Inköparna bekänner färg

Makroutsikt April fick en sur avslutning och nu hänger maj månads börsstart på de globala konjunktursignalerna. Veckan som kommer är fylld med viktiga makrodata som ger en fingervisning om färdriktningen.

Det blev en sur börsavslutning på april med nedgångar på de flesta av världens börser. Börserna i Europa sticker ut ur ett negativt perspektiv och börsen i Sverige backade under förra veckan med omkring 2 procent.

Men lägger vi tillbaka utdelningarna så lyckas ändå den svenska börsen prestera ett lite plus för hela april.

Att det snabbt blivit lite nervösare på finansmarknaden syns dessutom på att aptiten på guld återigen ökat. Under förra veckan steg guldpriset från 1 232 till 1 293 US dollar per uns. Dessutom sjönk marknadsräntorna på de flesta löptider.

Mot strömmen går dessutom övriga råvarupriser. Oljan nådde en ny årstopp på 47,65 dollar per fat och nu börjar priset faktiskt närma sig nivåer som kortsiktigt kan bli lite besvärligt att hantera för stora oljeimportörer, framför allt bland tillväxtekonomierna. Men åt det positiva hållet drar givetvis att oljeländerna inte behöver paniksälja finansiella tillgångar i samma omfattning som tidigare.

Vi noterar också att den svenska kronan följt euron i spåret och stärkts mot dollarn. En dollar kostar nu kring 8,04 och det lär inte dröja innan vi bryter 8 kronors nivån.

En viktig nyckel till hur majbörsen kommer att starta är den globala konjunkturutvecklingen och under veckan som kommer får vi se en strid ström av viktiga makrosiffror. Det krävs säkert inte särskilt mycket till positiva överraskningar för att riskaptiten återvänder, medan svaga siffror lär spä på nedgången.

Måndagen blir central ur den aspekten med inköpschefsindexen för industrin för en rad viktiga länder. Några större förändringar är inte att vänta enligt analytikernas prognoser men hoppet om hyggliga siffror har inte övergett oss.

På onsdagen är det sedan dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa sina bedömningar. Det blir i princip lika viktiga siffror eftersom det är tjänstesektorn som är den stora drivkraften i den globala ekonomin just nu.

Vi är också högst nyfikna på Riksbankens protokoll från det senaste penningpolitiska mötet. Frågan är vad direktionen säger om den allt starkare kronan och om den planerar ytterligare åtgärder i fall kronan fortsätter att stärkas. Annars har synen på marknaden skiftat i favör för att Riksbanken kommit till vägs ände när det gäller penningpolitiska insatser. Skulle protokollet visa sig avvika från den synen kan det bli en del marknadsreaktioner, framför allt på valutasidan.

Eftersom det är Kristi Himmelfärdsdag på torsdag så blir det en lite rumphuggen vecka. Det kan dock vara läge att hålla koll på fredagens amerikanska sysselsättningssiffrorna för april, eftersom de lär betyda en hel del för Federal Reserves räntepolitik.

Måndag

Stora inköpschefsdagen för industrin. Resultaten lär inte vara mycket av yvas över men kanske kan det räcka med små förbättringar för att gjuta liv i riskaptiten. Det är redan, sedan länge känt, att vi inte kan räkna med några högre industrisiffror än på ett tag. Investeringskonjunkturen låter vänta på sig.

Tisdag

Det är med stort intresse vi ser fram mot de svenska kvantitativa siffrorna över orderingång och produktion i industrin. Indikatorerna för industrin har varit åt det svagare hållet under de senaste månaderna samtidigt som kronan stärkts. Nu får vi se om det ger några större utslag i faktiska siffror.

Det kinesiska inköpschefsindexet för industrin är högintressant nu när allt fler tecken tyder på att konjunkturen i det stora landet är på väg att stabiliseras.

Onsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa korten. Det är i den här sektorn som det mesta av tillväxten ser ut att ske och därför är det viktigt för börsklimatet att indexen kommer in på hyggliga nivåer.

Riksbanken publicerar det penningpolitiska protokollet från det senaste räntemötet där beslut togs om att utvidga köpen av obligationer. Vi följer med intresse vad ledamöterna säger om den svenska kronan och om man, som marknaden allt mer inriktar sig på, nu kommit till vägs ände gällande extremåtgärder.

Torsdag

Helgdag och börsen är stängd. Värt att hålla koll på är ändå det kinesiska respektive brittiska inköpschefsindexet för tjänstesektorn i april.

Fredag

Det skulle kunnat vara en lugn dag då klämdagen utnyttjades på bästa sätt men amerikanska sysselsättningssiffror är som alltid viktiga att följa. Även om den amerikanska sysselsättningen fortsatt att öka i hög takt så är trenden faktiskt lite vikande. Frågan är nu om det fortsatt så i april.

Dessutom letar vi efter tecken på att löneutvecklingen tar lite bättre fart eftersom det är en av nycklarna till när Federal Reserve kan tänkas genomföra nästa räntehöjning.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -