Loomis under prognos

Rapport Kontanthanteringsbolaget Loomis ökade vinsten under årets första kvartal, men inte så mycket som analytikerna hade väntat sig.

Loomis redovisar ett rörelseresultat, ebita, på 376 miljoner kronor för det första kvartalet 2016. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 393 miljoner kronor enligt SME Direkts prognossammanställning.

Intäkterna landade på 4.032 miljoner kronor, här låg förväntningarna på 4.047 miljoner kronor. Loomis organiska tillväxt var 14 procent under det första kvartalet i år, mot 4 procent ett år tidigare.

Justerat för minskade bränsletillägg som kontanthanteraren debiterar sina kunder uppgick den organiska tillväxten till 15 procent (låga bränslepriser ger i Loomis på grund av bränsleprisindexerade priser låga pris mot kund). Detta påverkade dock inte rörelseresultatet väsentligt, enligt bolaget.

"Implementeringen av kontanthanteringskontrakten (CMS) med Bank of America, vilken slutfördes innan årsskiftet 2015, fortsatte att ge positiva effekter på tillväxten in i kvartalet. Den positiva försäljningsutvecklingen av Safepoint håller i sig och dess tillväxt under kvartalet översteg 23 procent", skriver den tillförordnade vd:n Lars Blecko om detta i sitt vd-ord. Safepoint är bolagets kontanthanteringssystem.

Vidare påverkades den organiska tillväxten av intäkter relaterade till ett värdetransportkontrakt som under kvartalet tecknats med State Employees' Credit Union i North Carolina.

Intäkterna I USA uppgick till motsvarande 1.757 miljoner kronor under det första kvartalet (1.516), och rörelseresultatet till 197 miljoner kronor (156).

Det sistnämnda lyftes av den organiska tillväxten i kombination med en positiv mixeffekt - andelen intäkter från kontanthanteringstjänster och Safepoint fortsätter att öka - samt effektiviseringar.

Intäkterna i Europa minskade till 1.974 miljoner kornor, från 1.983 miljoner för ett år sedan. Den organiska tillväxten i Europa var 1 procent, men ett förvärv under 2015 påverkar jämförelsen.

Landsvis beskriver Loomis hur flera länder, främst Turkiet och Argentina, hade en positiv tillväxt under kvartalet. Den positiva utvecklingen i Spanien, som inleddes i slutet av 2015, fortsatte vidare in i det första kvartalet.

Tillväxten motverkades dock delvis av en lägre försäljning inom de nordiska länderna.

"Volymerna i Norden är fortsatt minskande och effektiviseringsprojekt pågår för att marginalmässigt kompensera de något fallande volymerna", säger den tillförordnade vd:n Lars Blecko apropå det i sitt vd-ord.

Rörelsemarginalen steg till 10,1 från 10,0 procent. Loomis förklarar det med fortsatta effektiviseringar, och skriver att lönsamhetsförbättringen under kvartalet var mest tydlig i Sydeuropa.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -