Fingerprint upp på sur börs

Börsen Stockholmsbörsen fortsatte ner på tisdagseftermiddagen efter prisfall på både olja och basmetaller samt sjunkande dollar. Från Kina kom överraskande svaga industri-PMI under natten, men Kinaberoende Fingerprint var ensamt om att klart stå emot nedåttrycket i OMXS30.

Kring klockan 13.40 hade OMXS30 backat 1,7 procent till 1.330. Nedgångarna i Frankfurt och Paris var i linje med Stockholms, medan FTSE100 i London, där det var stängt på måndagen, låg på mer begränsade 1,1 procent.

I det internationella nyhetsflödet anfördes svaga rapporter från UBS och Commerzbank som anledning till den svaga utvecklingen. I den negativa skålen låg även att Kinas inköpschefsindex för industrin sjönk till 49,4 i april jämfört med 49,7 i mars. Väntat var 49,8.

Tisdagen präglades också av att Australiens centralbank genomfört en oväntad räntesänkning, något som fick efterverkningar på valutamarknaden där yenen fortsatte att stärkas på bred front. Dollarn tappade till över 1,16 mot euron för första gången sedan förra årsskiftet, och i kronor var dollarn nere och vände under 7:90 under förmiddagen.

Ur bolagsnyhetsflödet:

* Sobis amerikanska blödarsjukepartner Biogen knoppar av sin verksamhet inom blödarsjuka, enligt ett pressmeddelande. Sobi-aktien rörde sig initialt marginellt upp på nyheten men backade sedan tydligt och handlades vid 13.40-tiden på minus 3 procent, mot minus 1 procent inför nyheten.

* Lundin Petroleum och Statoil har kommit överens om en affär där Lundin förvärvar Statoils andel om 15 procent i Edvard Griegfältet. Betalning sker i egna aktier och Statoils innehav i Lundin Petroleum ökar från 11,9 till drygt 20 procent i och med transaktionen. Lundin Petroleum handlades ned 1,2 procent, i linje med oljan.

* Såväl gruvorna som smältverken överraskade positivt och det gjorde att Bolidens rörelseresultat på 888 miljoner kronor var 17 procent högre än analytikernas snittprognos från SME Direkt.

"Allt går bra, inga överraskningar. Metallpriserna är låga, men produktionen har gått bra. Att vintern påverkar Aitik negativt är väl känt och likaså att vi haft vissa tillgänglighetsproblem med krossarna. Det givet tycker jag att det var ett alldeles, alldeles utmärkt kvartal", säger vd Lennart Evrell till Nyhetsbyrån Direkt.

Boliden steg initialt med flera procent, men vid lunchtid handlades aktien kring oförändrad, i skuggan av att koppar- och zinkpriserna backade kring 2 procent. Lundin Mining var samtidigt ned nästan 6 procent.

* Fingerprint Cards steg cirka 2,5 procent. På onsdagen, inför årsstämman, väntas biometribolaget offentliggöra finansiella mål för första gången.

* Loomis rekylerade upp efter måndagens rapportutlösta fall på nästan 10 procent. Aktien handlades upp 2:40 kronor, trots avskiljd utdelning på 7 kronor per aktie, till 203:40 kronor.

* Medicinteknikbolaget Cellavision redovisade en omsättningsökning på 12 procent för det första kvartalet. Rörelseresultatet steg till 13,9 miljoner kronor (10,5). Den uppåtgående trenden i bolagets siffror belönades med en kursuppgång på lite mer än 3 procent.

* Aktien i drönarbolaget Cybaero steg 13 procent. I ett FMV-test har bolagets drönare landat på en korvett som färdades i 25 knop.

* Pandox driftnetto på 374 miljoner kronor var snäppet högre än väntat. Bolagets vd Anders Nissen varnar för att terrordåden i Bryssel kommer att ge negativa effekter i framför allt det andra kvartalet. Aktien noterades på oförändrade nivåer.

* Vadsbo Switchtech, som säljer styrsystem för belysning, gjorde debut på Aktietorget. Aktien bytte vid 13.40-tiden ägare kring 3:59 kronor. Introduktionskursen låg på 3:60 kronor per aktie.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -