Aktien som är på väg upp

Teknisk analys En teknikaktie har brutit en lång negativ trend och signalerar att den kan vara på väg in i en stigande trend. I ett verkstadsbolag är däremot risken stor att den kraftiga uppgången är på väg mot ett slut.

OMX Stockholm PI

OMX Stockholm PI ligger i en fallande trendkanal på medellång sikt vilket ger signaler om en fortsatt svag utveckling. De senaste sex veckorna har indexet haft en närmast horisontell utveckling mellan stödet vid 465 punkter och motståndet vid 500 punkter

Sett till Investtechs forskning kring årstidsvariationer är vi inne i en statistiskt stark period på Stockholmsbörsen. Hela våren och fram till och med maj visas en genomsnittligt positiv utveckling. Årstidsvariationerna kommer understödja eventuella reaktioner upp vilket signalerar att dessa kan bli kraftiga. Läs mer om Investtechs forskning kring årstidsvariationer.

Investtechs kortsiktiga hausseindex ligger på 60 punkter vilket signalerar en övervikt av optimister på kort sikt. Det långsiktiga ligger på 54 punkter vilket indikerar en jämvikt av optimister och pessimister på lång sikt.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 56 procent, enligt Investtechs insiderbarometer. Det signalerar att flera insiders anser att aktierna är billiga baserat på fundamentala värderingar. Andelen insiderköp för det senaste året ligger på 63 procent.

Stockholmsbörsens OMXS30-index har sedan 1987 uppvisat en genomsnittlig utveckling på 2,5 procent i april och 0,8 procent i maj.

Investtechs rekommendation: Neutral

Arcam

Arcam har haft en stark utveckling de senaste dagarna och aggressiva köpare har pressat upp kursen genom tidigare motstånd vid 190 kronor. En långsiktigt negativ trend har också brutits i samband med uppgången vilket ger signaler om en kommande sidledes utveckling.

Kursen ligger i nivå med halslinjen i en inverterad huvudskuldra-formation. Detta har utlöst en köpsignal som signalerar att aktien kan komma att inleda en stigande trend.

Positiv volymbalans, vilket innebär att aktien stiger på hög volym och faller på låg volym, stärker aktien på kort sikt. Aktien är samlat tekniskt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Köp

Skanska B

Skanska B har brutit en fallande trendkanal på medellång sikt vilket ger signaler om en kommande sidledes utveckling.

Den senaste reaktionen ned från motståndet vid 180 kronor har skett på hög volym vilket ger signaler om en ökande osäkerhet bland investerare som väljer att sälja aktien.

Efter åtta försäljningar under året är insiderhandeln maximalt negativ vilket signalerar att insiders tror på en kommande svag utveckling baserat på fundamentala värderingar. Detta försvagar aktien. Aktien är samlat tekniskt svagt negativ på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Svag sälj

SSAB A

SSAB A har fått en rekyl upp från stödet nära golvet av trendkanalen och stigit nästan femtio procent sedan mitten av januari.

Aktien närmar sig starka motstånd på medellång till lång sikt, mellan 38-45 kronor, vilket signalerar att det finns säljare på dessa nivåer. Flera investerare kan lockas att ta ut kortsiktiga vinster från den senaste uppgången vilket kan ge en reaktion ned. Stödnivåerna mellan 18-26 kronor anses svagare och dagens kurs kan därför vara en god utgångskurs med avseende på risk/reward.

Aktien stärks kortsiktigt av positiv volymbalans och ett högt momentum. Bolaget redovisar sin delårsrapport den 22 april vilket kan påverka den tekniska bilden. Aktien är samlat tekniskt svagt negativ på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Svag sälj

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Här får du veta mer om hur teknisk analys tolkas.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -