När stänger gapet?

Aktiekommentar När huvudägaren säljer ut aktier brukar marknaden instinktivt trycka ned kursen. Normalt hämtas gapet in på några dagar. Frågan är om det händer i närtid i Capio?

Att en storägare säljer aktier i ett börsbolag är inte märkligt i sig. Man stuvar om i innehaven, man hittar andra investeringar, man tycker kanske att aktien är fullvärderad. Det hör till vanligheten att försäljningen sker med rabatt mot senaste betalkurs när det är ett stort antal aktier som ska ut på ett bräde.

Det är inte konstigare än att det just där och då är köparnas marknad. Alternativet, att ligga och sippra ut aktier i marknaden under en lång tid, är inget alternativ när det handlar om stora poster.

När exempelvis finländska staten sålde 200 miljoner aktier i Telia Sonera för drygt ett år sedan var posten till salu nästan 20 gånger större än dagsomsättningen i aktien dagen före på Stockholmsbörsen.

En investmentbank får uppdraget att "bygga bok" genom att samla upp köpintresse bland institutionella aktörer som bjuder över eller under varandra i termer av pris och volym. Efter en natts osund konsumtion av kaffe och hämtpizza kan bokbyggarna leverera resultatet av auktionsförfarandet och gå ned till mäklarbordet som lappar affärerna.

Utförsäljningen i Telia Sonera för drygt ett år sedan skedde till en kurs som låg nästan 3 procent under senaste betalkurs. Aktiemarknaden reagerade som vanligt med att ställa ned aktien på nyheten men en dag senare hade hela gapet ätits upp. Ordningen var återställd.

Samma visa var det hösten 2014 och hösten 2013 när finska staten sålde ut stora poster i Telia Sonera. Kursen föll samma dag som posten mäklades till underkurs – men återhämtade sig snart.

I fallet Capio är det lite annorlunda. Den post på 18 miljoner aktier som Enskilda Securities mäklade inbördes inför fredagens öppning gjordes till kursen 42 kronor.

Det var drygt 7 procent under torsdagens sista betalkurs. En så stor rabatt kan tyckas vara väl tilltagen i ett bolag som Capio. Hur man än försöker förklara det så är storleken på rabatten en värdemätare på bolagets attraktionskraft i investerarkollektivet.

Men egentligen mer intressant än den faktiska rabatten är att aktierna placerades på en nivå som ligger under teckningskursen i samband med att Capio noterades för nio månader sedan.

Att en riskkapitalfond säljer aktier i ett tidigare börsnoterat företag är inget konstigt i sig. Det tillhör spelets regler att de inte är långsiktiga. Medinvesterarna i fonden har blivit lovade exit på innehaven efter en viss tid och fonden ska så småningom stängas. Aktierna ska förr eller senare ut.

Ta Thule som exempel. Bolaget noterades hösten 2014 till teckningskursen 70 kronor. Ett drygt halvår senare (efter den typiska "lock up-perioden") placerade Nordic Capital 20 miljoner aktier till kursen 98 kronor. Det motsvarade en rabatt på 2,7 procent mot sista betalkurs.

I november samma år placerade Nordic Capital 15 miljoner aktier till kursen 105 kronor. För tre veckor sedan placerades åter 18,7 miljoner aktier till kursen 106 kronor.

I dag handlas Thule i 112 kronor. Aktien har, räknat från teckningskursen, stigit med 60 procent på de 15 månader bolaget varit noterat. Under samma period har börsindex backat 5 procent. Ingen kan klaga på de blockförsäljningarna. De har skett till kontinuerligt högre kurser.

Tillbaka till Capio: Inför noteringen av vårdkoncernen vid halvårsskiftet 2015 sattes teckningskursen till 48,50 kronor per aktie. Totalt 48 miljoner aktier motsvarande 34 procent av bolaget erbjöds nya ägare via en mix av nya och gamla aktier.

Efter att övertilldelningsoptionen på 4,8 miljoner aktier hade utnyttjats hade huvudägarna, riskkapitalfonder signerade Nordic Capital och Apax Partners, minskat sitt ägande till totalt 59,9 procent.

När nu Apax på fredagen meddelat att det sålt 18 miljoner aktier i Capio till priset 42 kronor per aktie så innebär det en prislapp som ligger 13 procent under teckningskursen i samband med noteringen. Det räcker för att dra öronen åt sig.

Efter den senaste försäljningen äger nämligen Apax fonder totalt 17,8 procent av aktierna i Capio. Det motsvarar i runda slängar 25 miljoner aktier, som av allt att döma finns kvar på sidlinjen, med träningsoverallen avtagen, redo att kasta sig in på planen. Uppenbarligen till fet underkurs jämfört med vad de fick ut vid börsintroduktionen.

Antingen anser Apax att utsikterna för Capio har försämrats eller så är de stressade att göra exit ur bolaget. Oavsett vilket leder det till förväntningar om att det kan komma ut betydande poster i marknaden, till ännu lägre kurser om så krävs, inom en inte avlägsen framtid.

Och så har vi Gränges, förstås. Orkla har sålt hela sitt innehav i Gränges. Boken byggdes i går kväll och alla 11,9 miljoner aktierna lappades inför dagens handel på 69 kronor, drygt 4 procent under torsdagens stängningskurs. I skrivande stund handlas aktien kring 68 kronor.

Ska man betta på vilken av Capio och Gränges som först stänger gapet som respektive storägares placering skapat så lägger jag min röst på Gränges. Där har storägaren sålt ut sin sista aktie, så det strukturella säljtrycket från denne är i alla fall borta.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -