och energi (17,8), samtidigt som den är underviktad i teknikbolag (8,35), telekommunikation (4) och hälsovård (0,3).

De fem största innehaven är Sberbank (5,9 procent), PJSC Lukoil (5,1), Itau Unibanco Holding (4,3), Tencet Holdings (3,7) och China Construction Bank (3,4). Tillsammans utgör de fem största innehaven drygt 22,4 procent av fondens värde. Det ger en god riskspridning.

Fondens risk, mätt som standardavvikelse, har varit högre än kategorisnittet de senaste tre åren - 19,6, jämfört med 17,5 procent. Samtidigt har avkastningen legat i överkant med en uppgång på 15 procent de senaste tre åren, att jämföra med fondkategorin på 12,5 procent. Fonden har därtill ett lågt p/e-tal 8,1 - snittfondens är 10,7 – vilket ger en bra buffert mot allt för höga värderingar.

Placera ser BRIC-fonder som ett utmärkt komplement i en bred portfölj.  En högpresterande aktivt förvaltad BRIC-fond kan dessutom krydda till en billig tillväxtmarknadsindexfond. Vår bedömning är att man bör ha en investeringshorisont på minst fem år.

Vi räknar med att HSBC GIF BRIC Markets Equity AC kommer att ha en fortsatt offensiv inriktning och stor avvikelse från sitt jämförelseindex.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
HSBC GIF BRIC Markets Equity AC Köp 97,34 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -