SEB: Minusräntan är kontraproduktiv

Räntan Minusräntan skapar växande osäkerhet hos hushåll och företag eftersom den ses som ett krisverktyg, skriver två av SEB:s toppekonomer i en debattartikel.

Centralbanker fortsätter i gamla hjulspår, men tvivlen tilltar om politikens verkningsgrad inför hoten om att vi står inför en utdragen period med lägre BNP-tillväxt och låga räntor.

Det skriver Robert Bergqvist och Håkan Frisén, chefekonom respektive prognoschef på SEB, i en debattartikel på SvD Näringsliv på onsdagen.

Behovet av en översyn av penningpolitiska ramverk på global nivå är nu stort.

I denna miljö har Riksbanken en särställning; ingen annan utmanar så tydligt inflationsmålspolitikens rimlighet genom att föra en exceptionellt expansiv politik trots hög tillväxt, växande hushållsskulder och skenande bostadspriser.

När vi nu nått en reporänta på -0,5 procent är det inte konstigt att världen ser förundrat på ett sådant experiment.

"Vår syn är att minusräntan blivit kontraproduktiv. Den skapar växande osäkerhet hos hushåll och företag eftersom den ses som ett krisverktyg. Därtill minskar verkningsgraden av ytterligare sänkningar bland annat då hushållen inte drabbas av negativa inlåningsräntor", skriver de.

Att inflation numera vare sig är ett inhemskt eller övergående fenomen måste i högre grad beaktas i analyser då detta minskar nationell penningpolitiks verkningsgrad.

Modeller behöver ta höjd för att inflations- och tillväxtavvikelser från historiska trendmönster tenderar att vara mer uthålliga. Man kan heller inte längre utgå från att världsekonomin snart återgår till normalläge. Det är också uppenbart att modeller som förutsätter att centralbankerna har full trovärdighet för sina inflationsmål måste hanteras med extra stor ödmjukhet och flexibilitet. Detta gäller då inflationen avviker från målet både på upp- och nedsidan, skriver ekonomerna på SEB.

Trots inflationsmålspolitikens problem ser de i nuläget inget bättre alternativ. Prisstabilitet är i grunden bra. Genom ökad förutsägbarhet blir det lättare att ingå långsiktiga avtal, vilket till exempel gynnar investeringar, tillväxt och sysselsättning.

"Därmed blir vår slutsats att penningpolitiken i Sverige bör göras mer flexibel inom inflationsmålets ram samtidigt som samarbetet med den övriga ekonomiska politiken måste förstärkas och förändras", skriver de.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -