Fonderna du borde ha köpt vid nyår

Fonder När vi summerar årets första kvartal för hedgefonder så hittar vi några av fjolårets förlorare som årets vinnare. Här är hedgefonderna som gått bäst och sämst i år.

Enligt statistik från Hedge Fund Research har hedgefonderna på global basis haft svårt att leverera positiv avkastning i det turbulenta finansiella klimatet hittills i år. Det globala hedgefondsindexet är ned 1,9 procent under första kvartalet, trots att preliminära siffror för mars månad visar en ökning med 1,2 procent.

Det hedgefondsindex som inkluderar nordiska hedgefonder har tvärt emot den internationella trenden gått upp 5,8 procent under första kvartalet. Det får anses som starkt, inte minst som Stockholmsbörsen backade 3,8 procent inklusive utdelningar under perioden.

Volatiliteten för det nordiska hedgefondsindexet är betydligt lägre jämfört med Stockholmsbörsen. Nordiska hedgefonder har, riskjusterat, lyckats betydligt bättre än börsen under såväl årets första kvartal som under de senaste tolv månaderna.

Vi har gått igenom de hedgefonder som hittills rapporterat marsavkastningen och ingår i Avanzas fondutbud. Det visar sig att många svenska och andra nordiska hedgefondsförvaltare varit bättre än sina internationella kollegor på att leverera positiv avkastning.

CTA-fonder är tydliga vinnare. Fem av tio fonder på topplistan jobbar med modelldriven terminshandel, kallade CTA:s på engelska. Modellerna analyserar och letar efter trender i olika marknader och utifrån trenden görs sedan placeringar.

De möjliga investeringarna är många – råvaror, aktier, obligationer och valutor – och fonderna är inte beroende av riktningen på den underliggande marknaden för att tjäna pengar. Trenderna och rörelserna har varit starka i början på året och förvaltarnas kvantitativa datamodeller har gått hand i hand med utvecklingen på finansmarknaderna.

Bland de fem CTA-fonder som vi hittar i toppen på vinnarlistan har RPM Evolving CTA Fund gått bäst med en uppgång på hela 9,4 procent. Aktie-Ansvar Graal Kvanthedge och Alfa Commodity Fund har avkastat 8,3 procent respektive 6,4 procent. Längre ner på listan hittar vi SEB Asset Selection Opportunities och Lynx Dynamic.

Alla fem CTA-fonderna har en avkastning över 4,4 procent sedan starten på året vilket får anses bra i nuvarande marknadsklimat. Under 2015 hittade vi flera CTA:s på förlorarlistan.

Längre ned på vinnarlistan hittar vi några framgångsrika lång/kort aktiefonder. I topp av dessa ligger Nordea-Stable Equity Long/Short SEK med en avkastning på 8,3 procent.

Längre ner hittar vi en av fjolårets förlorare, DNB Eco Absolut Return. Fonden har gått upp med 6,2 procent. Fonden tar både långa och korta positioner i bolag inom förnyelsebar energi utan geografisk hänsyn.

Längre ned på vinnarlistan ligger Gladiator, en så kallad nordisk lång/kort aktiefond, som var en av fjolårets vinnarfonder och levererade drygt 20 procent. Även detta år har börjat bra med en femprocentig uppgång.

Överst på förlorarlistan ligger två av Atlants fonder: Atlant Sharp och Atlant Edge. Förvaltarna har uppenbarligen inlett året helt fel och drabbats av stora nedskrivningar i obligationsportföljen.

Fonderna tappade drygt 12 respektive 11,5 procent under första kvartalet. Olyckan slutar inte där utan vi hittar även två andra Atlantfonder längre ned på förlorarlistan. Ett ljus i mörkret är att de flesta av Atlants fonder nu har vänt trenden och visar positiv avkastning i mars.

Ett annat hedgefondshus som har haft en tuff inledning på året är Brummer & Partners. Förvaltningfirman har haft en giftig cocktail innehållande nedläggning av tre fonder tillsammans med svag avkastning. Brummer Multi Strategy med hävstång har startat året med en nedgång på 6,3 procent, vilket placerar den i mitten på förlorarlistan.

Mars månad var inget undantag, avkastningen fortsatte söderut med 1,1 procent.

 

Vinnare 3 mån % 12 mån %
RPM Evolving CTA Fund ER 9,4 -4,0
Aktie-Ansvar Graal Kvanthedge 8,3 9,1
Nordea-1 Stable Equity L/S H-EUR HB SEK 8,3 10,7
SEB Diversified C H-SEK 6,4 -
Alfa Commodity Fund 6,4 -4,5
SEB Asset Selections Opp C H-SEK 6,3 -14,3
DNB ECO AR retail A (SEK) 6,2 -4,2
Nordea-1 Multi Asset HB SEK 5,5 5,5
Gladiator 5,0 20,9
Lynx Dynamic 4,4 -13,6
     
Förlorare 3 mån % 12 mån %
Atlant Edge -12,4 -24,8
Atlant Sharp -11,5 -26,2
Catella Nordic L/S Equity R -6,5 4,8
Threadneedle(Lux) American Abs Alp AU -6,4 -6,7
Brummer Multi-Strategy 2XL -6,3 -10,5
Scientia Hedge -5,9 0,5
Alfa Edge Fund -5,7 -8,8
Atlant Explora -5,6 -10,0
Atlant Stability -4,5 -5,3
Granit Trend 50 -4,3 -9,2
     
Källa: Morningstar    
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -