Köparna är aggressiva – och villiga att gå upp i pris

Teknisk analys Trenden talar för fortsatt fall på Stockholmsbörsen. Men det historiska mönstret talar för en bra utveckling under våren – och i det korta perspektivet dominerar optimismen.

OMX Stockholm 30

OMX Stockholm 30 ligger i en fallande trendkanal på medellång sikt vilket signalerar en fortsatt svag utveckling. Indexet har också brutit ned genom stödet vid 1 380 punkter, och vidare nedgång indikeras. Det finns kortsiktigt stöd vid 1 290 punkter.

Sett till Investtechs forskning kring årstidsvariationer är vi inne i en statistiskt stark period på Stockholmsbörsen. Hela våren och fram till och med maj visas en genomsnittligt positiv utveckling.

De volatila rörelserna försvårar slutsatser om indexets fortsatta utveckling. Årstidsvariationerna kommer dock att understödja eventuella reaktioner upp vilket signalerar att dessa kan bli kraftiga. 

Investtechs kortsiktiga hausseindex ligger på 62 punkter vilket signalerar en övervikt av optimister på kort sikt. Det långsiktiga ligger på 50 punkter vilket indikerar en jämnvikt av optimister och pessimister på lång sikt.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 59 procent, enligt Investtechs insiderbarometer. Det signalerar att flera insiders anser att aktierna är billiga baserat på fundamentala värderingar. Andelen insiderköp för det senaste året ligger på 63 procent.

OMXS30-indexet har sedan 1987 uppvisat en genomsnittlig utveckling på 2,5 procent i april och 0,8 procent i maj.

Investtechs rekommendation: Svagt sälj

 

Clas Ohlson

Clas Ohlson ligger i en stigande trendkanal på medellång till lång sikt, som stärks av en positiv volymbalans, och en fortsatt uppgång indikeras.

Aktien har brutit upp genom motståndet vid 151 kronor. En slutkurs över cirka 163 kronor kommer resultera i en köpsignal från en rektangelformation på lång sikt.

Aktien är svagt positiv på insiderhandel efter att två köp rapporterats i mitten av januari.

Aktien är samlat tekniskt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Köp

 

MQ Holding

MQ ligger i en stigande trendkanal på kort till medellång sikt och en fortsatt positiv utveckling indikeras.

Aktien fick en reaktion upp på hög volym under måndagen vilket signalerar att köparna är aggressiva och villiga att gå upp i pris för att komma in i aktien.

Det finns stöd mellan 38-40 kronor vilket kan begränsa nedsidan.

Insiderhandeln är maximalt positiv efter att tre insiderköp rapporterats i slutet av mars. Det signalerar att insiders tror på en kommande positiv utveckling baserat på fundamentala orsaker.

Aktien är samlat tekniskt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Köp

 

Nordea Bank

Nordea ligger i en fallande trendkanal på medellång sikt vilket signalerar att pessimismen är ökande och en fortsatt svag utveckling indikeras.

Kursen har brutit ett tidigare stöd vid 78 kronor och det saknas därmed stöd på medellång sikt vilket ger en stor nedsida i aktien.

Ett svagt momentum försvagar aktien på kort sikt.

Aktien är samlat tekniskt negativ på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Sälj

 

Fredrik Tyvand, analytiker

INVESTTECH

Här får du veta mer om hur teknisk analys tolkas.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -