Nobia lockar efter ras

Aktieanalys Nobia-aktiens värdering har fallit kraftigt de senaste månaderna. Himlen är inte helt fri från orosmoln men på dagens nivåer tycker vi ändå aktien ser intressant ut.

Kökstillverkaren Nobia är en av de aktier vars värdering fallit mest det senaste kvartalet. När Placera för några dagar sedan summerade den gångna rapportsäsongen och jämförde kursutvecklingen på aktierna med förändringar i analytikernas vinstprognoser visade sig Nobias p/e-tal ha fallit nära 25 procent de senaste månaderna.

Ett oväntat svagt bokslut är en starkt bidragande orsak till kursfallet men det är inte den enda. Värderingen i slutet av november var rätt uppskruvad och aktien var därmed känslig för negativ information. Beskedet i början av december att den långvariga storägaren Latour tänkte kliva ur sitt ägande helt var ett sådant. Det kom även i januari uppgifter om bokföringsfusk i Nobias amerikanska dotterbolag.

Det sänkta rot-avdraget i Sverige är ett annat orosmoln i Nobia. Sverige utgör dock bara runt 10 procent av omsättningen i koncernen så det är inte något enormt hot. Mer oroande är möjligheten att Storbritannien lämnar EU.

Nobia har satsat hårt på den brittiska marknaden de senaste åren och landet står i dagsläget för nästan 45 procent av omsättningen i bolaget. Vilka effekter ett eventuellt brittiskt utträde ur EU skulle få för Nobias försäljning i landet är svårt att sia om. Pundet skulle sannolikt försvagas en hel del vilket skulle leda till både negativa omräkningseffekter och press på marginalerna för Nobias del.

SEB räknade för några dagar sedan ut att en försvagning av pundet med 10 procent och en lika stor nedgång i försäljningen för Nobias del i Storbritannien skulle kapa 16 procent från rörelseresultatet i Nobia i år. Så en ”brexit” är ett mer allvarligt hot mot Nobia. I dagsläget pekar dock såväl opinionsundersökningar som spelbolagens oddssättning mot att Storbritannien röstar för att stanna kvar i EU vid folkomröstningen den 23 juni.

Förutom en rad externa negativa faktorer så har som sagt Nobia själv bidragit till aktiens fall genom en svagare bokslutsrapport än väntat. Rapporten presenterades i början av februari och på en allmänt nervös börs föll aktien kraftigt på siffrorna.

Mycket av Nobias framgångar de senaste åren har berott på effektiviseringar och förbättrade marginaler snarare än en stark tillväxt. Förväntningarna i aktiemarknaden är fortfarande att marginalerna ska förbättras och i år nå målet på 10 procent. Tecken på försvagad lönsamhet är därför som kryptonit för Nobia-aktien och det var dessvärre just vad bolaget visade upp.

Rörelsemarginalen i fjärde kvartalet föll jämfört med året innan och landade en dryg procentenhet under analytikernas snittprognos. Nobia-ledningen gjorde sitt bästa för att förklara tappet och med lite god vilja kan man sortera bland engångsposter, nedskrivningar, valutaeffekter och marknadsinsatser och komma fram till en underliggande marginal som var mer i linje med aktiemarknadens förväntningar.

Vd Morten Falkenberg satte också ned foten i sitt vd-ord i rapporten och slog fast att Nobia i år ska nå sitt marginalmål på 10 procent. Inkluderat plumpen i fjärde kvartalet blev utfallet i fjol 9,3 procent.

Något jättedrag i efterfrågan noterade Nobia inte heller i fjärde kvartalet. Organiskt ökade omsättningen med 3 procent vilket även det var lägre än väntat och lägre än tidigare under året. Tuffare jämförelsetal, mixeffekter och färre butiker i Storbritannien samt minskade projektstarter i Norge och Finland bidrog till detta.

De underliggande marknaderna beskrivs dock som fortsatt starka. Dels byggs det fortfarande en hel del bostäder, inte minst i Sverige och Storbritannien, och låga räntor och energipriser har också stärkt hushållens köpkraft.

I och med att Nobia nu allt mer närmar sig sitt lönsamhetsmål har bolaget skiftat fokus mot tillväxt och förvärv. Ytterligare volymer ger möjligheter till större skalfördelar och ännu bättre lönsamhet. I mitten av november i fjol köptes två brittiska kökstillverkare för motsvarande maximalt cirka 400 Mkr. Trots det motsvarade nettoskulden vid årsskiftet fortfarande bara 0,5 gånger rörelseresultatet före av- och nedskrivningar, ebitda, så det finns fortfarande gott om utrymme för fler förvärv.

Storbritannien har stått i fokus de senaste åren och där planerar Nobia för ytterligare butiker under året. Tidigare har Nobia även talat om Tyskland och Benelux-regionen som intressanta för förvärv.

Snittprognosen för 2016 års resultat föll efter bokslutsrapporten. Enligt databasen Factset väntar sig analytikerna nu en omsättningstillväxt på cirka 4 procent i år och en rörelsemarginal på 10,2 procent. Vinsten per aktie landar då på 6,15 kronor vilket innebär ett p/e-tal på 13,5.

För 2017 väntas en ytterligare liten lönsamhetsförbättring och vinsten per aktie ska då enligt planen stiga till 6,80 kronor vilket innebär ett p/e-tal på 12,2. Justerar vi för den låga skuldsättningen värderas rörelsen i Nobia till 10,5 respektive 9,5 gånger de närmaste årens väntade rörelseresultat.

Nobia delar ut 2,50 kronor per aktie för 2015. Snittprognosen för de kommande åren är 2,77 och 3,0 kronor. Direktavkastningen i vår uppgår till 3,0 procent och väntas de kommande åren bli 3,3 respektive 3,6 procent.

Nobia-aktien har återhämtat sig något från bottennivåerna för året men värderingen ser fortfarande attraktiv ut. Bolaget har gjort enorma framsteg de senaste åren i att få ordning på produktionen och samordna sortiment och inköp till koncernens alla varumärken.

Marginaler och resultat har förbättrats trots sjunkande omsättning. I fjol återvände Nobia till tillväxt även på översta raden och den trenden väntas nu bestå under de kommande åren. I den nya mer effektiva strukturen bör det, i kombination med fler förvärv, bädda för bra vinsttillväxt.

När vi senast analyserade Nobia i slutet av november tycket vi aktien såg fullvärderad ut. Efter att värderingen har fallit med nära nog en fjärdedel ser vi åter aktien som köpvärd. Brexit-hotet är dock ett orosmoment som lär spöka av och till under våren och det bör man ha i åtanke som investerare.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -