OBS!! NEDAN ÄR ENDAST ARTIKLAR FRÅN TIDIGARE ÅR

Deklaration I morgon öppnar Skatteverket upp sina e-tjänster för årets deklaration. Men siffrorna finns på plats redan nu – vilket innebar att det i förväg går att logga in och kolla om det blir återbäring eller en restskattesmäll till sommaren.

7,5 miljoner pappersdeklarationer började skickas ut i förra veckan men för vissa kommer det att dröja till mitten av april innan de har kuvertet från Skatteverket  i brevlådan. Och det är inte nödvändigt att vänta på pappersdeklarationen för att sätta igång.

Från och med klockan 7 på tisdagsmorgonen kan alla som har e-legitimation, exempelvis Mobilt Bank-ID, logga in på Skatteverkets e-tjänster för kolla sin siffror och skicka in deklarationen.

Och Skatteverket räknar med rusning på sajten under tisdagen. Upp till 1,5 miljon svenskar väntas logga in under tisdagen.

Men det går att kolla sina siffror redan under måndagseftermiddagen, för att få reda på om det blir påfyllning till semesterkassan eller i form av skatteåterbäring eller om restskatt väntar.

Nära 2 miljoner svenskar – en fjärdedel av dem som ska skicka en deklaration i år – kommer att vänta till de sista dagarna, enligt siffror från tidigare år.

Som vanligt är det den 2 maj som är sista dag för att signera och skicka in sin deklaration.

Skatteverket fortsätter, som tidigare år, att tala för smidigheten med att deklarera elektroniskt, det vill säga via sajten, myndighetens mobilapp, sms eller per telefon.

Det är exempelvis sex gånger fler fel i pappersdeklarationer med bilagor än i elektroniska deklarationer med bilagor.

"Den som använder e-tjänsten har fler uppgifter förifyllda och får dessutom hjälp av systemet att summera och föra över belopp mellan olika rutor. Den som vill vara på den säkra sidan bör alltså använda e-tjänsten och på så sätt minska risken för fel", säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Deklararar man elektroniskt är det också möjligh att få ut sin skatteåterbäring till midsommar. Det som krävs är att man har anmält ett mottagarkonto till Skatteverket.

Skatteverket kommer i år att specialgranska rot- och rut-avdragen i deklarationerna. Det som kontrolleras är bland annat att arbetet inte utförts av en närstående, att man inte har gjort avdrag för jobb som inte har levererats eller betalats, och att privatpersoner som driver skogs- och jordbruk inte gör dubbla avdrag för ett och samma arbete.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -