Rea på MQ

Aktieanalys Ett svagt resultat sänker MQ. Vi tror inte det rör sig om bestående problem och därmed ser aktien direkt billig ut på dagens nivåer. Köpet av Joy-kedjan höjer dock risken.

Klädkedjan MQ levererade ett klart sämre resultat än väntat i sitt andra kvartal, perioden december till februari. Orsaken var framför allt en lägre bruttomarginal än väntat till följd av att MQ gick bort sig lite i reahanteringen. Bolaget missbedömde enligt vd Christina Ståhl vilka nedsättningar som krävdes för att locka kunderna.

MQ sänkte därför inte priserna i tillräckligt hög grad i inledningen av mellandagsrean. För att kompensera för detta tvingades man senare sänka mer och slutfacit blev en rätt misslyckad reaperiod. Det påverkade bruttomarginalen negativt och den föll till 47,6 procent från 50,0 samma kvartal i fjol.

Det var betydligt lägre än väntat. Snittprognosen inför rapporten var enligt databasen Factset en marginal på 49,4 procent. Lägg därtill lite högre rörelsekostnader än väntat i perioden och sluteffekten blev ett rörelseresultat som landade 36 procent under snittprognosen.

Som tur är är MQ Holdings andra kvartal det resultatmässigt minst viktiga på året. Före torsdagens rapport räknade analytikerna med att kvartalet bara skulle bidra med knappt 15 procent av räkenskapsårets totala rörelseresultat.

Omsättningen landade helt i linje med förväntningarna. I jämförbara butiker ökade MQ försäljningen med 2,5 procent vilket var mer än marknaden i stort, som enligt HUI ökade med 1,9 procent. Totalt rapporterar MQ 3,8 procent högre intäkter i kvartalet jämfört med året innan. Det var framför allt damerna som var besvikna på reorna och försäljningen av damkläder ökade bara 1 procent i perioden. Herrsortimentet sålde bättre och ökade med 6,4 procent.

I samband med rapporten meddelade MQ Holding även att bolaget köper Joy-kedjan av riskkapitalbolaget Segulah. Prislappen uppgår till 38,5 Mkr och för det får MQ en kedja bestående av 54 butiker spridda runt om i Sverige. Det kan jämföras med MQ:s 117 butiker i Sverige.

Joy omsatte i fjol 258 Mkr med en rörelseförlust på 9 Mkr. Kedjan fattade för några år sedan beslutet att enbart fokusera på damkläder vilket lett till ett volymtapp som bolaget ännu inte har kunnat kompensera för.

Utslaget per butik omsätter Joy 4,8 Mkr att jämföra med MQ:s dryga 13 Mkr per butik. Även räknat i förhållande till antalet anställda ligger Joys omsättning långt efter MQ:s (0,74 Mkr för Joy mot 2,74 för MQ). Vissa kostnadssynergier finns att plocka ut i inköp och logistik men mycket kommer också att hänga på att få upp volymerna i Joy-butikerna.

För MQ är en intressant aspekt med Joy att kedjan riktar sig till kvinnor över 50. MQ själva har definierat sin kundgrupp som män och kvinnor i den mentala åldern 30-40 år. Den kan förvisso även innefatta kvinnor över 50 men huvudsakligen är det en ny kundgrupp. Det är också en köpstark kundgrupp som står för en stor del av den svenska klädmarknaden, runt 30 procent.

Joy kommer att köras som en egen kedja inom MQ Holding. Joy har till skillnad från MQ enbart egna varumärken och på bruttonivå är lönsamheten bättre än MQ:s. Vilka närmare planer MQ har för att få fart på försäljningen inom Joy-butikerna ville inte vd Christina Ståhl gå in på på torsdagen. Hon kommer dock själv att lägga mycket tid och kraft på Joy framöver.

Tidigare har MQ även pekat ut den norska marknaden som en viktig tillväxtdrivare för bolaget. Någon rusning in i landet är det dock inte fråga om. Antalet butiker är fortfarande fyra och några nya butiksplaner meddelas inte i halvårsrapporten. Två nya butiker är däremot på gång i Sverige.

Sortimentsarbetet fortsätter i högt tempo inom MQ. Flera nya varumärken har tillkommit i både butiker och på nätet inom både herr- och damsortimentet. MQ har även under kvartalet köpt varumärket Bondelid för 10 Mkr. Det är ett varumärke som bolaget licensierat under 10 år och som varit framgångsrikt inom både dam och herr.

Aktiemarknaden var inte direkt förlåtande för MQ:s resultatmiss och aktien handlades ned kraftigt på torsdagsförmiddagen. Kursutvecklingen i MQ Holdings aktie har varit rejält fladdrig på sistone. Aktien avslutade fjolåret mycket starkt men föll sedan kraftigt i inledningen av 2016. Den återhämtning som skett från bottennivåerna raderades nästan helt ut av torsdagens nya ras och MQ Holding står i skrivande stund på minus 20 procent från årsskiftet.

På rullande tolv månader har MQ Holding skrapat ihop en vinst per aktie på 3,29 kronor. Justerat för torsdagens miss väntas helåret 2015/2016 sluta med ett resultat på 3,56 kronor per aktie. MQ räknar med att Joy kommer att nå break even för de månader bolaget ingår i innevarande års resultat så på sista raden bör inte prognosen påverkas av affären. För nästa räkenskapsår är prognosen ett resultat på 4,28 kronor per aktie.

De prognoserna innebär p/e-tal på 11,0 respektive 9,2. Justerat för nettoskulden värderas rörelsen för närvarande till låga 7,8 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Håller sig MQ Holding till en utdelningsandel på 60 procent blir årets utdelning cirka 2,20 kronor per aktie. Det skulle innebära en direktavkastning på 5,6 procent. Prognoserna för de kommande årens utdelningar ger direktavkastningar på cirka 7 procent.

Värderingsmässigt är MQ Holding på nuvarande prognoser direkt billig. Lönsamheten i det andra kvartalet var en besvikelse men om förklaringen stämmer att det var en misslyckad reaperiod som drog ned siffrorna så är det inte något som påverkar synen på MQ:s framtid.

Förvärvet av Joy höjer risken i aktien. Det är ett stort antal butiker som tas över och det gäller att hålla tungan rätt i munnen när Joy-kedjan styrs tillbaka mot ökade volymer och lönsamhet i nivå med MQ:s egen. Om processen går snett kan Joy snabbt bli ett ok för resten av MQ att bära. Går den å andra sidan bra kommer MQ Holding att kraftigt stärka sin ställning på den svenska klädmarknaden och nya tillväxtavenyer öppnas.

Christina Ståhl har redan visat i MQ de senaste åren att hon är bra på det hon gör. Verksamheten har ryckts upp på ett imponerande sätt och ledningen tycks ha gjort det mesta rätt. Vi ser ingen direkt anledning att misstänka att hon inte även skulle kunna rycka upp Joy-kedjan på ett liknande sätt.

Vi friar hellre än fäller och behåller vår köprekommendation på MQ Holding.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 39,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -