Assa Abloy står stadigt

Aktieanalys Assa Abloy lugnade aktiemarknaden med ett stabilt första kvartal. Aktien har glidit sidledes det senaste året men värderingen är fortfarande skyhög.

Assa Abloy presenterade en oväntat stark rapport på onsdagsmorgonen och aktien tog ett glädjeskutt på siffrorna. Låsjättens aktie har annars varit ovanligt trög det senaste året och mestadels harvat i sidled sedan början av 2015.

Dessförinnan har dock kursutvecklingen varit urstark under många år. Vinstutvecklingen har varit stark men värderingen av Assa Abloy-aktien har också skjutit i höjden de senaste åren.

Aktiemarknaden har älskat Assa Abloy för dess kombination av operativ stabilitet och tillväxt. Den operativa stabiliteten kommer sig av att Assa Abloy är världsetta på lås och har en stor installerad bas att serva. Två tredjedelar av omsättningen är eftermarknadsrelaterad vilket gör intäktsflödena stabila.

Den goda tillväxten kommer dels från en hygglig underliggande marknadstillväxt men även från förvärv. Låsmarknaden är fragmenterad och Assa Abloy köper ungefär ett bolag i månaden. Under fjolåret köptes exempelvis 16 bolag som tillsammans bidrog med 4 procents tillväxt, eller cirka 2,5 miljarder kronor i omsättning.

Mycket av de senaste tio åren har annars handlat om att få ordning på Assa Abloys struktur efter en tidigare period av stark förvärvsdriven tillväxt. Förvärven integrerades aldrig till en fungerande helhet och det har tagit tid att få ordning på verksamheten. Sedan 2006 har nästan 11 000 anställda fått lämna Assa Abloy. Drygt 70 fabriker har stängts och över 40 kontor.

Samtidigt har över 80 fabriker omvandlats till sammansättningsenheter. Tanken har varit att behålla sammansättningsenheterna nära kunderna men flytta komponenttillverkning till låglöneländer.

Assa Abloy har även börjat köpa in allt mer komponenter från externa leverantörer vilket ger lägre fasta kostnader och en ökad flexibilitet. Antalet leverantörer har också minskats kraftigt och samarbetet med de återstående har fördjupats. Högre volymer och längre avtal har inneburit förbättrat inköpspriserna.

Bolaget har även satsat mycket på att ligga i framkant av teknikutvecklingen. Investeringarna i teknisk utveckling har nära på fördubblats och det har bland annat resulterat i att bolaget idag har drygt 30 procent av sina intäkter från produkter som är yngre än tre år.

Tekniska innovationer medför ökade kostnader men de driver också tillväxt och går som regel att ta relativt bra betalt för. 75 procent av Assa Abloys kunder är kommersiella aktörer som har höga kvalitetskrav och är mindre priskänsliga än konsumenter.

Ett framtidsområde där Assa Abloy satsar mycket för tillfället är kombinationen av elektromekaniska lås och digitalisering. Möjligheten att på distans via exempelvis mobiltelefoner kontrollera lås och larm öppnar nya tillväxtmöjligheter och Assa Abloy utvecklar både hård- och mjukvara på området. Inte minst eftermarknaden för den typen av produkter är intressant eftersom produktcyklerna förväntas vara korta.

Som så många andra svenska exportbolag hade Assa Aboy bra medvind från valutaeffekter under fjolåret. Den har nu vänt till en motvind och valutaeffekterna sänkte omsättningen med ett par procent i det första kvartalet. Rörelsemarginalen i Assa Abloy har de senaste kvartalen hamnat lite under press från dels valutaomräkningseffekter men även från utspädningseffekter från genomförda förvärv med sämre lönsamhet.

Aktien föll kraftigt efter bokslutsrapporten tidigare i år då marginalen visade sig backa något jämfört med samma period året innan. Analytikerna hade inför onsdagens rapport tagit höjd för ytterligare försvagningar men Assa Abloy presterade bättre än väntat. Marginalen i kvartalet backade visserligen en tiondels procentenhet till 15,2 procent. Snittprognosen var dock 14,9 procent.

Även underliggande tillväxten var bättre än väntat i kvartalet. Europa och Nordamerika tuffar på bra och dessa båda regioner svarar för 76 procent av omsättningen i bolaget. Asien står för 17 procent av omsättningen och där är utvecklingen inte lika uppmuntrande främst på grund av en svagare Kina-marknad.

En ökad exponering mot tillväxtmarknader har varit ett av Assa Abloys målsättningar de senaste åren och vd Johan Molin skriver i onsdagens rapport att strategin att expandera på dessa marknader ligger fast trots att många av dem för tillfället stagnerar. På längre sikt väntas de fortfarande ha en stark ekonomisk tillväxt.

Assa Abloy har som målsättning att nå en rörelsemarginal på 16-17 procent och det har bolaget klarat utan större problem de senaste åren. Tre år i rad har marginalen landat på 16,3 procent och det är också prognosen för innevarande år enligt SME Direkts sammanställning.

Med motvind från negativa valutaeffekter väntas omsättningen i år öka med drygt 4 procent och snittprognosen för vinst per aktie ligger i SME Direkts sammanställning på 7,21 kronor. För 2017 väntas en tillväxt på 4,6 procent och en förbättring av rörelsemarginalen till 16,7 procent. Vinsten per aktie ökar då till 7,81 kronor.

På sista raden var utfallet i Assa Abloys första kvartal på öret som väntat. Det fanns dock en oro inför rapporten för ytterligare en besvikelse som för några månader sedan.

Reaktionen på siffrorna blev därför positiv och på dagens kursnivåer kring 175 kronor ligger p/e-talen för de närmaste åren på 24,3 respektive 22,4. Framtida förvärv ingår inte fullt ut i estimaten eftersom det är svårt att räkna på något som inte hänt ännu, men värderingen är hur som helst tillbaka på höga nivåer.

Att Assa Abloy är ett extremt välskött bolag med starka positioner, stabil intjäning och ljusa framtidsutsikter råder ingen tvekan om. Aktiens höga värdering är dock svår att förhålla sig till. Ett sätt är förstås att helt strunta i värderingen och köpa aktien, vilket varit rätt strategi de senaste åren. Inte ens Assa Abloy har dock kunnat trotsa det senaste årets björnmarknad så fysikens lagar har inte helt upphört att gälla för aktien.

Om vi accepterar att p/e 24 är rätt värdering så ger nästa års estimat en riktkurs på 187 kronor. Det är drygt 7 procent över dagens kurs. Förvärv kan lyfta estimaten ytterligare något men vill vi ha bättre kursutveckling än så får vi acceptera ännu högre p/e-tal.

På lite kortare sikt borde uppsidan därför vara begränsad medan nedsidan är påtaglig om värderingarna någon gång återgår till historiskt mer normala nivåer.

Hur mycket vi än gillar bolaget har vi därför fortfarande svårt att lockas av aktien. Rekommendationen förblir neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
ASSA ABLOY B Neutral 170,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -