Skanska står stadigt

Aktieanalys Skanska står hittills stadigt i stormen på Stockholmsbörsen. Något vinstkalas väntar inte de närmaste åren, men det finns potential till positiva överraskningar i de egna projekten.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

 

Byggbolaget Skanska bjöd aktieägarna på en blandad kompott när bolaget presenterade sin bokslutsrapport i förra veckan. Resultatet var högre än väntat och även den föreslagna utdelningen överträffade prognoserna. Däremot var orderingången svag och bolagets problem på den viktiga amerikanska marknaden fortsätter.

USA är tillsammans med Sverige Skanskas viktigaste marknad och bolaget var länge extremt framgångsrikt inom framför allt stora anläggningsprojekt som vägar, broar och tunnelbanor. Den verksamheten ligger inom affärsområdet USA Civil medan olika typer av husbyggen ligger inom USA Building.

USA Civil var för några år sedan väldigt lönsamt och svarade för en stor del av vinsterna inom Skanska. Konkurrensen om anläggningsprojekten har dock hårdnat betydligt i USA och Skanska får i dag lov att acceptera betydligt lägre marginaler på sina projekt. Den försvagade lönsamheten inom USA Civil har inneburit en bromskloss för vinsterna inom Skanska och det har också hållit tillbaka aktien.

Problem med lönsamheten inom ett antal projekt i USA var också anledningen till att Skanska tvingades vinstvarna i oktober i fjol. Nedskrivningar på 750 Mkr tyngde resultatet 2015 och problemprojekten i USA påverkade även fjärde kvartalet.

En del inom Skanska som däremot fortfarande fungerar mycket bra är kontorsprojekten. Skanska bygger egna kontors- och andra kommersiella fastigheter inom affärsområdet Kommersiell Fastighetsutveckling. Det har alltid varit något av Skanskas paradgren och inte minst i USA röner bolaget framgångar på området. Fastigheterna är eftertraktade och prisnivåerna har överraskat positivt i fjärde kvartalet.

De stora reavinsterna från sålda fastighetsprojekt är svåra för analytikerna att pricka in exakt mellan kvartalen. I fjärde kvartalet var fastighetsförsäljningar en bidragande orsak till att resultatet landade klart högre än väntat.

Skanska bygger även en hel del bostäder i egen regi och totalt sett svarade de egna projekten för halva rörelseresultatet inom koncernen i fjol. Byggande på entreprenad står för andra halvan av resultatet, och nära 90 procent av intäkterna. Lönsamheten inom byggverksamheten påverkades negativt av problemprojekten i USA och rörelsemarginalen föll till 3,7 procent från 3,9 procent samma kvartal året innan.

Inom USA Civil föll marginalen till 4,5 procent från 6,5 procent för ett år sedan. I Sverige var lönsamheten stabil medan den förbättrades i övriga Norden.

Orderingången inom byggverksamheten landade sammantaget lägre än väntat. Utfallet i fjärde kvartalet blev 29,9 miljarder kronor att jämföra med snittprognosen före rapporten som låg på 33,6 miljarder i SME Direkts sammanställning. USA-enheterna stod för ett stort tapp och särskilt inom USA Civil säger Skanska att bolaget nu väljer sina projekt försiktigt och prioriterar lönsamheten. Även på de flesta andra marknader föll dock orderingången i kvartalet.

Jämfört med omsättningen i fjärde kvartalet var orderingången nästan 30 procent lägre. Det signalerar allt annat lika lägre intäkter i framtiden. Skanskas orderbok var vid årsskiftet drygt 7 procent lägre än vid samma tidpunkt för ett år sedan.

Skanskas egna prognoser för de olika verksamhetsområdena pekar mot starka marknader för samtliga områden utom för de offentliga samarbetsprojekten inom Infrastrukturutveckling. Där är utsikterna ljusa i USA men svaga i övrigt.

Geografiskt är det Sverige som sticker ut i positiv bemärkelse med väntat mycket starka marknader inom framför allt bostads- och fastighetsprojekt. Övriga Norden är relativt svagt med Finland som sänke. USA-marknaden väntas också vara stark under det kommande året.

Enligt SME Direkt räknar analytikerna i snitt med att Skanskas intäkter stiger med drygt 4 procent i år jämfört med i fjol. Den rapporterade rörelsemarginalen väntas försvagas marginellt till 4,1 procent och vinsten per aktie spås backa en femtioöring till 11,42 kronor.

För 2017 är snittprognosen en tillväxt på knappt 4 procent och en oförändrad marginal på 4,1 procent. Vinsten per aktie stiger då till 11,81 kronor. De prognoserna innebär p/e-tal på 13,7 respektive 13,2 för de närmaste åren. Skanska satt vid årsskiftet på en rejäl nettokassa och justerat för den värderas rörelsen till bara 8,6 gånger nästa års väntade rörelseresultat, ev/ebit.

Den starka finansiella ställningen är orsaken till att Skanskas styrelse föreslår en utdelning på 7,50 kronor per aktie för 2015. Det var en femtioöring mer än väntat och innebär en direktavkastning på 4,7 procent. Estimaten för de närmaste åren ger direktavkastningar på 4,6 procent respektive 4,7 procent.

Skanska väntas inte bjuda på någon vinstfest de kommande åren. Resultaten väntas tvärt om marschera på stället en tid. Vinsterna värderas dock lägre än vad vi sett de senaste åren och justerar vi för den starka balansräkningen är värderingen direkt låg.

USA fortsätter att vara både en möjlighet och ett problem för Skanska. Den hårda konkurrensen i USA är dock väl känd vid det här laget även om det är ett fortsatt orosmoln för framtiden. Skanska fick bra betalt för sina kommersiella fastighetsprojekt i kvartalet och det är fortsättningsvis en källa till potentiella positiva överraskningar under de kommande åren.

Sammantaget tycker vi fortfarande att Skanska är ett bra val i byggsektorn. Aktien har klarat sig bra under de senaste veckornas börsras men det ska påpekas att risken rent allmänt är hög på börsen för tillfället. Med den brasklappen behåller vi ändå vår köprekommendation på Skanska-aktien.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Skanska B Köp 162,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -