På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Ekonomen varnar för rörliga räntan

Bostad Den rörliga räntan blir allt mer populär bland svenska bolånekunder. Därmed ökar också känsligheten för ränteändringar.

Andelen svenska bolåntagare som väljer den kortaste bindningstiden, eller "rörlig ränta", på tre månader fortsätter att öka.

Under mars handlade det om 84 procent av de nya lånen, enligt SBAB:s siffror. Det är en klättring med ett par procentenheter sedan februari.

Samtidigt minskade andelen som ville binda lånet på mellan ett och fyra år.

Andelen som väljer den kortaste möjliga bindningstiden har legat stadigt över 80 procent under det senaste året. Skälet är förstås det rekordlåga ränteläget med snitträntor på omkring 1,5-2 procent hos de olika bankerna.

Så länge bankerna inte börjar höja bolåneräntorna kommer andelen som väljer det rörliga alternativet att ligga kvar på dessa nivåer, där drygt fyra av fem svenskar binder på tre månader, tror SBAB:s chefsekonom Tor Borg.

Och han varnar för räntesmällar när så många hushåll inte är villiga att säkra upp för ett framtida, högre ränteläge.

"Sett ur ett riskperspektiv så borde nog en del låntagare sprida sina räntebindningstider lite mer än vad de gör i dag. Jag tvivlar dock på att så kommer att ske så länge alla indikatorer pekar mot att bolåneräntorna kommer att ligga kvar på de här låga nivåerna under överskådlig framtid", säger Tor Borg.

Men att binda räntan är en dyr – och inte särskilt effektiv – försäkring mot högre boendekostnader, säger Avanzas sparanalytiker Johanna Kull.

För ett lån på 2 miljoner kronor handlar det om en tusenlapp extra i månaden i räntekostnader för den som binder på fem år.

"Använd i stället de pengarna till att amortera eller lägga undan i en reserv för att tåla stigande räntor längre fram", säger Johanna Kull.

"Rörlig ränta är heller inget som borde hålla någon sömnlös om natten. Då är du för högt belånad och borde i stället amortera mer eller överväga flytta till något billigare".

Här kan du jämföra de olika bankernas bolåneräntor. 

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -