Dags igen för Hemfosa

Aktieanalys Fastighetsbolaget Hemfosa har växt in i sina värdering under året som gått. Förutsättningarna är på plats för en bra kursresa framöver.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 17 den 25 april. Läs mer om Börsveckan.

Hemfosa kom till Stockholmsbörsen för lite drygt två år sedan. Bolaget har en transaktionsdriven affärsfilosofi och efter en lite trevande start på sin börskarriär tog affärerna och aktiekursen fart mot slutet av 2014.

Kursrusningen slutade kring 110 kronor i början av 2015 vilket var cirka 140 procent över introduktionskursen ett år tidigare (justerat för en aktiesplit). Sedan dess har dock Hemfosa-aktien glidit sakta utför. I skrivande stund handlas aktien till dryga 90 kronor, cirka 20 procent under toppnivån från början av 2015.

Hemfosa har dock inte legat på latsidan det senaste året. Vid utgången av mars hade fastighetsbeståndet ökat i värde med 15 procent jämfört med för ett år sedan. Huvudsakligen har bolaget köpt på sig fler fastigheter i Sverige som är bolagets huvudmarknad. Förvärv har under fjolåret dock även skett i Norge och Finland.

Räknat på värdena svarade de norska fastigheterna vid utgången av mars för 11 procent av portföljen och de finska för 3 procent. I Sverige återfinns cirka 40 procent av fastigheterna i Stockholms- och Göteborgsområdena. Öresundsregionen är ett annat viktigt område liksom tillväxtkommuner i mellersta landet och längs med Norrlandskusten.

Att Hemfosa under fjolåret valde att söka sig utanför Sverige beror delvis på att den svenska fastighetsmarknaden är rejält het med hård konkurrens och höga priser på de mest attraktiva fastigheterna. Hemfosa är som sagt fokuserat på transaktioner så det är viktigt för bolaget att kunna finna intressanta objekt till rimliga priser.

Fastighetsbolaget grundades efter finanskrisen av bland andra Kungsledens förra vd Jens Engwall och dess förra ordförande Bengt Kjell. Kungsleden var under åren efter fastighetskrisen på 90-talet mycket aktiva på förvärvsfronten och Jens Engwall ledde verksamheten under de mest expansiva åren. Efter finanskrisen, som drabbade många fastighetsbolag hårt, såg grundarna en möjlighet att upprepa den resan igen, denna gång i Hemfosa.

Under de inledande åren förvärvade Hemfosa fastigheter i ett rasande tempo. Finanskrisen ledde dock aldrig till så stora utslagningar som bolaget hade väntat sig och konkurrensen om objekten ökade snabbt. Genom att hålla sig lite vid sidan om de allra hetaste sektorerna på marknaden har dock Hemfosa kunnat hålla ett högt tempo i sina affärer även på senare år. I fjol köptes exempelvis fastigheter för 4 miljarder kronor.

Hemfosa har ända från början haft ett särskilt gott öga till så kallade samhällsfastigheter vilket bolaget definierar som fastigheter där minst 70 procent av intäkterna kommer från hyresgäster som direkt eller indirekt är skattefinansierade. Det handlar ofta om skolor, vårdinrättningar, äldreboenden, domstolar eller polisstationer. Den typen av fastigheter erbjuder relativt stabila kassaflöden vilket är bra att ha i ryggen när man siktar på att växa snabbt genom förvärv.

I dagsläget utgör samhällsfastigheter 61 procent av beståndet men Hemfosa har satt som mål att andelen på sikt ska ligga över 75 procent. Renodlingen av portföljen har påbörjats och vissa fastigheter har sålts av samtidigt som förvärven fortsätter.

För att kunna fortsätta sin tillväxt avser Hemfosa att genomföra en nyemission riktad till befintliga aktieägare. 1,8 miljarder kronor ska tas in via en emission av drygt 26 miljoner aktier för 69 kronor styck. Pengarna ska bland annat gå till att växa vidare i Norge och Finland där Hemfosa byggt upp förvaltningsorganisationer med sikte på ett större bestånd än dagens.

Bolaget har sedan tidigare emitterat preferensaktier vars ägare årligen får utdelningar på cirka 110 Mkr. Hemfosa har de senaste tolv månaderna skrapat ihop ett förvaltningsresultat (resultat före värdeförändringar) på drygt 1,4 miljarder kronor och om vi justerar för preferensaktiernas utdelning motsvarar det 10,10 kronor per stamaktie.

Hemfosas egen bedömning är att bolaget i dagsläget har en intjäningsförmåga på runt 10 kronor per aktie vilket med dagens aktiekurs, på cirka 90 kronor, ger ett p/e-tal på låga 9.

Vid utgången av det första kvartalet hade Hemfosa ett långsiktigt substansvärde på 83,50 kronor per stamaktie. Jämfört med det handlas aktien med en premie på knappt 8 procent. Det är inte högt jämfört med hur det sett ut i sektorn de senaste åren då premierna legat kring 50 procent och högre. På sistone har dock premierna i sektorn kommit ned en hel del.

Anledningen är signaler om att gapet mellan finansieringskostnaderna och avkastningen på fastigheter är på väg att krympa efter att under en lång tid ha varit rekordstort. Fram till i höstas var suget efter obligationer och preferensaktier stort och bankerna lånade gladeligen ut pengar för fastighetsaffärer. Signalerna om att räntorna är på väg uppåt i USA och kan ha bottnat på vår sida Atlanten har dock försämrat förutsättningarna något de senaste kvartalen.

Det har gjort sektorn mer volatil. Det lite paradoxala med fastighetsaktier är ju att de är rätt volatila trots att verksamheten i sig är väldigt stabil och trögrörlig. Det beror just på att värderingarna skiftar snabbt. Från stora premier mot substansvärdena kan sektorn snabbt röra sig mot rabatter igen.

Hemfosa kommer dock av allt att döma ha fortsatt goda förutsättningar att växa vidare genom förvärv under överskådlig tid. Räntorna kommer inte att rusa iväg och tillgången på lämpliga objekt uppges vara gott, inte minst i Norge och Finland. Med 1,8 färska miljarder på fickan är det upplagt för en aktiv sommar och höst i bolaget.

Rusningen gick lite väl fort för Hemfosa-aktien under slutet av 2014 och början av 2015. Efter att glidit utför under ett drygt års tid har dock resultaten kommit ikapp aktiekursen. Med en rimlig värdering i utgångsläget och goda förutsättningar till fortsatt tillväxt tycker vi Hemfosa-aktien åter är köpvärd på dagens nivåer.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 85,25 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -