Stabil rapport från Invisio

Aktiekommentar Invisio redovisade på torsdagen goda siffror från årets början och den högre försäljningen fick ett bra genomslag på rörelseresultatet, skriver Placeras Fredrik von Schantz.

Försvarsleverantören Invisio redogjorde för en rejäl försäljningsökning i årets första kvartal.  Intäkterna ökade med 39 procent till 79,5 Mkr, varav 10 Mkr var hänfört en order som halkat över från fjärde kvartalet.

I första kvartalet har två australienska uppföljningsorder trillat in till ett totalt värde av 28 Mkr med beräknad leverans under 2016. Inför sommarens fotbolls-EM har även franska säkerhetsstyrkor lagt order på utrustning för 20 Mkr. Orderstocken vid kvartalets slut uppgick till 137 Mkr vilket kan jämfört med 42 Mkr i fjol.

Bruttomarginalen, som kan variera mellan kvartalen, var något svagare än i fjol men bättre än vad analytikerna som följer bolaget förväntat. Trots något sämre förutsättningar uppgick rörelsemarginalen till närmare 30 procent i kvartalet, vilket är i linje med fjolårsresultatet efter justering för engångskostnader hänfört noteringen.  

Det vittnar om att bolaget får en bra hävstång på sin ökade försäljning.

Nyanställningar har ökat kostnadsmassan jämfört med ifjol och på ett år har personalstaben vuxit med 10 personer. Men det var helt enligt förväntan och bolagets tidigare kommunikation om satsningar på en vidgad produktportfölj.

Förutom breddning av portföljen pågår en kraftansamling för att öka närvaron på nya geografiska marknader. Främst i Asien, Mellanöstern och Sydamerika.

Invisio fortsätter att nyttja sina betydande skatteavdrag och har inte heller i senaste kvartal betalat någon skatt. Det gör att hela rörelseresultatet faller ned på sista raden. Totalt uppgår avdragen till 259 Mkr varav 134 Mkr aktiverats hittills.

Kassan rymmer 43 Mkr men med fokus på tillväxt bör eventuella utdelningsförväntningar ligga först en bit in i framtiden.

Vi har fortfarande ett gott öga till Invisio och efter ett bra första kvartal står vi kvar bakom vår senaste köprekommendation. Även om marknadens reaktion på rapporten varit sval.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -