Svenska bomarknaden tas upp internationellt

Bostad EU:s finansministrar diskuterar på tisdagen reformbehoven i bland annat Sverige. Ett fall i bopriserna riskerar att få "oroväckande konsekvenser" för bankerna, enligt en ny analys.

EU-kommissionens omfattande djupanalys den 26 februari varnade bland annat för att ett fall i svenska bostadspriser skulle få oroväckande konsekvenser för svenska banker, som har stora och ökande tillgångar i bolån.

Ekofinmötet ska också enas om automatiskt utbyte av information om bolagsbeskattning, stämma av införandet av banklagstiftning och diskutera det ekonomiska läget.

Kommissionen analyserade makroekonomiska obalanser i 18 av 28 EU-länder. Dock väntas inte kommissionens gradering av hur allvarliga obalanserna är förrän senare på tisdagen, efter finansministrarnas diskussion.

"Bolånen utgör en avsevärd och ökande andel av de svenska bankernas tillgångar. En eventuell korrigering av bostadspriserna kan mot bakgrund av hushållens höga skuldsättning få oroväckande konsekvenser", skrev kommissionen i sin rapport om Sverige, som kallas "förvarningsmekanism inom förfarandet för makroekonomiska obalanser".

Visserligen har Sverige höga kapitaltäckningskrav på bankerna, men kommissionen ansåg att tillgångarna inte är så solida.

"Den verkliga andelen kapital i bankernas balansräkningar har fortsatt vara relativt låg de senaste åren", fortsatte kommissionen.

Kommissionen varnade också för hushållens höga skuldsättning, övervärderade bostadspriser och bland EU:s högsta skatteincitament för bostadsägande.

På andra områden noterade kommissionen i sin rapport om Sverige snabbt ökade inkomstskillnader, ett hot mot konkurrenskraften från sämre skolresultat och behov av investeringar i kommunikationer mellan tätorter.

På ekofinmötet diskuterar finansministrarna också som vanligt det ekonomiska läget. På senare tid har kommissionen haft en betydligt ljusare syn på återhämtningen än Europeiska centralbanken. ECB håller penningpolitiskt möte på torsdag.

Ekofinrådet väntas även enas om automatiskt utbyte av information om bolagsbeskattning, i enlighet med OECD:s riktlinjer. Det innebär att multinationella bolag ska rapportera land för land om utdelade vinster, betald skatt, aktiekapital, materiella tillgångar och antal anställda.

Informationen ska hjälpa skattemyndigheterna att kontrollera internprissättningen. Sverige har dock betonat att denna information inte ska räcka för skattemyndigheter att fatta beslut om felaktig internprissättning. I stället ska uppgifterna användas så att skattemyndigheterna kan gå vidare med en revision.

På mötet gör finansministrarna också sin månatliga avstämning av vilka EU-länder som släpar efter med att införa bankkrislagstiftningen och den nationella insättningsgarantin. (Sverige släpar efter med den senare.)

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem ska också rapportera om arbetet i en expertgrupp för att skapa en gemensam insättningsgaranti för länderna i bankunionen. Det går mycket trögt, då Tyskland och Finland vill sänka riskerna avsevärt i ländernas banksystem innan riskerna börjar delas. Sydeuropeiska länder vill tvärtom.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -