Cleantechs vd: Jag går ut hårt

Cision Promoted Omsättningen för Cleantech Invests bolagsportfölj har ökat med 200 procent under 2015. Det kunde vd:n Alexander ”Bigge” Lidgren berätta under måndagen när den nordiska miljöteknik acceleratorn gick ut med ny finansiell information. Men, säger vd:n, det här är bara början.

Arbetet inför parallellistningen av Cleantech Invest på First North Stockholm är i full gång. Alexander Lidgren är på en, vad han kallar, ”roadshow” med presentationer och samtal för intressenter och potentiella investerare. Och intresset är stort, är vd:ns intryck, samtidigt som kunskapsnivån hos investerarna har ökat.

”Det är fler och fler som vet vad vi gör, och som förstår behovet av miljö- och klimatvänliga lösningar. Det känns helt rätt för oss som bolag, vi vill ha investerare som är intresserade och insatta och som följer vår utveckling noggrant.”, säger Alexander Lidgren.

Målet med den offensiva marknadsföringen av nyemissionen är att få många nya aktieägare och en stor ägarbas.

Av den totala summan på 10 miljoner kronor har man redan teckningsförbindelser på hälften och Alexander Lidgren tror att man hade kunnat få ihop hela summan relativt fort av några få investerare, men det är inte önskan från honom och hans team.

Med ambitionen att bli Europas ledande miljötekniska accelerator vill man ha en bred nordisk aktieägarbas.

”Vi går emot strömmen”

Dragloken för Cleantech Invest bolagsportfölj är flera, men de starkaste namnen är handelsplattformen Swap.com och distributören av förnyelsebar energi till utvecklingsområden, Nocart. Swap.com är en onlinebutik för second hand-kläder och -artiklar i USA, som har växt lavinartat under de senaste två åren. Per månad har en omsättningsökning med 15 procent uppnåtts, och årsomsättningen baserat på senaste månadens handel hade landat på över 10 miljoner dollar.

Dessa starka siffror är anledningen till att Alexander Lidgren, i ett pressmeddelande under måndagen, sa att han ”knappast kan se en bättre tidpunkt att genomföra en mindre nyemission”. Att ta in mer kapital när man har lite att visa upp är tufft, menar han, och det är viktigt att bolagen går framåt inför ett listningserbjudande.

”Vi har haft två år av stor tillväxt, och det började från låga nivåer då vi går tidigt in i de företag vi tror på. När vi nu tar nästa steg handlar det om helt andra nivåer och vi går in i en ny division. Nu är vårt bolag intressant för en bred nordisk aktieägarbas”, säger Alexander Lidgren.

Och trots att det skakar på världens börser berörs inte Cleantech Invest som, enligt vd:n och kursutvecklingen, ”går mot strömmen”. Börsrasen i Kina har fått många investerare att dra öronen åt sig, men den fas av energibesparande åtgärder som Kina nu går in i saknar motstycke i historien, mycket tack vare klimatavtalet i Paris. Den vågen rider ett av portföljens stora namn på, Enersize, som säljer energibesparingar i tryckluftsystem med en modell där man delar besparingar med de kinesiska företagen.

Vill inte sälja – ännu

Förutom den stundande parallellistningen ligger Cleantech Invests mål för 2017 fast; en till tre IPO:s och tre försäljningar. Enligt Alexander Lidgren har man redan fått bud på delar av bolagen i sin portfölj, men teamet håller huvudet kallt och vill ännu inte sälja i de bolag man har fått förfrågningar om.

”Timingen är viktig, vi vill ha tålamod att vara med på en relativt stor del av värdetillväxten.”, säger han om motviljan att sälja.

Och förhoppningarna inför teckningen? Fullt utnyttjande av erbjudandet, helst övertecknat. Det siktar Alexander Lidgren på när han är ute och väcker intresse för sitt bolag.

”Jag går ut hårt och är väldigt offensiv i marknadsföringen för en nyemission av den här storleken. Jag ser det som en marknadsföringskampanj. Inte många svenska investerare känner till oss än, men det borde de göra och en emission är ett bra sätt att nå ut. ”

Och trots explosionsartad tillväxt vill vd:n lägga tyngd på faktumet att bolagsportföljen ingalunda har nått sin pik. Tvärtom, menar han, då företag som Enersize, Sofi Filtration, Nuuka, Watty och flera andra ännu inte etablerat sig som kända bland investerarna på miljömarknaden. Men bakom kulisserna ser Alexander Lidgren och hans team hur de positionerar sig i sina respektive sektorer.

"Vi siktar på att bygga ett antal internationella framgångssagor. Det här är trots allt bara början”.

Emelie Lundgren

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -