Aktierna med starkt momentum

Teknisk analys Stockholmsbörsen har brutit igenom ett tidigare stöd och väntas fortsätta nedåt. Men det finns aktier som just nu har en stark positiv trend.

OMX Stockholm 30

OMX Stockholm 30 ligger i en fallande trendkanal på medellång sikt vilket signalerar en fortsatt svag utveckling. Indexet har också brutit ned genom stödet vid 1 380 punkter, och vidare nedgång indikeras. Nästa stöd finns vid 1 250 punkter.

Sett till Investtechs forskning kring årstidsvariationer är vi inne i en statistiskt stark period på Stockholmsbörsen. Hela våren och fram till och med maj visas en genomsnittligt positiv utveckling.

De volatila rörelserna försvårar slutsatsen om indexets fortsatta utveckling. Årstidsvariationerna kommer dock understödja eventuella reaktioner upp vilket signalerar att dessa kan bli kraftiga.

Investtechs kortsiktiga hausseindex ligger på 62 punkter vilket signalerar en övervikt av optimister på kort sikt. Det långsiktiga ligger på 46 punkter vilket indikerar en svag övervikt av pessimister på lång sikt.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 57 procent, enligt Investtechs insiderbarometer. Det signalerar att flera insiders anser att aktierna är billiga baserat på fundamentala värderingar. Andelen insiderköp för det senaste året ligger på 63 procent.

OMXS30-indexet har sedan 1987 uppvisat en genomsnittlig utveckling på 0,5 procent i mars och 2,5 procent i april.

Investtechs rekommendation: Svagt sälj

 

Beijer Alma

Beijer Alma ligger i en stigande trendkanal på medellång till lång sikt vilket signalerar att bolaget är inne i en positiv utveckling och att köpintresset bland investerare ökar. Fortsatt uppgång innanför trendkanalen indikeras.

Aktien har brutit upp genom tidigare motstånd vid 200-207 kronor och det finns nu stöd på dessa nivåer, vilket kan begränsa nedsidan. Motstånd finns nära taket av trendkanalen vid 227 kronor. Närheten till stödet gör att dagens kurs kan vara en god ingångskurs med avseende till risk/reward.

Den stigande trenden stärks kortsiktigt av positiv volymbalans och ett starkt momentum.

Aktien är samlat tekniskt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Köp

 

Securitas

Securitas ligger i en närmast horisontell trend på medellång sikt medan den långsiktiga trenden är stigande.

På lång sikt finns ett starkt motstånd vid 130 kronor där aktien vid ett flertal tillfällen fått reaktioner ned under det senaste året. Det signalerar att investerare betraktar aktien som dyr på dessa nivåer och inväntar därmed bättre ingångskurser.

En slutkurs över 135 kronor kommer innebära att aktien brutit det långsiktiga motståndet och den horisontella trenden på medellång sikt, där det senare varit en god indikation om en kommande positiv utveckling.

Möjligheten till ett brott stärks av en maximalt positiv insiderhandel efter att Magnus Ahlqvist, uppdelat på fyra tillfällen i februari och mars, rapporterat ett totalt inköp av ktier för cirka 23 miljoner kronor.

Aktien är samlat tekniskt svagt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Svagt köp

 

Eltel

Eltel ligger i en fallande trendkanal på medellång sikt och fortsatt svag utveckling indikeras.

Aktien har fått en reaktion upp från ett stöd nära golven av trendkanalen vid 78,50 krononor. Kursen utmanar nu motståndet vid 89 kronor som ligger strax under taket av trendkanalen. Detta bör ge en reaktion ned.

Den fallande trenden stärks på kort sikt av en negativ volymbalans vilket innebär att aktien faller på hög volym och stiger på låg volym.

Aktien är samlat tekniskt negativ på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Sälj

 

Fredrik Tyvand, analytiker

INVESTTECH

Här får du veta mer om hur teknisk analys tolkas.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -