Kulmen i rapportfrossan

Börscocktail Rapportvågen har dånat in över börsgolvet men snart blir det lugnare tider igen. Råvarusektorn har fortsatt att "ralla". Och trenden bland de rapporterande storbolagen är svag tillväxt.

Det har varit rusning till sällanköp med Electrolux och Husqvarna i täten. Banksektorn svajar och tre av fyra storbanker rapporterade sämre än förväntat, enligt Placeras bankexpert Lars Frick, som har koll på estimaten. Oron i spelsektorn dröjer sig kvar och utvecklingen spretar vitt mellan bolagen.

Amerikanska investerarfavoriten Apple har gått på pumpen och finanslegenden Carl Ichan meddelar att han dumpat sin stek i bolaget. Kanske sneglar han nu istället på Facebook som tog ut en ny rekordhögstanivå efter ett kursrus på 10 procent och rapportgenomgång i torsdags.

Överlag har utvecklingen varit rätt bister på börserna under vår lupp. Alla fyra har rört sig söder ut under veckan men en hel del utdelningar har trillat in hos sverigeinvesterare. Den nordiska materialsektorn har på veckobasis stigit 3,7 procent och det är där vi finner flest vinnare på hemmaplan.

Resurs gjorde på fredagen börsdebut på Storbolagslistan men mottagandet blev svalt. Så här långt in på handelsdagen har aktien inte rört sig nämnvärt från teckningskursen 55 kronor. Det ser därför ut som att tidigare chefredaktör för Börsveckan, Daniel Svensson, får rätt i sitt råd att avstå aktien.

Det spännande dataspelsbolaget Paradox närmar sig också publik handel men deras notering lanseras på ett lite annorlunda sätt, till principen först till kvarn. Handelspremiären blir det den 31 maj på First North-listan. Så här strax före listningen släppte bolaget en svag kvartalsrapport i jämförelse med i fjol och vd Fredrik Wester säger till Di Digital att tanken med det var att utbilda marknaden i hur varierande intäkterna kan vara kvartal till kvartal.

Veckans viktigaste rapporter

Veckan skräll var spurten till sällanköp. En stark kvartalsrapport utlöste under torsdagen ett kursrally i Electroluxaktien som steg hela 9,4 procent under dagen. Resultatet var långt bättre än analytikerna väntat och främst berodde det av en bättre marginal än tidigare, trots att intäkterna var lägre än förhandstipsen.

Ett bolag som aldrig följt strömmen är Fingerprint Cards. Intäkterna ökade med närmare 1 000 procent år mot år i första kvartalet. Men trots det backade aktien efter rapporten. I relation till analytikerkårens konsensus kom resultaten in lite kort om estimaten.

Kökstillverkaren Nobia presterade ett nettoresultat på 171 Mkr, strax över SME Direkts konsensus på 165 Mkr för kvartalet. Negativa valutaeffekter slog mot rörelseresultatet men bolaget  upprepar att marginalmålet på 10 procent för helåret fortfarande gäller. Försäljningen var däremot lite lägre än förväntat. I kvartalet såldes kök för 3 323 Mkr, vilket var 32 Mkr mindre än analytikerna hoppats på.

Ett bolag som överraskade positivt vad gäller både marginal och omsättning var fettförädlaren AAK. Affärsområdet Food Ingredients ökade sitt rörelseresultat per kilo från 65 öre till 73 öre. Nettoresultatet för hela AAK steg till 235 Mkr, ett resultat 5 Mkr bättre än förväntat enligt SME Direkts konsensus.

Låsjätten Assa slutar aldrig att imponera och i första kvartalet levererade bolaget både stabila marginaler, i linje med samma period i fjol, samt en organisk tillväxt på 3 procent. Tillväxten var stark främst i USA där bolaget växte med 6 procent.

Fläcken i rapporten var Asien-divisionen där affärerna minskar i omfattning med 3 procent. Positiva besked från Nya Zeeland och Sydostasien vägde inte upp fortsatta motgångar i Kina. Rapportbeskedet utlöste ett lättnadsrally i Assa-aktien som på veckobasis stigit med 4,0 procent. Men i år tappat 3,8 procent i värde, vilket är bara något bättre än Storbolagsindex som helhet. Placeras Per Ericson har synat rapporten och hans tankegångar går att ta del av här.

Investmentbolaget Kinnevik har tagit styrk inom sin kläddivision Global Fashion Group och tvingas till nedskrivning på 1,5 miljarder kronor. Det fick aktien att falla 3 procent på rapportdagen. Trots stora nedskrivningen inom Global Fashion Group väljer Kinnevik att investera ytterligare miljarder i klädbolaget där man är ägare till ungefär en fjärdedel av aktierna.  

Spelbolagen spretar

Spelsektorn har lite förlorat sin glans och stämningen bland börsens forna favoriter varierar kraftigt denna säsong. Börsveckan rekommenderade köp på Cherry som nu varit handelstoppad i nästan en vecka.

Innan dess hade aktien hunnit stiga 8 procent och handlades då mycket nära rekordhögstanivån 167 kronor. Handelsstoppet pågår fortfarande och bolaget har bara meddelat att det förhandlar om ett förvärv.

Speloperatören Unibets rapport var starkare än förväntat och aktien tog snabbt tillbaka förlorad mark under rapportdagen. Oron över förra veckans svaga rapport från Betsson låg som en våt filt över sektorn men efter glädjebeskeden kan aktieägarna i Unibet pusta ut. Hela sektorn har dock fortfarande en klump i magen vad gäller effekterna av att skatten på spel höjts på flera landsändar men Unibet ser tillsynes ut att klara omställningen väl. Näst på tur att höja skatten på spel är Belgien och Nederländerna.

Det lilla spelbolaget Mr Green redovisade ett resultat efter skatt på 24,5 Mkr motsvarande ett resultat per aktie på 68 öre, betydligt bättre än samma period i fjol. Med hjälp av Kambi planerar Mr Green att lansera en sportbok under hösten. I kulisserna pågår också en flytt av handeln i Mr Green-aktien från Aktietorget till Stockholmsbörsen med beräknad notering under 2016.

Den tilltänkta samarbetspartner Kambi har det dock kämpigare på börsen. Trots högre redovisade intäkter och ett bättre resultat har aktien förlorat höjd och på veckobasis tappat 9 procent i värde.

Spelutvecklaren Netent ökade sina intäkter med nästan 34 procent i första kvartalet. Andelen mobila intäkter steg till 33 procent och enligt analytikernas estimat värderas bolaget till p/e 43 på 2016. Det är högt men bolaget väntas också växa snabbare än marknaden, skriver Börsveckans Peter Hedlund i en kommentar till rapporten.

Snart inga trippel A

Det återstår snart inga AAA-rejtade bolag utanför finanssektorn i USA och sedan 1980-talet har antalet bolag med högsta kreditvärdighet minskat från ett sextiotal till endast två. Microsoft och Johnson & Johnson har inte mycket annat gemensamt än att de delar medlemskap i denna exklusiva klubb.

I veckan nedgraderades Exxon Mobil till AA plus på grund av oron i oljesektorn. Kassaflödet har blivit sämre och belåningen högre. Fram tills sänkningen hade Exxon lyckats hålla sin AAA-rejting i schack sedan 1930-talet.

Men sedan 1930-talet har världen hunnit förändras och till dagens låga räntor finns det få rimliga resonemang för företagsledningar att kämpa mot att få guldmedalj i kreditvärdighet. Det går helt enkelt utmärkt att finansiera sig ändå.

En annan viktig poäng som Quartz.com skriver om är nedsmutsningen av kreditrejtingarna som skedde under finanskrisen, då extremt riskfyllda investeringar, som ibland förföll värdelösa, stämplades med högsta betyg. Således inte mycket att sträva efter.

Nordiska branschindex

  Utv. 1 vecka (%) Utv. 1 mån (%)
Material 3,5 4,4
Energi 3,2 7,7
Bygg och Fastighet 2,0 3,7
Konsumentvaror -0,2 2,5
Finans och försäkring -0,5 1,7
Telekom och IT -1,0 -3,7
Hälsovård -1,0 2,4
Investmentbolag -1,7 3,4
Industrivaror -1,8 3,8
Transport och Flyg -2,3 4,8
Källa: Avanza    
Kurser från fredag lunch    

 

På storbolagslistan steg 17 aktier medan 82 sjönk.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen

Under veckan publicerades analyser på:

Electrolux

Bulten

Invisio

Assa

Proact

Netent

Sandvik

Inwido

Hemfosa

Resurs Bank

Storbankerna - aktiekommentar

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -