Dollarn tappar mot kronan

Valuta Europaräntorna steg på fredagen medan euron fortsatte att stärkas mot dollarn, som i sin tur även försvagades ytterligare mot yenen. Kronan handlades på sin starkaste nivå mot dollarn på över ett år.

Den kraftiga yenförstärkningen inleddes under natten mot torsdagen efter Bank of Japans oväntade beslut att lämna penningpolitiken oförändrad.

Kronan stärktes tillfälligt under 8 mot dollarn på eftermiddagen, men studsade snabbt upp igen.

Statistik från eurozonen stod i fokus. Dagen inleddes med oväntat svag tysk detaljhandel. En nedgång på 1,1 procent rapporterades för mars, från månaden före (väntat +0,4), och en uppgång med blott 0,7 procent från i mars i fjol (väntat +2,7).

Denna följdes upp med franska siffror, där BNP-utfallet överraskade på uppsidan, men KPI-inflationen på nedsidan.

Frankrikes BNP ökade 0,5 procent under första kvartalet jämfört med månaden före, och med 1,3 procent jämfört med ett år tidigare. Förväntningarna låg på 0,4 respektive 1,0 procent.

KPI-inflationen sjönk däremot till -0,2 procent i april, från -0,1 procent mars, väntat -0,1 procent.

EMU-statistik senare på förmiddagen speglade de franska siffrorna - med bättre BNP-utfall än väntat samtidigt som inflationen var svagare än förutspått.

BNP-estimatet visade en tillväxt på 0,6 procent för första kvartalet, från föregående kvartal, och 1,6 procent jämfört med ett år tidigare, högre än förväntningarna på 0,4 respektive 1,4 procent.

Samtidigt sjönk KPI-inflationen till -0,2 procent i april, från 0,0 procent. Förväntningarna låg på -0,1 procent.

Även kärn-KPI kom in lägre än förväntningarna och sjönk till 0,8 procent från 1,0 procent i mars.

Enligt Commerzbanks Christoph Weil har eurozonens ekonomi fått en strålande start på 2016, om man nu ska tro på "estimatet".

"Men vi bör inte jubla än. Det starka pluset beror delvis på speciella faktorer som kalendereffekter och den milda vintern", skrev Commerzbank-analytikern och tillade att trovärdigheten för estimatet måste också bevisas.

Christoph Weil tror fortsatt att ECB kommer att vidta fler åtgärder mot slutet av året på grund av den ihållande låga inflationen.

Edoardo Campanella, Unicredit, tyckte dock att det nu är dags att dra en lättnadens suck, efter en turbulent inledning på året.

"Det är rimligt att anta att inhemsk efterfrågan fortsatte att vara den huvudsakliga motorn för tillväxten, medan nettoexporten som bäst var oförändrad som ett resultat av trög global tillväxt", skrev han i en kommentar.

Arbetslösheten i euroområdet sjönk samtidigt till 10,2 procent i mars, från reviderade 10,4 procent månaden före och lägre än förväntningarna på 10,3 procent.

Även USA-räntorna, som sjönk på torsdagen efter svagt BNP-utfall, vände uppåt, med tioårsräntan på 1,84 procent, 2 punkter lägre än vid svensk stängning på torsdagen.

Amerikansk statistik visade att privata inkomster ökade med 0,4 procent i mars, medan konsumtionen steg 0,1 procent, vilket i stort sett var i linje med förväntningarna.

Federal Reserves favoritmått för inflationen, kärn-PCE, dämpades som väntat till 1,6 procent från 1,7 procent i februari.

Chicago-PMI sjönk till 50,4 i april, från 53,6 i mars, och var också svagare än väntade 52,6.

Även det definitiva Michigan-indexet över konsumentförtroendet var en besvikelse i april. Det sjönk till 89,0, svagast sedan i september 2014, från 91,0 i mars.

Inflationsförväntningarna på fem års sikt sjönk till 2,5 procent i april, från 2,7 procent i mars, vilket gör det ännu svårare för Fed att höja sina styrräntor.

På valutamarknaden stärktes euron från 1:133 till 1:144 mot dollarn, som pressades av nedskalade förväntningar om kommande räntehöjningar från Federal Reserve, nu senast efter en oväntat svag BNP-tillväxt under det första kvartalet.

Euron har inte varit så stark mot dollarn sedan i oktober i fjol.

Samtidigt stärktes yenen från 108:53 till 107:34 mot dollarn och från nivåer över 111 på onsdagen. Yenen handlades därmed runt de starkaste nivåerna mot dollarn sedan oktober 2014 och går mot sin starkaste vecka sedan 2008.

Kronan var stabil kring 9:16 mot euron och 7 öre starkare till 8:01 mot dollarn, den starkaste nivån sedan i början på 2015, efter att tillfälligt ha varit under 8-strecket.

Kommunal och SKL tecknade på fredagen ett treårigt avtal som prioriterar undersköterskorna. Enligt Swedbank var avtalet både högre och längre än väntat, och positivt ur ett Riksbanksperspektiv.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -