Visa sitter i förarsätet

Aktieanalys Med över två miljarder kunder, en stark underliggande tillväxt och ett utköp av den europeiska verksamheten… Kortföretaget Visas aktie har förutsättningar att fortsätta uppåt.

Visa är marknadsledare på en global oligopolmarknad för elektroniska betallösningar. Företaget står för ungefär hälften av alla globala kreditkortstransaktioner och tre fjärdedelar av alla betalkortstransaktioner under de senaste åren.

Företaget intäkter kommer främst från avgifter baserade på volymen av betalningarna under Visas varumärke och antalet transaktioner som behandlas genom bolagets nätverk.

I fjol köpte bolaget Visa Europa, den sista regionala sammanslutningen som fortfarande var medlemsägt av fristående banker. Det var den sista pusselbiten i det nya bygget av Visa som startade 2007.

Genom förvärvet av Visa Europa minskas beroendet av den amerikanska marknaden där. Den amerikanska andelen av verksamheten sjunker genom affären från 53 procent till 38 procent , vilket ger ökad riskspridning och mindre total risk i bolaget.

Visa uppskattar att volymen av betalningar utanför USA växer cirka 1,5 gånger så snabbt som i USA – vilket är en viktig förklaring till köpet av Visa Europa.

Betalningsbranschen bedöms fortfarande har en stor tillväxtpotential eftersom en stor del av dagens konsumtion fortfarande betalas med kontanter. I Europa står kontanter som betalningsmedel för hela 37 procent av konsumtionen. Den starka e-handelstrenden är här för att stanna och kan förväntas leda till att andelen digitala betalningar ökar.

Bolaget är bra positionerat när det gäller e-handel och betalningslösningar. Det lanserade sin plattform för digitala betalningslösningar under fjolåret. Att elektroniska betalningar ökar är inte hela framgångsformeln, utan att konsumenterna upplever att betalningarna är säkra är en förutsättning för att lyckas. Bolagets varumärke och storlek är här en tydlig fördel i kriget om konsumenterna.

Det förklarar också varför Visa är inne på biometriområdet, där svenska bolag som Fingerprint och Precise Biometrics finns representerade. Biometriska säkerhetslösningar uppfattas som ett mer bekvämt och säkert alternativ till signaturer eller pinkoder, särskilt som biometrisk teknik blivit mer tillförlitlig och tillgänglig.

Visa strävar efter att vara ledande på säkerhet och är en förespråkare av säkerhetsfrågor. Ju mer av handeln som sker utanför fysiska butiker, desto viktigare konkurrensfördel blir säkerheten. Bolaget arbetar med ett pilotprojekt med biometrisk verifiering där målet är att förhindra bedrägerier samt göra det lättare att betala säkert.

En hel arkitektur har utformats för användandet av biometri i samband med chipkortstransaktioner. Arkitekturen innebär möjlighet att använda hand-, röst-, ögon-, eller ansiktsbiometri som validering.

Tillsammans med de tyngsta aktörerna i branschen utvecklas en branschstandard som säkerställer öppna och globalt driftskompatibla lösningar som dessutom är skalbara.  Arkitekturen ska stödja tekniker, där biometrin valideras av ett EMV-chipkort. Exempelvis kan fingeravtryck som säkerhet accepteras av en biometrisk läsare genom kryptering och slutligen validering för att genomföra en säkrare betalningstransaktion.

Då Visas konstruktion bygger på EMV-chip-standarden kan biometriska kortinnehavare integreras med den teknik som används av 3,3 miljarder chipkort runt om i världen. Det är en marknad som kontinuerligt växer.

Marknadens prognos för innevarande års vinst ligger nu i nivå med ledningens prognoser för 2016: Bolaget väntas öka omsättningen i ett intervall mellan "hög ensiffrig" till "låg tvåsiffrig"  procent, räknat på en konstant amerikansk dollar. Ledningen förväntar sig dock negativ valutapåverkan som håller tillbaka intäkterna med ungefär 3 procentenheter. Rörelsemarginalen förväntas ligga runt 65 procent.

De analytiker som följer Visa uppskattar att omsättningen ska stiga med 7,5 procent i år. Genomsnittlig årlig tillväxttakt under de senaste tre åren ligger på 10 procent. Vinsten per aktie förväntas stiga till 2,80 dollar från fjolårets 2,58, vilket motsvarar en vinsttillväxt på 9,3 procent, enligt databasen Factset.

I dagsläget handlas aktien till p/e 28 på årets vinstprognos och 24,6 för 2017. Värderingen på p/e-talet är högt, men stabiliteten i verksamheten samt att vi talar vi om ett globalt marknadsledande bolag med stark underliggande tillväxt gör att Visa ska ha en hög värdering.

Visst finns det orosmoln man kan inte blunda för, exempelvis den starka dollarn och en sviktande kinesisk tillväxt, som stått för mycket av tillväxten i Visa på senare tid. Sist, men inte minst, är den globala tillväxten inte är så stark som tidigare vilket inte gynnar den konsumtion som bolaget är beroende av.

Utöver det har vi ökad konkurrens från de andra oligopolspelare som Mastercard och American Express, samt nya nischspelare som Pay-Pal, Apple Pay och Klarna.

Men det finns plats för många. Branschen för elektroniska betalningar fortsätter att ha en stark långsiktig tillväxtpotential till följd av att stora delar av konsumtionen flyttar till e-handel – med säkra betalningar som krav.

Visa har varit en förebild för flera företag då man lyckats anpassa och utveckla affärsmodellen till den starka digitaliseringstrenden som pågår. Genom att utveckla och skapa nya betalningslösningar vilket är en förutsättning för att inte bli utslagen av nya konkurrenter.

Som marknadsledare sätter Visa prisnivån i hela branschen och har enorma skalfördelar i en bransch där volym är allt. Den som har störst volymer är den som kan konkurrera med lägst pris.

För den långsiktige investeraren ser vi aktien som ett intressant köp på förväntningar om fortsatt digitalisering av betalningar. Den kortsiktige, som konstaterar att kursen gått starkt det senaste året, kanske väntar på ett bättre köptillfälle.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Visa Köp 80,07 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -