På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Bolåneräntorna kan bli fyra gånger högre än i dag

Bostad En återgång till de nominella räntenivåer som tidigare betraktades som "normala" är inte trolig. Men på lång sikt kommer räntorna att bli väsentligt högre än i dag, enligt Riksbanken.

"Det är viktigt att ekonomiska aktörer som idag fattar beslut med långsiktiga konsekvenser har detta i åtanke. Det kan till exempel handla om hushåll som idag lånar för att köpa en bostad. I framtiden kan räntorna på dessa lån ligga tre-fyra gånger högre än dagens bolåneräntor", säger vice Riksbankschef Henry Ohlsson på fredagen, enligt ett förskrivet anförande.

De demografiska förändringar som man kan se framöver talar för att det globala sparandet kommer att minska. Detta skulle tala för högre globala realräntor.

De framtida tillväxtförutsättningarna är mer osäkra, men om arbetsproduktiviteten skulle börja öka snabbare än i dag skulle det bli ett ytterligare tryck uppåt på de globala realräntorna.

De framtida globala realräntorna kan vara av storleksordningen 1,5-2,5 procent. Om vi till detta lägger ett inflationsmål och inflationsförväntningar på 2 procent i Sverige skulle vi komma fram till nominalräntor på 3,5-4,5 procent.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -