Orderoro tynger NCC

Aktieanalys NCC har under första kvartalet inte kunnat fylla på sin orderbok i den takt bolaget önskat. Det pressade aktien i samband med fredagens rapport.

Första kvartalet är som regel svagt för byggbolagen. För NCC är det framför allt försäljningen av stenmaterial och asfalt till vägarbeten inom Industry som går trögt i början av året. Verksamheten rapporterade en förlust på 324 Mkr – ändå betydligt bättre än väntat.

NCC har valt bort en del affärer inom Industry och fokuserat på att hålla priserna uppe. Det har inneburit lägre volymer och intäkter men i gengäld också bättre lönsamhet och en mindre förlust än i fjol.

Tyvärr var resultatutvecklingen inte lika god inom övriga delar av NCC. Bolaget redovisade dessutom en oväntat svag orderingång vilket bidrog till att sätta press på aktien efter rapporten.

I och med att NCC beslutat att knoppa av verksamheten inom bostadsutveckling särredovisas den från och med årsskiftet.

Resterande verksamheter – Industry undantaget - rapporterade alla sämre resultat än under första kvartalet 2015.

Building – som rymmer husbyggande i Sverige, Finland, Danmark och Norge och är NCCs största affärsområde - ökade sin orderingång med knappa 10 procent jämfört med i fjol.

Det är i Sverige och Finland som NCC ökat mest under kvartalet. Omsättningen föll däremot och det säsongsmässigt låga rörelseresultatet landade också något lägre än förra året.

Sverige utgör drygt hälften av omsättningen inom Building och där föll lönsamheten till följd av lägre omsättning och högre kostnader. Hela byggbranschen går för högvarv vilket leder till viss kostnadsinflation.

Norge utgör bara 9 procent av omsättningen men tyngde ändå lönsamheten efter att ett antal projekt skrivits ned och man nu löper på med nollresultat vilket späder ut marginalerna.

Näst största område inom NCC är Infrastructure som tar hand om alla anläggningsprojekt som markarbeten, vägar och järnvägar. Även drift och underhåll av vägar och anläggningar är en viktig del av verksamheten. NCC har haft svårt att hitta rätt balans mellan att prioritera marginalerna och att vinna uppdrag vilket påverkat orderingången negativt de senaste kvartalen.

Omsättningen inom Infrastructure backade därför under första kvartalet i år och orderingången föll med en tredjedel jämfört med för ett år sedan.

Vd Peter Wågström konstaterar i samband med rapporten att det finns en slagighet mellan kvartalen men att NCC också inte tagit order i den takt bolaget räknat med. Ett par större projektvinster har dessutom överklagats vilket ytterligare påverkat kvartalets orderingång negativt.

Analytikerna hade räknat med plusresultat för Infrastructure under kvartalet men utfallet blev istället ett litet minus.

NCC har haft stor framgång med egna bostadsprojekt och bostadsbyggande står för 40 procent av NCC Buildings totala verksamhet. När nu gamla Housing knoppas av står kontorsprojekten inom Property Development för all kvarvarande projektutveckling. Där har NCC inte varit lika framgångsrika och förhoppningen är att större fokus nu ska råda bot på det.   

För Property Development var första kvartalet ganska avslaget då inga projekt resultatavräknades. NCC har dock fokus på att starta upp fler projekt och under kvartalet startades fyra stycken vilket innebär att Property Development nu har totalt 18 projekt igång i Sverige, Danmark, Finland och Norge.

NCC Housing ingår fortfarande i koncernen men redovisas som verksamhet under avveckling. Något datum för när avknoppningen ska ske har ännu inte meddelats. Verksamheten utvecklades som förväntat under första kvartalet.

Antalet resultatavräknade bostäder var fler än för ett år sedan och marginalerna på dessa högre. Som resultat mer än fördubblades rörelseresultatet. Efterfrågan på bostäder är fortsatt stor och NCC gasade på med fler byggstarter än för ett år sedan.

Peter Wågström beklagar sig i rapporten över att kvartalssiffrorna inte speglar förutsättningarna som råder på de nordiska byggmarknaderna. Efterfrågan på både bostäder och kontor är fortsatt god och det planeras för många stora infrastrukturprojekt. De nordiska byggmarknaderna väntas växa snabbare än BNP-tillväxten under 2016.

Det är främst inom affärsområdet Infrastructure som NCC:s rapport ger upphov till en del framtida frågetecken. Orderingången var rejält svag och det oroar att NCC inte kunnat prestera bättre givet de goda marknadsförutsättningarna. Försenade projekt i Sverige förklarar en del, men Peter Wågströms kommentarer vittnar om att även annat bidrar.

I sin nya affärsplan prioriterar NCC lönsam tillväxt men i en hårt konkurrensutsatt bransch som byggbranschen är det en svår balansgång mellan marginalerna å ena sidan och volymerna å den andra. Kanske har bolaget varit aningen återhållsamt och behöver släppa lite på marginalfokus.

På sista raden slutade det första kvartalet ganska exakt som väntat. Den låga orderingången lär dock sätta en viss press nedåt på estimaten även om det är en siffra som lätt kan slå lite mellan kvartalen. Före fredagens rapport räknade genomsnittsanalytikern med en omsättning på 53,5 miljarder kronor för 2016, i princip oförändrat jämfört med i fjol.

Rörelsemarginalen väntades samtidigt stärkas till 3,5 procent vilket ger ett resultatlyft på dryga 9 procent till 21,38 kronor. Snittprogosen för 2017 är en ytterligare ökning på dryga 9 procent till 23,40 kronor per aktie. Med nuvarande kurs i NCC innebär de prognoserna p/e-tal på 12,8 respektive 11,7 - i linje med Peab och JM.

NCC delar ut 3 kronor per aktie i november vilket ger en direktavkastning på en dryg procent. För 2016 och 2017 väntas utdelningarna uppgå till 12,17 kronor respektive 13,42 kronor per aktie. Därmed skulle direktavkastningen hamna på 4,4 respektive 4,9 procent.

NCC-aktien har varit fladdrig det senaste året men överlag klarat sig betydligt bättre än börsindex. Kursen var så sent som i förra veckan uppe och sniffade på rekordnivåer kring 300 kronor. Fredagens rapport blev dock en besvikelse och på en allmänt sur börs föll kursen tillbaka relativt kraftigt.

Aktiviteten är emellertid fortfarande hög i byggbranschen och orderingången kan som bekant vara ryckig mellan kvartalen. Vi räknar med att NCC rycker upp sig på anläggningssidan och tror inte att det första kvartalets klena ordersiffra signalerar starten på en nedgång för bolaget. På rimliga prognoser ser värderingen attraktiv ut och vi behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
NCC B Köp 276,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -