Tror på oljepris över 50 dollar

Olja Priset på olja kan klättra över 50 dollar fatet, om ett avtal om frysning av produktionen nås i Qatars huvudstad Doha i helgen, tror Bank of America.

"En oförändrad utbudsprofil för Opec (exklusive Iran) och Ryssland skulle strama åt den globala balansen med nästan en halv miljon fat per dag under andra halvåret, jämfört med våra förväntningar, och föra marknaden in i en bristsituation i tredje kvartalet", skriver banken i en analys. Detta skulle föra priset över 50 dollar på kort sikt, enligt banken.

Minst 15 länder, inklusive de flesta medlemmarna av Opec samt icke-medlemmar som Ryssland, möts i Doha i helgen. Brentoljan, som i januari sjönk till den lägsta nivån på tolv år, har klättrat runt 30 procent sedan Saudiarabien, Ryssland, Qatar och Venezuela den 16 februari nådde ett preliminärt avtal om att frysa utbudsnivån.

Oavsett hur Dohamötet slutar pågår en ombalansering av oljemarknaden, delvis på grund av minskad produktion i USA och stigande efterfrågan globalt. USA:s produktion är nu 9,01 miljoner fat per dag, vilket är en nedgång med drygt 6 procent från rekordnivån 9,61 miljoner fat i juni förra året.

Bank of America utesluter inte att ett avtal om frysning av produktionen uteblir. Ett sådant förlopp skulle sannolikt leda till priser under 40 dollar per fat. En risk är att Saudiarabien i så fall skulle kunna avisera en utökad produktion, som svar på Irans återkomst till marknaden. Då kan oljepriset rasa ner till 30 dollar igen, enligt banken.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -