Tillväxten bromsar Yellen

Makrokommentar Den amerikanska tillväxten var överraskande svag i inledningen av året och en ny räntehöjning ser därmed ut att dröja. Tillväxten väntas dock ta bättre fart framöver.

Det var en tämligen bister läsning när de amerikanska BNP-siffrorna för årets första kvartal publicerades på torsdagseftermiddagen. Visserligen hade analytikerna väntat sig att BNP-tillväxten skulle dämpas från de 1,4 procent den landade på under fjolårets sista kvartal, men en så svag tillväxt som 0,5 procent under första kvartalet i år var de ändå ganska få som hade räknat med.

Inte minst efter att de amerikanska siffrorna över utrikeshandeln, som publicerades tidigare i veckan, visade sig vara bättre än befarat.

En av de mer väntade orsakerna till lite svagare tillväxt var att privata konsumtionen dämpades i början av det här året. Precis som den amerikanska centralbanken konstaterade i samband med gårdagens penningpolitiska besked har de amerikanska hushållen varit förvånande försiktiga i inledningen av det nya året.

Förutsättningarna för fortsatt hög konsumtionsvilja har annars varit goda i form av fortsatt stark arbetsmarknad, hygglig reallöneutveckling och låga energipriser. Det år också ett skäl till att göra som Federal Reserve och hoppas på bättre shopping framöver.

Till det riktigt deppiga i dagens BNP-siffror hör att investeringarna sjunker för tredje kvartalet i rad. Under första kvartalet med hela 3,5 procent. Nedgången skulle dessutom vara betydligt större än så om inte investeringarna i bostäder stigit med 14,8 procent i uppräknad årstakt.

Det är ingen vild gissning att sjunkande olje-och energipriser dämpat investeringsviljan men även i övriga sektorer tycks investeringsviljan ha varit förhållandevis låg. Det är dessutom ett globalt bekymmer att företagen fortsätter att vara försiktiga med sina investeringar och istället fortsätter att spara sig till vinsterna.

Investeringarna är benet som saknas i konjunkturåterhämtningen och svag investeringsvilja bidrar till att 2016 riskerar att bli ännu ett blekt, globalt tillväxtår.

I övrigt bidrar lagerneddragningar och ett negativ netto i utrikeshandeln till att dra ner de amerikanska tillväxtssiffrorna.

Åt de något mer positiva börshållet drar att det svaga BNP-utfallet sannolikt gör det svårare för den amerikanska centralbanken att genomföra den räntehöjning i juni som man försiktigt gläntade på dörren till under gårdagen. En mer trolig tidpunkt blir att nästa räntehöjning sker i samband med septembermötet, och då bara om konjunktursignalerna blir hyggliga och finansoron uteblir.

Till det positiva hör också att vi nu kan börja lägga ett svagt första kvartal bakom oss. Det har för övrigt blivit något av en vana att den amerikanska tillväxten överraskar negativt i början av året, för att sedan ta bättre fart (se diagram).

Sedan dess har också konjunktursignalerna piggat på sig en aning samtidigt som finansmarknaderna utvecklats hyggligt.  Det talar för att, inte bara de amerikanska tillväxtssiffrorna, utan även de globala kommer att bli bättre framöver. Även om det inte kommer att röra sig om några högre tillväxttal.

Det har vi dock blivit vana vid under de senaste 7-8 åren och marknadens reaktioner på torsdagens tillväxtsiffra har också varit högst begränsade. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -