Jakten på asiatisk tillväxt

Placera i Asien För snart ett år sedan åkte Placera till Turkiet för att titta på utsikterna för vårt närmaste tillväxtland. Nu går turen till Asien för att ta tempen på regionens tillväxt. Första anhalt är Filippinerna, följt av Hongkong och fastlands-Kina.

Asien har varit ett återkommande investeringstema under flera decennier och det har framför allt handlat om jakten på tillväxt. Det japanska undret följdes av tigerekonomierna. Därefter var det dags för Kina att ta tätpositionen i tillväxtligan.

I dagsläget svajar det, men tempot är trots landets problem fortfarande högt. Detsamma gäller Filippinerna. Enligt Asian Development Bank väntas BNP-tillväxten nå 6,3 procent i år, något högre än i fjol.

Drivkrafterna är hög konsumtion och privata investeringar samtidigt som statliga investeringar och exporten har varit lite svagare. I landets utrikeshandel dominerar importen med ett underskott i handelsbalans, men bytesbalansen, där även finansiella transfereringar ingår är dock positiv. Filippinerna var länge en ekonomi som dominerades av agrara områden som jordbruk, fiske och skogsbruk.

I dagsläget har dock tjänstesektorn och tillverkningsindustrin tagit en större andel av ekonomin och landets viktigaste exportvaror är bland annat mikroprocessorer samt råvaror.

Det finns ett 40-tal svenska bolag representerade i landet, däribland Transcom som bedriver callcenterverksamhet där och som vi kommer att besöka. Än så länge är den filippinska marknaden liten för svenska bolag, men det är likväl en region som kan vara intressant i ett investeringsperspektiv givet den höga tillväxten.

Filippinernas tillväxttakt är imponerande men den ligger trots detta faktiskt under den kinesiska. Enligt Världsbanken väntas den kinesiska BNP-tillväxten nå 7,0 procent i år, i linje med 2015 och för nästa år väntas den bli 6,9 procent. Även dessa siffror är imponerande men i ett lite längre perspektiv så har faktiskt Kina haft en fallande tillväxttakt sedan 2007 då den nådde närmare 14 procent!

2010 var den en bit över 10 procent för att därefter gradvis trenda nedåt till nuvarande nivåer. Den negativa trenden har skapat en hel del oro synlig inte minst i volatiliteten på den kinesiska börsen. Sommaren 2014 stod Shanghai Composite index omkring 2000, ett år senare hade det stigit till en topp på 5166 för att nå ligga omkring 2700.

Det är stora rörelser och på sektornivå är rörelserna än mer uttalade. Oro för en fastighetsbubbla har pressat fastighetssektorn och även tillverknings- och exportbolag har haft en tuff resa på börsen. En del av oron handlar om Kinas möjligheter att intervenera och upprätthålla tillväxt såväl som aktiekurser samtidigt som valutan devalverats.

Även de fallande råvarupriserna har slagit mot Kina och deflationsrisker är ett problem inte bara här på hemmaplan utan även i Kina, tillväxten till trots.

Ur ett handelsperspektiv är även den kinesiska marknaden, sin storlek till trots, än så länge relativt liten för Sverige i ett exportperspektiv. Den totala exporten 2015 var 1181 miljarder kronor varav Kina utgjorde 45 miljarder vilket placerar landet som vår tionde största exportmarknad efter exempelvis Belgien och Frankrike.

Ur ett importperspektiv är bilden likartad med en import på 59 miljarder kronor under 2015.

Den riktigt stora betydelsen i ett svenskt ekonomiskt perspektiv har Kina, åtminstone på kort sikt, som marknad för investeringar. Enligt Teknikföretagen så handlade investeringarna i Kina initialt om sourcing och inköp. Därefter förlades tillverkning i landet och därefter har de svenska företagens närvaro i regionen alltmer börjat handla om teknologitranser, tjänster samt forskning och utveckling.

Kina har haft en brant inlärningskurva och snabbt kunnat rampa upp såväl kompetens som kapacitet för att möta alltmer sofistikerade investeringar och i dagsläget har Kina inom ett flertal områden självt blivit en drivande kraft.

Ett sådant område är ”cleantech” – miljövänlig teknologi. Det är ett fokusområde i Kinas senaste femårsplan. Enligt East Capital, en av de svenska aktörerna med störst erfarenhet av att investera i regionen, kommer miljörelaterade investeringar att öka som andel av BNP från en nivå kring 1,8 procent i dagsläget till 2,7 procent år 2020.

I absoluta tal är ökningen än mer markant eftersom BNP växer så investeringarna blott inom detta område är enorma.  Det är också ett område som vi kommer att granska närmare i vår kommande rapportering från Kina, i jakten på tillväxten.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -