Beställd analys får aktien att flyga

Börs Ett bolag på Aktietorget har beställt en värdering av "det potentiella värdet" på ett patent. Aktien dubblades i värde på fredagen.

Medirätt har låtit genomföra en värdering avseende det potentiella värdet på det erhållna europapatentet för Dosell och det beräknas uppgå till 151-190 miljoner kronor.

Av detta belopp beräknas den svenska delen av patentet till 68-86 miljoner kronor och den övriga europeiska delen till 83-103 miljoner kronor.

Beräkningarna baseras på företagsledningens nuvarande bedömning avseende möjlig försäljning i Europa, samt bedömning avseende prisnivåer och kostnader och behov av investeringar.

Potentialen i dessa patentet har sedan beräknats genom att de framtida kassaflödena diskonteras med en kalkylränta. Värderingen har genomförts av Grant Thornton.

När bolaget kablade ut innehållet i beställningsjobbet uppstod en veritabel köppanik i aktien. Klockan 11.20 handlades aktien i 4,85 kronor, en uppgång på 89 procent jämfört med torsdagens stängningskurs. Som högst handlades aktien i 7,20 kronor.  

Medirätts kursutveckling på fredagsförmiddagen. Källa: Infront. Foto: NASA.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -