Trion som är på plus

Börsen (Uppdaterad) Stockholm noteras en bit under noll i linje med utvecklingen på de ledande börserna på kontinenten. Inom storbolagsindex var Fingerprint, Boliden och Atlas Copco ensamma på plus.

Strax efter klockan 13.00 noterades OMXS30 till minus 0,6 procent vid nivån 1.369. Aktier för cirka 5,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på kontinenten hade börserna i Paris, London och Frankfurt backat med mellan 0,4 och 0,9 procent.

Telekom var svagaste sektor på Europabörserna, och i Stockholm hittades även Nokia och Ericsson i bottenskiktet med minus 1,6 respektive 0,9 procent. Operatörerna TeliaSonera och Tele2 kom lite lindrigare undan, med tapp på 0,8 respektive 0,5 procent.

I botten av OMXS30 låg Getinge med minus 4:50 kronor, men då med en avskiljd utdelningsrätt om 2:80 kronor. Andra förlorare bland storbolagen var SSAB, Kinnevik och Securitas med nedgångar på mellan 1,2 och 1,8 procent.

I andra änden av index avancerade Fingerprint 5,3 procent till kursen 471:70 kronor, stärkt av att Saxo Bank i en "trading view" gett rekommendation om köp i aktien, med en riktkurs på 700 kronor.

En annan aktie som klättrade efter en rekommendationshöjning var Enquest. Aktien rusade 20 procent till 2:82 kronor eller motsvarande 0:17 pund, i spåren av att Macquarie Securities justerat upp sin rekommendation till outperform. Dessutom skruvades riktursen upp rejält, till 0:64 pund från tidigare 0:24 pund.

Elekta rörde sig 3,6 procent högre under förmiddagshandeln efter att ha meddelat om ett samarbetsavtal med Genesis Care, en leverantör av strålbehandling i Australien. Avtalet sträcker sig över åtta år och är värt över 100 miljoner dollar.

IBT, som gjorde debut på First North den 29 mars efter avknoppningen från Biogaia, var upp 6 procent. Bolaget har fått en så kallad Rare Pediatric Disease-status av amerikanska läkemedelsverket FDA för läkemedelskandidaten IBP-9414, vilket öppnar för att utvärderingsfasen kan komma att gå snabbare än normalt.

Husvagns- och husbilsföretaget Kabe meddelade under morgonen att man lagt bud på 25 procent av aktierna i slovenska Protej, värt 13 miljoner euro. Beskedet togs väl emot av marknaden, som handlade upp aktien 3,4 procent.

Cassandra Oil rasade 12 procent i, efter att oljereningsbolagets revisorer varnat för att kapitalbehovet inte är säkrat och att bolaget kan tvingas upphöra med driften. Risk finns för väsentliga nedskrivningar.

Oasmia, som visade en uppgång på dryga 11 procent under onsdagen sedan det aviserat inledda kliniska prövningar med Docecal, fortsatte upp 5 procentenheter under torsdagshandeln. Under de senaste 11 handelssessionerna har 10 slutat på plus för Oasmia-aktien, som under perioden stigit närmare 40 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -