Våra fondfavoriter i Kina

Placera i Asien Efter fjolårets krasch i Kina är frågan nu om landets börser står inför en revansch. Placera tipsar om de bästa fonderna för den som räknar med en återhämtning.

Oron kring den kinesiska ekonomin tog ny fart under inledningen av 2016 med stora valutautflöden och svag börsutveckling. Frågetecknen växer kring skuldsättningen och den politiska ledningens förmåga att ställa om ekonomin till att bli mer driven av inhemska faktorer.

Sedan oron startade i augusti, när konjunkturindikatorerna pekade mot att det skulle bli en djupdykning även för realekonomin, har fastlandsbörserna tappat knappt hälften av sitt börsvärde. Börserna nådde botten i slutet på februari och har sedan klättrat upp med knappt 8 procent.

Allt är inte nattsvart för Kinas ekonomi, som visar tecken på en stabilisering till följd av den kinesiska centralbankens sju räntesänkningar, stabilare valutakurs och en växande tjänstesektor. I den nya femårsplanen som löper från 2016-2020 är målet en årlig BNP-tillväxt på 6,5-7,0 procent, vilket är i nivå med marknadens förväntningar.

Kina tillhör de marknader där värderingsmultiplarna minskat som mest under vintern. Även inom Kina finns stora skillnader som en investerare bör vara uppmärksam på, inte minst det faktum att det finns flera börser och att skillnaderna dem emellan är stora. Shanghaibörsens breda index värderas till p/e 14,6 medan Shenzhenbörsens index värderas till hela p/e 40.

Skillnaden mellan Shanghaiindex och Shenzhenindex är att det förra domineras av stora statliga bolag och det senare av nyare privata bolag. Och för de senare är tillväxten väsentligt högre än för snittbolaget på Shanghaibörsen.

Det finns flera positiva finanstekniska faktorer som talar för Kina som investering. Ökad genomlysning av börserna när handeln öppnar för kinesiska A-aktier via Hongkongbörsen är en. Kina kommer på sikt också att få ökad vikt i tunga aktieindex, vilket bör öka intresset och investeringsflödena till kinesiska bolag.

Om eller när riskviljan återvänder till investerarna har Placera ett antal favoritfonder för den som vill vända sig mot Kina.

Vill man ha en smalare Kinafond som i huvudsak investerar i Kina, så finns det intressanta alternativ.

Kina har också valt att göra miljöfrågor till ett prioriterat område i landets nya femårsplan som löper från 2016-2020. Andelen miljörelaterade investeringar ska öka från en nivå kring 1,8 procent av BNP i år till 2,7 procent under 2020.

Av dessa investeringar är knappt hälften öronmärkta för investeringar inom vatten och näst största område är luftföroreningar som utgör en knapp femtedel av budgeten.

Tror man på även Kinas växande industrier inom clean tech, miljöteknik, och vill ta del av den strukturella förändringen finns East Capital China Environmental Fund. Fonden har dock haft en tuff start på året och är ner med minus 18 procent.

För den investerare som vill sprida riskerna har vi valt kategorin som enligt Morningstar heter "Kina och närliggande" – ”Greater China” på engelska – vilken även inkluderar Hongkong och Taiwan. Skillnaden jämfört med ha 100 procent i en Kinafond blir nu drygt 50 procent Kina, knappt 30 procent Taiwan och runt 20 procent Hongkong.

Genom att välja en bredare fond som investerar i Kina och närliggande region, får man en bättre spridning vad gäller aktiemarknadsrisk och valutarisk.

Bland de fonder som Placera sedan tidigare har köprekommendationer på finns Fidelity Greater China A-USD, Handelsbanken Kinafond (A1 SEK) och Invesco Greater China Equity A.

Fonderna är aktivt förvaltade med koncentrerade portföljer som avviker från index och kategorin. Mot bakgrund av att den kinesiska finansmarknaden är mindre genomlyst och inte så effektiv som många västerländska motsvarigheter tror vi att en bra aktiv förvaltning lönar sig.

Alla tre fonder har presterat bättre än snittet för kategorin de senaste tre åren. Dessutom till en lägre risk. Kategorin har gått ner minus 6 procent sedan årsskiftet.

Den här artikeln är en del i Placeras reportageresa i Asien. Här hittar du de andra artiklarna från reportageresan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -