Leta tillväxt i Asiens gränsland

Placera i Asien För en svensk investerare kan Asien te sig som en enda stor marknad. Men de lokala skillnaderna är stora, och den som kan tolka nyanserna kan också finna bättre investeringsmöjligheter. Inte minst på frontier markets.

Placeras Asienresa har nått Hongkong och Kina, ett nav för investerare inte minst genom Hongkongbörsen som även är uppkopplad mot Shanghaibörsen.

Tillväxtmarknadernas, framför allt Asiens, betydelse för den globala tillväxten är svår att överdriva och de asiatiska bolagens marknadsvärde har ökat dramatiskt de senaste åren. Under perioden 2006 till 2016 så ökade den asiatiska börsens andel, exklusive Japan, av det globala marknadsvärdet från 10 procent till 24 procent. Föga förvånande är Kina en stor del av denna ökning och ser man till världens 500 största bolag så är 100 av dessa numera kinesiska.

Kinas dominans i Asien gör det lätt att glömma bort andra regioner och marknader. Ofta talar man om emerging markets eller tillväxtmarknaderna som en enda grupp länder och marknader. Och samma enhetliga syn avspeglas ofta i index för tillväxtmarknaderna. Ser man till MSCI:s emerging markets-index så utgörs de facto drygt hälften av detta av utvecklade länder såsom Korea och Taiwan, snarare än ”riktiga” tillväxtländer.

Med andra ord så går 50 öre av varje investerad krona i praktiken till utvecklade länder för den som investerar i ett brett Asienindex. Men för den som söker tillväxtmöjligheter är de utvecklade länderna i Asien mindre intressanta än de mindre utvecklade länderna som ofta återfinns i Asiens gränsland.

Ett bolag som anammat en mer nyanserad syn på de asiatiska marknaderna är East Capital som har delat in regionen i fem segment: developed (exempelvis Korea), emerging och frontier samt Indien och Kina som separata marknader. Och som ofta är fallet handlar mycket av potentialen om att finna vägar att kapitalisera på hushållens växande ekonomiska kraft.

Asien är den mest uppenbara marknaden för att köpa exponering mot tillväxtmarknadernas växande medelklass menar Adrian Pop, fondförvaltare och ansvarig för East Capitals investeringsteam i Asien.

I dag utgör asiatiska hushåll 25 procent av den globala medelklassen, 2050 väntas denna andel ha ökat till 75 procent. Och hushållens växande ekonomiska styrka är ofta grunden för tillväxt för regionens bolag. Enligt East Capital finns den största tillväxtpotentialen i så kallade frontier markets och bolaget har ökat exponeringen i det segmentet de senaste åren, samtidigt som exponeringen mot Kina och de mer utvecklade marknaderna har minskats.

Utöver högre tillväxt så har ofta frontier markets en mer attraktiv värdering. Värderingsmultiplarna har minskat stadigt det senaste året och i dagsläget värderas börserna på frontier markets 23 procent lägre än genomsnittet för de senaste fem åren sett till börsvärde i relation till bokfört värde.

De mest intressanta marknaderna inom frontier för närvarande är Vietnam och Pakistan, menar Adrian Pop. Men att välja rätt regional allokering och balans mellan ovanstående fem regioner är bara ett första steg. Därefter måste man också finna rätt bolag. Nyckelordet är ”strukturell tillväxt”. Bolag som är verksamma inom infrastruktur, hälsovård och liknande sektorer är bra utgångspunkter, enligt Adrian Pop.

Kina tillhör de marknader där värderingsmultiplarna minskat som mest, men där finns också en stor oro kring tillväxtmöjligheter och ekonomisk policy. Denna oro är dock överdriven enligt East Capital som menar att det finns ljusglimtar kring landets möjligheter att parera problemen.

Låg inflation ger svängrum i den ekonomiska politiken och valutaoron, som framför allt avspeglas i relationen mellan Kinas valuta renminbi och den amerikanska dollarkursen, är inte lika framträdande om man i stället ser till relationen mellan Kinas valuta och ett handelsviktat valutaindex. Och det senare är högst relevant, inte minst för Kinas val av valutapolicy.

Även inom Kina finns stora skillnader som en investerare bör vara uppmärksam på, inte minst det faktum att det finns flera börser och att skillnaderna dem emellan är stora. Shanghaiindex värderas till p/e 14,6 gånger och Shenzhenindex värderas till hela p/e 40. Skillnaden mellan Shanghaiindex och Shenzhenindex är att det förra domineras av stora, statliga bolag och det senare av nyare privata bolag. Och för de senare är tillväxten väsentligt högre än för de förra.

Sammantaget framstår de asiatiska marknaderna som mycket intressanta med stora tilväxtmöjligheter, men det är också en mycket heterogen region med varierande förutsättningar. Så bra investeringar kräver att man lär sig nyanserna. Samt mod att röra sig bortom de mest etablerade länderna, som Kina, och går vidare mot de mindre gränsmarknaderna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -