Tungt för Sandvik

Aktieanalys Sandviks första kvartal överträffade lågt ställda förväntningar. Marknadsläget är fortsatt mycket tufft och efter att kursen har stigit kraftigt på sistone lockas vi inte av aktien.

Verkstadsbjässen Sandvik kunde på måndagen visa upp en rapport för det första kvartalet som överträffade förväntningarna. Allt är dock relativt och något kanonkvartal var det inte fråga om. Organiskt backade både försäljning och orderingång med -7 procent jämfört med för ett år sedan. Rörelseresultatet sjönk -19 procent, tyngt av negativa valutaeffekter.

Att Sandvik har ett rejält tufft marknadsläge inom stora delar av verksamheten är dock ingen nyhet vid det här laget och det justerade rörelseresultatet var 5 procent bättre än snittprognosen i SME Direkts sammanställning inför rapporten.

Några större förändringar i marknadsläget har inte Sandvik noterat jämfört med hur det sett ut det senaste halvåret. Allt som har med gruvnäringen att göra är svagt. I rapporten konstaterar vd Björn Rosengren att även eftermarknadsaffären till gruvkunderna försvagats jämfört med läget för ett år sedan.

Även olje- och gassegmentet var fortsatt svagt under första kvartalet. Den återhämtning som skett i oljepriset har ännu inte gett några positiva effekter på efterfrågan i sektorn. Kunderna inom generell verkstadsindustri var också mindre aktiva än för ett år sedan. Bland de få ljuspunkterna var fordons- och flygindustrin som visade en bra efterfrågan.

Europa är Sandviks största geografiska marknad och den stod för knappt 45 procent av orderingången i första kvartalet. Asien och Nordamerika stod vardera för cirka 20 procent. Av dess tre tunga regioner var det Europa som presterade bäst. Organiskt ökade orderingången i kvartalet med 7 procent drivet bland annat av ett ökat antal större ordrar.

I Nordamerika var orderingången ned hela -26 procent och där var det tvärt om ett färre antal stora order som bidrog till det smärre raset i kvartalet. Även i Asien var utvecklingen svag. Orderingången föll organiskt med -16 procent och den var ned mer än så i Kina. Stål- och gruvindustrierna var svaga i Kina under första kvartalet medan fordons- och flygindustrierna gick bra.

Björn Rosengren kommenterade Kina-marknaden i samband med rapporten och han räknar inte med några stora förbättringar i landet i närtid. Omställningen från tillverknings- till konsumtionsdriven ekonomi kommer fortsätta att innebär en fortsatt dämpad efterfrågan på råvaror och produktionsutrustning.

Bland Sandviks affärsområden är det Machining Solutions som är både omsättningsmässigt störst och dessutom överlägset mest lönsamt. I första kvartalet svarade området för 60 procent av koncernens samlade rörelseresultat. Machining Solutions rymmer Sandviks verktyg för skärande bearbetning av metaller och utgör en stabil kärna i koncernen. Machining Solutions var det av Sandviks områden som tappade minst i orderingång i kvartalet, -4 procent organiskt, och resultatet var helt som väntat.

Bland övriga affärsområden är det Mining som står för störst andel av resultatet. Inom Mining har Sandvik satt delområdet Mining Systems på säljlistan. Det är en projektdriven verksamhet för materialhantering som inte anses tillhöra kärnverksamhet. Efterfrågan på systemen är dessutom rejält svag för tillfället.

Borträknat Systems noterade området Mining en organisk orderingång på -8 procent. Valutaeffekterna var kraftigt negativa och det justerade rörelseresultatet föll med -19 procent. Jämfört med förväntingarna var dock utfallet i kvartalet ungefär som väntat.

Störst positiva överraskningar stod de mindre områdena Materials Technology och Construction för. Materials Technology tyngdes bland annat mindre än väntat av negativa prisförändringar i lagren av metaller. Construction har å sin sida justerat ned kapaciteten och trots lägre volymer har området nu bättre täckning för fasta kostnader. Lönsamheten har därför förbättrats.

Efterfrågan inom de svagaste delarna av Sandviks kundstock, exempelvis gruv- och oljesektorerna, förefaller ha stabiliserats på en låg nivå. Någon vändning uppåt ser dock inte ut att ligga i korten den närmaste tiden så för Sandvik gäller det att jobba på med kostnader och effektiviseringar. Bolaget har som målsättning att öka produktiviteten, räknat som omsättning per anställd, med 3-4 procent om året.

För att nå dit ska verksamheten fokuseras till de områden där Sandvik har, eller kan nå, världsledande positioner. Beslutsfattandet ska flyttas närmare kunderna och verksamheten decentraliseras. Mer fokus ska även läggas på de områden som har snabbast tillväxt och på eftermarknadsaffären.

På sista raden var resultatet i Sandviks första kvartal 3 procent bättre än väntat. Analytikerna har filat på sina prognoser efter rapporten men inte gjort några större förändringar. Enligt databasen Factset väntas Sandvik i år rapportera 12 procent lägre intäkter än i fjol och ett resultat per aktie på 4,55 kronor.

Tillväxten 2017 spås stanna vid blygsamma 1,0 procent men bättre lönsamhet spås ändå lyfta resultatet till 5,16 kronor. Prognoserna innebär p/e-tal på 18,9 respektive 16,7.

På fredag dras utdelningen för 2016 på 2,50 kronor per aktie. Det innebär en direktavkastning på 2,9 procent. De kommande åren väntas bjuda på direktavkastningar på 3,1 respektive 3,4 procent.

Sandviks stora exponering mot Europamarknaden, gruvindustrin och på sistone även oljeindustrin har inneburit kraftigt vikande försäljning de senaste åren. Det har bidragit till en svag utveckling för aktien som glidit sakta utför sedan åtminstone 2011.

Efter att ha varit nere under 65 kronor i början av året har dock kursen studsat tillbaka drygt 30 procent de senaste månaderna. Vinstprognoserna har inte följt med upp och på innevarande års estimat ser Sandvik-aktien rätt dyr ut i dagsläget. Värderingen speglar i viss mån det extremt svaga efterfrågeläget men när det ska vända är svårt att förutspå.

Råvarupriserna har visserligen studsat uppåt de också på sistone, men i Sandviks orderingång syntes inte några positiva effekter av det. Vd hade heller inte några särskilt uppmuntrande ord att säga om marknadsläget. På dagens nivåer har vi helt enkelt svårt att lockas till köp i Sandvik och vår rekommendation stannar vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Sandvik Neutral 86,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -