Indien för den långsiktige

Fondanalys Demografi och tillväxt talar för Indien som investeringsland. Placera har hittat två favoriter som vi tror har framtiden för sig.

Vi har tidigare skrivit om att investera i Indien som ett bra sätt att sprida riskerna och ta del av den starka tillväxten i en av Asiens snabbast växande ekonomier. Efter flera års kräftgång börjar investerarsentimentet bli positivt för tillväxtmarknaderna igen. Läs mer i Pekka Käntääs analys av landets ekonomi och politiska utmaningar.

Placera har hittat två intressanta Indienfonder för den som vill investera den snabbt växande ekonomin. Gemensamt för dem är att de har levererat en bättre riskjusterad avkastning jämfört med kategoriindex de senaste tre åren.

Den första fonden vi hittat är Invesco India Equity Fund som har en lägre risknivå än kategorin. Den förvaltas av Shekhar Sambhshivan sedan maj 2006.

Fondens investeringsstrategi fokuserar på att främst investera i kvalitetsbolag. Bolagen ska ha en uthållig affärsmodell med tydliga konkurrensfördelar, tillsammans med en bra företagsledning. Över en konjunkturcykel ska bolagen leverera stabil vinsttillväxt som växer över genomsnittet.

Fonden jobbar med ett koncentrerat antal bolag som för tillfället uppgår till 40 stycken och förvaltaren avviker mycket från index. Snittet för Indienfonder är hela 330 aktier. Det låga antalet innehav i kombination med låg omsättningshastighet talar för att förvaltaren har stora kunskaper om sina investeringar och är långsiktig.

Industri- och finansbolag är största "bet" just nu med tillsammans 40 procent av placeringarna, vilket avviker mycket från index. Tredje största är sektor är stabila hälsovårdsbolag med 12,5 procent, följt av teknikbolag på 12,5 procent och dagligvaror med 9,7 procent.

De tio största bolagen i portföljen står i dag för 50 procent av det förvaltade kapitalet. IT-bolaget Infosys,  Bombaybörsen största bolag, är största innehavet i fonden med 6,7 procent. Bland andra stora innehav hittar vi finansbolagen HDFC Bank (6,4), Bajaj Finance (5,4) och Indusind Bank (5,0).

Fordonsleverantören Eicher Motors, som har samarbete med Volvo lastvagnar och sköter försäljningen och eftermarknaden i Indien (och tillverkar den kultförklarade motorcykel Royal Enfield) utgör 5,5 procent av fonden.

Invesco India Equity Fund har fyra stjärnor hos Morningstar av fem möjliga på både tre och fem år.  Förvaltningsavgiften är 1,5 procent per år. Fonden har stigit drygt 72 procent på tre år vilket är betydligtbättre än MSCI Indienindex inklusive utdelningar, som stigit med 38 procent under motsvarande period.

Den andra fonden vi har valt har en lite högre risknivå: Danske Invest India. Fonden förvaltas av Adrian Lim på Aberdeen Asset Management. Till sin hjälp har han Aberdeens tillväxtmarknadsteam som är baserat i London och Singapore. Fonden har fyra stjärnor hos Morningstar av fem möjliga på fem år och tre stjärnor på tre år.

Fondens mål är att främst investera i kvalitetsbolag som har en tydlig affärsmodell. Förvaltarna lägger stor vikt vid bolagets ledning och har en historik av att leverera. De investerar huvudsakligen i stora bolag (knappt 90 procent av kapitalet). Drygt 9 procent är placerat i medelstora bolag och resten utgörs av småbolag.

Investeringarna är koncentrerade till ett relativt litet antal aktier, totalt 38 stycken. Inget innehav väger mer än 7,4 procent. De tio största bolagen i portföljen står i dag för 49,6 procent av det förvaltade kapitalet. Långsiktigheten i investeringarna är tydlig i och med att omsättningshastigheten är betydligt lägre än genomsnittet för kategorin.

Fonden har, jämfört med MSCI Indienindex, en övervikt i finansbolag (21,6 procent), råvaror (17,7) och dagligvaror (16,6). Den är underviktad i teknikbolag (16,3) och sällanköpsvaror (7,5).

De fem största innehaven är Housing Development Finance (7,4 procent), Infosys (6,9), Tata Consultancy Services (6,8), Icici Bank (5,2) och Itc (5,0). Tillsammans utgör de fem största innehaven drygt 31 procent av fondens värde, vilket ger en bra riskspridning.

Förvaltningsavgiften på 1,7 procent per år är inte billigast i kategorin. Den överavkastning som förvaltarna visat det senaste året gör dock att vi på Placera tycker att den motiverar sin avgift för en genuint aktiv förvaltning.

Placera ser Indienfonder som ett utmärkt komplement till övriga fonder i en bred portfölj.  En högpresterande aktivt förvaltad Indienfond fungerar dessutom bra som komplement och krydda till en billig tillväxtmarknadsindexfond. Vår bedömning är att man bör ha en investeringshorisont på minst fem år.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Invesco India Equity A USD AD Köp 419,01 -
Danske Invest India A Köp 511,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -