Så investerar du i Indiens starka tillväxt

Fonder Tillväxtmarknaderna har fått luft under vingarna efter flera års kräftgång och Indien börjar bli hett igen. Placera reder ut vilka möjligheter du har att investera i landet.

Tillväxtmarknaderna har underpresterat sedan 2011 men nu börjar investerarna åter lockas av de växande ekonomierna i Asien.

Ett asiatiskt land som visat upp en imponerande ekonomisk tillväxt de senaste åren är Indien. Landet växer nu snabbare än Kina. Indiens ekonomi drivs framåt av en stark inhemsk efterfrågan, ökad konsumtion, infrastrukturinvesteringar, utländska direktinvesteringar och outsourcing av produktion.

Den indiska börsen har utvecklats plus minus noll i år men värderingen framstår, med svenska mått mätt, som hög med ett genomsnittligt p/e-tal kring 17. Det motiveras av en förväntad vinsttillväxt för börsbolagen kring 12 procent och en BNP-tillväxt på 7,5 procent. Om den prognosen står sig så kan det finnas det potential på börsen i Mumbai.

Nu när riskviljan och intresset för tillväxtmarknaderna återvänder till investerarna är sannolikheten stor att även den indiska börsen påverkas positivt.

Pekka Käntää har skrivit en analys om Indiens ekonomi och de politiska problem som landet går igenom, det kan du läsa mer om här.

För den som vill investera i en fond med inriktning mot Indien finns det ett antal olika alternativ att välja på, beroende på hur stor exponering och risk man är beredd att ta.

Den som vill all in kan köpa en ren Indienfond. I Avanzas utbud finns det 18 stycken. Sex av fonderna sticker ut med fyra stjärnor av fem av Morningstar. Kategorin är 6,3 procent back sedan årsskiftet.

De största sektorerna enligt MSCI Indienindex är Teknik (22,3 procent), Finans (16), Hälsovård (11,7), Stabila konsumentvaror (11,3) och Sällanköpsvaror (11,1). Det största bolaget på Mumbaibörsen är teknikbolaget Infosys som utgör 11,5 procent av totala börsvärdet.

Noterbart är att flera aktivtförvaltade Indienfonder har avkastat bättre än indexfonder under några års tid.

Vill man ta mindre Indienspecifik risk kan man välja en bredare BRIC-fond. Indien är en del av BRIC (förkortning för Brasilien, Ryssland, Indien och Kina).

De fyra länderna bildar inte någon ekonomisk union men har i alla fall haft en del ministermöten tillsammans. BRIC-länderna täcker tillsammans över 25 procent av jordens landyta och har omkring 40 procent av jordens befolkning. Utbudet av aktivt förvaltade BRIC-fonder är litet, det finns bara fyra fonder i Avanzas utbud.

Indien utgör runt 19 procent i BRIC-index. Den stora draken är Kina, som utgör 58 procent av index. Brasiliens andel är knappt 14 procent och Ryssland är klart minst med knappt 9 procent. BRIC-fonder ger den största exponeringen mot råvaru- och energibolag.

Utvecklingen för kategorin har varit bättre än övriga kategorier, i genomsnitt är fondernas utveckling 2,4 procent i år. En aktivt förvaltad fond kan över- eller undervikta Indiens andel av fonden jämfört med sitt jämförelseindex.

Tycker man att BRIC-fonderna innebär en för hög risk så kan man välja en bredare Asienfond.

I MSCI Asienindex exklusive Japan utgör Indien 9,5 procent, vilket är en halvering mot vikten i BRIC-index. Kategorin innehåller 32 fonder. Skillnaden mot föregående kategori är främst att stora utvecklade ekonomier som Hongkong, Taiwan, och Sydkorea ingår. Det gör att Indiens del i fonden minskar dramatiskt.

Vi hittar fem fonder inom denna kategori som har fått fem stjärnor, full pott, hos Morningstar. Kategorin har startat året med en nedgång på 2,6 procent.

Vill man sprida risken ytterligare kan man välja en global tillväxtmarknadsfond. En bredare tillväxtmarknadsfond sprider riskerna kopplade till aktiemarknaderna och valutorna. Skillnaden mot föregående kategori är främst att några länder i Latinamerika och Europa ingår. Det gör att Indiens del i fonden minskar.

I tillväxtmarknaderna ingår, förutom flera asiatiska länder, flera länder i Latinamerika som Brasilien och Mexiko. Även Turkiet och några länder i Europa och Mellanöstern ingår. Indiens del av den här indexkategorin ligger på kring 8 procent, beroende på vem som räknar.

Även här kan en aktivt förvaltad fond över- eller undervikta Indiens andel jämfört med sitt jämförelseindex. Placeras favorit bland tillväxtmarknadsfonderna är Odin Emerging Markets. Odin är aktivt förvaltad och har knappt 13 procent av fondens totala värde investerat i indiska bolag.

Kategorin Tillväxtmarknader har enligt Morningstar gått upp 1,8 procent sedan årsskiftet och Odin har klarat sig marginellt sämre med en uppgång på 1 procent.

Ett alternativ till fondsparande är börshandlade fonder, så kallade ETF:er. Fördelarna är att de handlas över börsen i realtid under dagen samt att årsavgiften är lägre jämfört med aktiefonder. Börshandlade fonder med exponering mot olika indiska aktieindex som exempelvis storbolag och småbolag, finns bland annat utgivna av Ishares (Blackrock) och EG Shares (Emerging Global Advisors).

Så vilken fondkategori är bäst?

Svaret beror på din framtidstro och vilken typ av investerare du är. För den långsiktiga som är passiv är det förmodligen bättre med de bredaste fondalternativen. Här får förvaltaren större frihet att anpassa innehaven till den ekonomiska utvecklingen i de olika länderna som ingår i fonden.

För den aktiva investeraren ger de smalare kategorierna, i kombination med rena landfonder, bättre möjlighet att själv styra investeringarna och större möjlighet att dra nytta av specialiserade förvaltares kompetens.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -