På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder i april

Fondtips Oron på världens aktiemarknader har lugnat ner sig i mars efter årets volatila start. Det kan vara läge att öka risken med fondvalen.

Börserna gick in i en lugnare fas i mars, globalt har MSCI Världsindex ökat med knappt 1 procent mätt i svenska kronor under månaden. Stockholmsbörsen har varit oförändrad under månaden inklusive utdelningar. Tillväxtmarknaderna som inlett året överraskande starkt har fortsatt upp i mars med drygt 6 procent.

Månadens vinnarfonder är något överraskande Brasilienfonder, efter en supermånad med över 18 procents avkastning i genomsnitt. Latinamerikafonder och Rysslandsfonder hittar vi också i toppen av vinnarlistan.

Latinamerikafonder har som kategori enligt Morningstar avkastat över 12 procent, inte så konstigt då ungefär halva fondernas värde är investerade i Brasilien. Rysslandsfonderna har gått starkt i mars och visar på en 13 procentig uppgång, vilket göra att årets uppgång nu är på plus med totalt 8 procent.

Överst på förlorarlistan tronar alltjämt branschfonder inom bioteknik och hälsovård samt modellbaserade hedgefonder så kallade CTA:s. Kategorin bioteknikfonder har enligt Morningstar avkastat minus 3 procent i mars och summerar man avkastningen från årsskiftet är nedgången i genomsnitt minus 26,5 procent.

Utifrån Pekka Kääntäs Marknadssyn i april så väljer vi en högre aktiedel och mindre räntedel inför april. Med lägre osäkerhet kring konjunkturutvecklingen och minskad volatilitet på världens börser, ser Placera möjligheten att öka risken på fondvalen och rekommenderar i första hand medel- och högriskfonder.

Inför april gör vi en förändring bland våra rekommenderade fonder. Multistrategifonden Brummer Multi-Strategy får lämna vår lista över köpvärda fonder. Tyvärr blev rekommendationen feltajmad, då Brummer valt att avveckla tre fonder i år tillsammans med svag avkastning.

Vi byter till Merrant Alpha Select SEK en multistrategifond med marknadsneutral inriktning. Det innebär att förvaltaren tar bort marknadsrisken genom att ta både långa och korta positioner i aktier, räntor och andra instrument som har lika stora marknadsvärde.

Fonden är konstruerad för att generera stabil avkastning med låg risk, oberoende av svängningarna på globala aktie- och räntemarknader. Merrant har låg samvariation med globala aktie- och räntemarknader.

Räntemarknaden erbjuder i bästa fall blygsam avkastning men får agera parkeringsplats för kapitalet i väntan på bättre tider. Vi har fortsatt två räntefonder bland våra köpvärda fonder i april.

I diagrammet visar vi förhållandet mellan fondernas genomsnittliga avkastning och risk de senaste tre åren. Vi ser tydligt hur huvuddelen av fonderna följer den trendlinje som speglar ett positivt samband mellan risk och avkastning. Ju lägre risk man tar, desto lägre avkastning kan man förvänta sig att investeringen ger. Helt enligt gällande finansiell teori.

Som tydligt framgår sticker två fonder ut. Europafonden, UBS European Opportunity Unconstrained har levererat högst genomsnittlig avkastning under perioden. De senaste tre åren har fonden gått upp med drygt 54 procent, vilket är betydligt mer än våra förväntningar. Kategorisnittet har under motsvarande period gått upp 36 procent med en högre risk.

Den andra är ODIN Emerging Markets, som har haft det tufft 2015, vilket drar ner avkastningen för 3-årsperioden. Noterbart är att risken i fonden är bland de lägsta för Placeras köpvärda aktiefonder och den har tillsammans med SPP Aktiefond Global haft högst avkastning i mars.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. Den som delar vår uppfattning om att öka risken ska kika vidare bland våra medel- och högriskfonder.

För den som tycker att aktiemarknaderna har gått upp för mycket sedan botten i februari hänvisar vi till våra lågriskfonder.

För aktieplaceringar hänvisar vi till våra listor över tio köpvärda aktier i april.

HÖG RISK

Basfond

SPP Aktiefond Global: Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder. Hittills har Danske Invest Global Index varit Placeras favorit. Men nu finns det fler som slåss om vår gunst. Läs hela analysen här.

Didner & Gerge Aktiefond: En stabil Sverigefond som presterat bra och gett en bra avkastning över tiden. Vi tror på fonden som har en tydlig fokus på bolag med stabil och etablerad affärsidé. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

ODIN Emerging Markets: Odin avviker mycket från de etablerade index som finns på tillväxtmarknaderna. Investeringarna är koncentrerade till ett ovanligt litet antal aktier, cirka 30 stycken. Inget innehav väger mer än sju procent. Långsiktigheten i investeringarna är tydlig.  Läs hela analysen här.  

UBS European Opportunity Unconstrained: Det är mest svarta rubriker om tillståndet i Europa. De riskvilliga gör bedömningen att ECB ökar stimulanserna, vilket gynnar aktier. Placera har funnit ytterligare en köpvärd Europafond. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Access Mix: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar.  Läs hela analysen här.

Aktie-Ansvar Graal Kvanthedge: Behovet av bra hedgefonder är stort när fondspararna söker efter alternativ med lägre risk än rena aktiefonder. Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

SPP Obligationsfond: Det är en aktivt förvaltad långräntefond som placerar i räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten, bostadsinstitut och företagskrediter utfärdade i svenska kronor. Fonden investerar endast i värdepapper med hög kreditvärdighet och risken är låg. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Merrant Alpha Select SEK: Är en multistrategifond som investerar i 10-20 marknadsneutrala hedgefondsstrategier. Fonden är konstruerad för att generera stabil avkastning med låg risk oberoende av utvecklingen på globala aktie- och räntemarknader, och över hela konjunkturcykeln. Läs hela analysen här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SPP Aktiefond Global A Köp 88,48 -
Didner & Gerge Aktiefond Köp 2 141,04 -
ODIN Emerging Markets C Köp 231,84 -
UBS (Lux) Eq Eurp Opp Sst (EUR) P acc Köp 6 715,93 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 233,12 -
AMF Balansfond Köp 231,64 -
Köp 140,01 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 116,37 -
SPP Obligationsfond Köp 144,43 -
Köp 126,12 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -