Kraftig potential uppåt

Teknisk analys Statistiskt sett är Stockholmsbörsen nu inne i en bra period – något som kan innebära ordentliga lyft framöver. Två bolag har särskilt stor uppsida i nuläget.

OMX Stockholm 30

OMX Stockholm 30 ligger i en fallande trendkanal på medellång sikt vilket signalerar en fortsatt svag utveckling. Indexet har stöd vid 1 380 punkter.

Sett till Investtechs forskning kring årstidsvariationer är vi inne i en statistiskt stark period på Stockholmsbörsen. Hela våren och fram till och med maj visas en genomsnittligt positiv utveckling. De volatila rörelserna försvårar konklusionen om indexets fortsatta utveckling. Årstidsvariationerna kommer dock understödja eventuella reaktioner upp vilket signalerar att dessa kan bli kraftiga.

Investtechs kortsiktiga hausseindex ligger på 65 punkter vilket signalerar en övervikt av optimister på kort sikt. Det långsiktiga ligger på 46 punkter vilket indikerar en svag övervikt av pessimister på lång sikt.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 58 procent, enligt Investtechs insiderbarometer. Det signalerar att flera insiders anser att aktierna är billiga baserat på fundamentala värderingar. Andelen insiderköp för det senaste året ligger på 63 procent.

OMXS30-indexet har sedan 1987 uppvisat en genomsnittlig utveckling på 0,5 procent i mars och 2,5 procent i april.

Investtechs rekommendation: Neutral

Tieto

Tieto ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt vilket signalerar att optimismen är ökande. Fortsatt positiv utveckling indikeras.

Aktien har tilldelats en köpsignal från en rektangelformation efter brottet upp genom 232 kronor. Köpsignaler från rektangelformationer har historiskt varit en god indikation på en kommande positiv utveckling, särskilt då den tilldelats innanför en stigande trend.

Investtechs rekommendation: Köp

SSAB A

SSAB har brutit en fallande trendkanal efter att aggressiva köpare tvingat upp kursen under början av mars. Efterföljande reaktion tillbaka har skett i kombination med låg volym vilket signalerar att säljarna är passiva. Det är ett sundhetstecken som indikerar att både nya investerare och tidigare innehavare av aktien tror på en fortsatt god utveckling.

Stödet vid 26 kronor kan begränsa nedsidan samtidigt som det är lite motstånd upp till 38 kronor vilket ger en god uppsida. Dagens kurs kan därför vara en god ingångskurs och en stop loss kan användas på en slutkurs strax under 26 kronor.

Investtechs rekommendation: Köp

Trelleborg

Trelleborg visar ingen tydlig trend på medellång sikt och befinner sig mellan stöd vid 136 kronor och motstånd vid 159 kronor. En kortsiktigt negativ trend är däremot bruten vilket signalerar en kommande sidledes utveckling.

Närheten till motståndet vid 159 kronor kan begränsa uppsidan i aktien och ge en reaktion ned.

Insiderhandeln är positiv efter att styrelseledamot Anne Mette Olesen rapporterat köp av 2 500 aktier i början av mars vilket stärker aktien.

Investtechs rekommendation: Neutral

Fredrik Tyvand, analytiker

INVESTTECH

Här får du veta mer om hur teknisk analys tolkas.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -