På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

"Fortsatt låga räntor"

Räntan ECB:s stimulanspaket har utformats för att stärka den ekonomiska återhämtningen i euroområdet. Men räntorna kommer ligga på en låg nivå länge, sa ECB-chefen Mario Draghi efter ECB:s räntebesked.

Han räknar med att räntorna kommer att ligga på denna eller lägre nivå under en utdragen period och att en låg eller negativ inflation är oundviklig under de kommande månaderna.

Det är viktigt att undvika andrahandseffekter, sade han, och tillade att ECB noga övervakar utvecklingen för prisstabilitet.

Enligt ECB-chefen är tillväxtmomentum svagare än tidigare i år, men återhämtningen väntas fortsätta i måttlig takt.

Han sade att slutdatumet för QE-programmet fortsatt är mars 2017 och att gränsen för hur mycket köp som får göras från en emittent har utökats, från 33 procent till 50 procent.

Enligt ECB-chefen stärker köpen av företagsobligationer de finansiella förhållandena och TLTRO2 (en ny serie med fyra riktade långsiktiga refinansieringsoperationer med en löptid på fyra år) innebär ett nytt incitament för banker att låna ut till ekonomin.

Det finns inga krav på förtida återbetalning av TLTRO2.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -