Bilia närmar sig toppen

Aktieanalys Bilia hade medvind från en rekordhet bilmarknad i fjol. Även 2016 har inletts bra men rimligtvis närmar vi oss nu allt mer en topp i marknaden. Det gör oss lite oroliga.

2015 var ett rekordår för bilförsäljningen i Sverige. Enligt statistik från branschorganisationen Bil Sweden ökade nyregistreringarna av personbilar med 13,5 procent under året och marknaden toppade därmed det svårslagna rekordet från 1988.

Inte minst det fjärde kvartalet var urstarkt och slutade med en ökning på 19 procent jämfört med samma period året innan. Det är förstås något som Bilia drar nytta av och bolagets leveranser av nya bilar ökade också kraftigt i Sverige under kvartalet. Bilia säljer till antalet ungefär lika många nya bilar som begagnade. Även efterfrågan på service ökade och totalt sett förbättrades resultatet i Bilias svenska verksamhet med 30 procent.

Sverige svarar för drygt 70 procent av omsättning och 80 procent av rörelseresultatet inom Bilia. Norge står för den absoluta merparten av återstoden även om Tyskland kommit med som en ny marknad från slutet av förra året. Den danska verksamheten såldes av under fjolåret då förhållandena landet under många år visat sig allt för tuffa för att nå rimlig lönsamhet.

Givet den krisande oljeindustrin har efterfrågan på nya personbilar hållit sig väl uppe i Norge under fjolåret. Det fjärde kvartalet var dock svagt för Bilia i Norge och leveranserna föll underliggande med 12 procent. Orderingången var i gengäld mycket stark och ökade med 18 procent.

Bilias norska verksamhet fick i början av förra året tillskott då en återförsäljare av Toyota och Lexus förvärvades. Affären har tillfört en dryg miljard kronor i årsomsättning. Flera andra förvärv har följt under 2015. Återförsäljare av Lexus, Mini och BMW har köpts upp i Sverige, Tyskland och Luxemburg. Dessutom har en bilskrot förvärvats i Sverige.

Bilia har pekat ut bilmärkena Volvo, BMW och Toyota/Lexus som prioriterade för tillväxt i Sverige och Norge. På Volvo och BMW är Bilia stort redan idag men inom Toyota/Lexus finns fortfarande marknadsandelar att plocka.

Målsättningen när det gäller tillväxt är satt till 5-10 procent om året och förvärv ingår som en del i detta. Inräknat ytterligare en affär i början av 2016 har Bilia det senaste året förvärvat verksamheter som omsätter cirka 4 miljarder kronor. Det kan jämföras med Bilias omsättning ifjol som var 20,4 miljarder kronor.

I och med att den danska förlustverksamheten såldes av skärpte Bilia också upp sina finansiella mål. Rörelsemarginalen ska nu uppgå till minst 2,5 procent över en konjunkturcykel. Utfallet för den kvarvarande verksamheten blev i fjolårets starka marknad 3,6 procent exklusive engångsposter.

Inom Bilia är det bilhallarna som genererar det mesta av intäkterna medan det är verkstäderna som skapar vinsterna. Under fjolåret stod exempelvis bilförsäljningen för nära 75 procent av omsättningen medan verkstäderna stod för drygt 70 procent av rörelseresultatet.

Bilförsäljningen är dock fortfarande viktig för Bilia inte minst eftersom den genererar uppdrag åt verkstäderna. Både vid själva försäljningstillfället då vissa modifieringar av bilen ofta görs men framför allt under de efterföljande åren.  Bilia har jobbat hårt de senaste åren med att binda upp kunderna med serviceavtal och personliga servicetekniker. Satsningen på mer exklusiva bilmärken och förmodat mer krävande kunder är också ett led i detta.

Att Bilia gick ut fjolåret med en stark orderbok på nya bilar kommer således att innebära mer att göra även för verkstäderna under innevarande kvartal. På pluskontot hamnar även en fortsatt stark efterfrågan på nya personbilar i Sverige. Bil Sweden har i både januari och februari rapporterat om fortsatta ökningar av nyregistreringarna och marknaden är hittills upp 10 procent jämfört med för ett år sedan.

Bil Sweden höjde för några dagar också sin prognos för helåret 2016. Tidigare räknade organisationen med en nedgång på några procent i år men efter den starka starten på året väntar sig Bil Sweden nu istället en ökning på 2-3 procent.

Med en förväntat fortsatt bra underliggande marknad i ryggen och en rad genomförda förvärv väntas 2016 bjuda på stark tillväxt för Bilia. De analytiker som bevakar bolaget räknar i snitt med att omsättningen ökar dryga 9 procent. Rörelsemarginalen väntas landa på 3,5 procent jämfört med underliggande 3,6 procent i fjol. Snittprognosen för vinst per aktie är 12 kronor.

För 2017 väntas en fortsatt tillväxt på 3,6 procent och en marginell förbättring av rörelsemarginalen. Vinsten per aktie ökar då till cirka 12,50 kronor. De prognoserna ger p/e-tal på 14,7 respektive 14,1. Justerat för nettoskulden värderas rörelsen till 11,7 gånger årets väntade rörelseresultat.

Styrelsen föreslår en utdelning på 7,50 kronor per aktie för 2015 vilket ger en direktavkastning på 4,3 procent. I förväntningarna på de kommande åren ligger stigande utdelningar. Direktavkastningarna väntas uppgå till 4,7 respektive 5,1 procent.

Bilia-aktien har stått emot rätt bra i börsturbulensen. Kursen är upp nära 30 procent på ett år. Starka rapporter och ett högt förvärvstempo har bidragit till att hålla uppe aktien. Analytikerna har också successivt petat upp sina vinstprognoser för 2016. Dagens värdering är hög i ett lite längre historiskt perspektiv, men i linje med hur det sett ut de senaste åren.

På kort sikt oroar vi oss inte särskilt mycket för Bilia. Marknaden har som sagt varit fortsatt stark under inledningen av året. På lite sikt känns det dock som att förutsättningarna bara kan försämras härifrån. Den svenska nybilsmarknaden är nu uppe i 26 månader i rad med stigande registreringar. Ett nytt rekord väntas i år men samtidigt närmar vi oss rimligtvis allt mer en topp i marknaden för den här gången.

Satsningen på att etablera sig nere på kontinenten är än så länge i sin linda. De båda förvärven i Tyskland och Luxemburg kommer dock av allt att döma följas av fler affärer i framtiden. Det kan säkert bli bra på sikt men utlandssatsningar har också en tendens att inledningsvis tynga marginalerna och tillför rent allmänt en ökad risk för negativa överraskningar.

Bilia-aktien lockar med en bra direktavkastning men vi tycker i övrigt att förhållandet mellan risk och möjlig avkastning inte känns särskilt lockande i dagsläget. Rekommendationen blir därför neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bilia A Neutral 178,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -