Svenska framgången "ljuv musik"

Konjunktur Den svenska ekonomin går mycket starkt och såväl hushållens som den offentliga konsumtionen, liksom investeringar och nettoexporten, bidrar nu till den goda utvecklingen, säger finansminister Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson noterade, vid en pressträff för vårbudgeten på onsdagen, att svensk ekonomi går bättre än den i USA, Tyskland och Storbritannien – och att det är "ljuv musik" i en finansministers öron att svenska exportföretag tar marknadsandelar för första gången på 20 år.

Hon konstaterade att näringslivets produktion ökade med 4,7 procent under 2015 samtidigt som antalet varsel var det lägsta sedan 2007. Dessutom var näringslivets investeringar en starkt bidragande faktor till BNP-tillväxten.

Hon sade att arbetslösheten nu är den lägsta på sju år, ungdomsarbetslösheten sjunker särskilt snabbt och långtidsarbetslösheten är den lägsta i EU, men fler reformer kommer att krävas i kommande budgetar, enligt finansministern.

Hon sade att vi har ett ansträngt resursutnyttjande, men att regeringen hanterar flaskhalsarna och pekade på 50.000 nya matchnings- och utbildningsplatser, infrastruktursatsningar och den största bostadspolitiska satsningen på 20 år som regeringen tidigare aviserat.

Magdalena Andersson lyfte samtidigt fram en rad stora risker mot den svenska ekonomin, som realekonomiska effekter av finansiell turbulens, geopolitiska risker, utmaningar i EU som hotet om Brexit och ökad populism. Dessutom finns risker för en hårdlandning i Kina, tecken på avmattning i USA samt en svag utveckling i våra grannländer Norge och Finland.

Hon sade vidare att underskottet i statens finanser minskar kraftigt, och att regeringen klarar utgiftstaken trots de ökade utgifterna för migrationen, och att statsskulden samtidigt sjunker snabbare än regeringen tidigare räknat med.

Magdalena Andersson sade att det vore olämpligt med ett offentligt sparande på 1 procent under 2016, dels på grund av att regeringen "ärvde" omfattande underskott under 2014, dels innebär det höga antalet asylsökande 2015 tillfälliga kostnader. Men det påverkar inte den långsiktiga hållbarheten i de offentliga finanserna och därför bör de inte mötas av motsvarande åtstramningar, enligt finansministern.

Det sade finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff på onsdagen, där hon presenterade regeringens vårbudget "Samhällsbygget - ansvar, trygghet och utveckling".

 
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -