Nya rut-avdraget införs i sommar

Privatekonomi I augusti utvidgas avdraget för hushållsarbete med flytthjälp, fler trädgårdssysslor och it-tjänster i hemmet.

Enligt ett gemensamt förslag från regeringen och allianspartierna ska tjänster för flytt och magasinering i samband med byte av bostad omfattas av rut-avdraget.

Detsamma gäller installationer och reparationer av datorer och annan it-utrustning i hemmet.

Dessutom kommer fler trädgårdsarbeten att ingå i de tjänster som går att göra avdrag för. Sedan tidigare gäller rut-avdraget häck- och gräsklippning men från och med den 1 augusti också beskärning och rensning av träd och buskar på tomten.

I dag omfattas tjänster som städning, tvätt, snöskottning, vissa trädgårdsjobb, barnpassning och omsorg och tillsyn i samband med exempelvis promenader och enklare ärenden.

Utökningen av rut-avdraget görs för att skapa fler arbetstillfällen. Det blocköverskridande förslaget, som nu lämnats över till Lagrådet, är en del av höstens migrationsöverenskommelse mellan regeringen, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Maxgränsen för rut-avdrag blir, liksom tidigare, 25 000 kronor per person och år och 50 000 kronor per år för personer över 65 år.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -